Oudkerk juicht discussie gezichtssluier toe

Voormalig PvdA-Tweede Kamerlid en huidig wethouder in Amsterdam, Rob Oudkerk, juicht het toe dat het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in de hoofdstad de discussie geopend heeft over het dragen van een gezichtssluier (chador of nikaab) waarbij alleen de ogen van de vrouw zichtbaar zijn.

Een aantal meisjes op het ROC zegt dat hun geloof het dragen van de chador gebiedt, maar volgens de ROC-directeur droegen ze de chador eerder helemaal niet. De school overweegt het dragen van de chador dan ook te verbieden. Een voornaam argument daarbij is dat de meisjes, die leren voor een baan in de dienstverlening waarbij nonverbaal contact belangrijk is, door het dragen van de sluier niet meer goed kunnen communiceren. Ook hebben leraren bezwaar tegen het lesgeven aan leerlingen die een sluier dragen waarbij alleen de ogen onbedekt zijn.

Volgens een uitspraak van de Commissie gelijke behandeling is het dragen van een allesverhullende sluier overigens niet bij voorbaat verboden. Toch zijn ook een aantal vooraanstaande moslims van mening dat een chador in Nederland ongewenst is.

Zo zegt de PvdA wethouder van onderwijs Fatima Elatik (zelf van Marokkaanse komaf), die bekend staat als fervent voorvechtster van het recht op de hoofddoek, een fel tegenstander te zijn van de chador: ''Ik vind het moeilijk te begrijpen dat iemand in de Nederlandse samenleving de behoefte voelt zich in die mate te bedekken. En jonge vrouwen die een opleiding willen volgen tot maatschappelijk werkster of kleuterleidster? Dan lijkt het me onmogelijk om je gezicht te bedekken; een groot deel van de communicatie valt dan weg. En zeker in dit soort sociale beroepen heb je mimiek nodig om aan te geven dat je boos bent, vrolijk of dat je gewoonweg rust in de tent wilt''.

Het ROC ziet overigens de vrij plotselinge opkomst van de nikaab als een soort 'verzet tegen uitsluiting' die bepaalde groepen sinds 11 september voelen in onze samenleving, die sindsdien een hardere toon aanslaat tegen de (fundamentalistische) islam.

Het dragen van allesverhullende sluiers vindt vooral plaats onder allochtone groepen uit Afrika. Bij Turken en Marokkanen komt het vrijwel niet voor.


-
Zie ook de berichtgeving in Trouw en de Volkskrant.