15 jaar eis voor toevallige moord

De 20-jarige Hagenaar die op 27 mei in zijn woonplaats werd doodgeschoten was een toevallig slachtoffer. De vermoorde man, Jan Hertogs, was slechts op het verkeerde moment op de verkeerde plaats: hij stond buiten café Getto's aan de Herengracht en had net zijn moeder gebeld omdat hij iets later thuis zou komen. Hij zou echter nooit meer thuiskomen.

Voor de rechtbank in Den haag stond gisteren de vermoedelijke dader terecht. Het betreft de 35-jarige illegale Koerd Enver P., die ook bekendstaat als Galo. De man zou uit wraak op het café hebben gehandeld, omdat hij daar eerder ruzie had gehad en was afgewezen door een Iraans meisje op wie hij verliefd was geworden.

De Koerd kan zich van het gebeuren niets herinneren zegt hij. Rechter mr. E. Timmermans friste aan de hand van getuigenverkaringen het geheugen van Enver wat op: Hij had al vaak problemen gehad in café Getto's, een Iraans meisje uit het café moest niets van hem hebben, ruim twee weken voor de gruwelijke moord was Galo nog betrokken bij een vechtpartij in de horecagelegenheid waarna hij tegen een kennis zou hij hebben gezegd dat hij alles in het café kapot zou maken én daar iedereen zou vermoorden om de Iraanse te krijgen.

Officier van Justitie mr. Harderwijk vindt dat er sprake is van moord en geen doodslag en eiste 15 jaar. Uitspraak over 14 dagen.