PvdA wil godsdienstscholen aanpakken

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos morrelt aan de onderwijsvrijheid. Het bijzonder onderwijs moet volgens hem niet langer de mogelijkheid hebben om kinderen van een andere (of geen) godsdienst te weigeren. Nu mogen bijvoorbeeld christelijke scholen iemand van een andere gezindheid weigeren. Hierdoor worden openbare scholen in gebieden met veel allochtonen ''zwarte scholen''. Een openbare school moet immers iedereen toelaten, in tegensteling tot het bijzonder onderwijs.

Bos wil naar een algemene acceptatieplicht: ,,Alleen dan weet je zeker dat een school een afspiegeling is van de mensen in de wijk. Bijzondere scholen in witte en zwarte wijken moeten alle leerlingen toelaten. Liever drang dan dwang, maar het moet wel gebeuren. Alleen een betere spreiding van bevolkingsgroepen kan opeenstapeling van problemen in wijken voorkomen.''

De plannen van de PvdA lijsttrekker zijn controversieel, want om dit te berwerkstelligen moet de Grondwet (artikel 23) gewijzigd worden.

-
Eerder pleitten D66 en de SP al voor dergelijke maatregelen. Het was toenmalig D66-minister Van Boxtel die met het plan kwam om religieus onderwijs af te schaffen, wat tot een storm van protest leidde.