Heimwee naar gulden groeit

Dennis [Dennus] had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steeds meer Nederlanders willen hun oude, vertrouwde gulden terug. Een half jaar geleden wilde ongeveer 40 procent van de mensen weer guldens. Eind november groeide dat percentage naar 46. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau GfK onder 4400 huishoudens.

De heimwee is onder zowel jong als oud gelijk. Opvallend is dat een jaar na de introductie van de munt slechts 28 procent van de ondervraagden de euro willen houden.

"Mensen komen krap te zitten door de nieuwe munt", aldus J. Holla van GfK donderdag. "Dat vinden ze niet prettig en daarom hebben ze een negatieve houding. Ik denk dat het ook te maken heeft met de verslechterende economie. Het wordt allemaal wat minder."

Consumenten hebben grote moeite om te wennen aan de nieuwe munt. Een kwart van de huishoudens denkt nog minstens een jaar nodig te hebben om aan de euro te wennen. Vier van de tien huishoudens zegt al gewend te zijn aan de munt.

Ongeveer hetzelfde aantal is dat nog niet. In de supermarkt rekent 83 procent van de klanten nog wel eens terug naar guldens. Bij grote aankopen doet bijna iedereen dat. In het gebruik van de euro zit een soort valkuil. Ongeveer 71 procent van de huishoudens zegt dat producten goedkoper lijken. Tegelijkertijd vindt 93 procent dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de munt. Doordat alles goedkoper lijkt, geven huishoudens wellicht ook meer geld uit. Bijna 40 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat ze door de euro teveel geld uitgeven.