Marokkaan wil Nederlandse AEL leiden

De 32-jarige M'Hamed Zaghboubi heeft zich opgeworpen om leider te worden van het Nederlandse filiaal van de Arabisch-Europese Liga (AEL), zo laat hij in het NRC-Handelsblad weten. Op dit moment is Zaghboubi oprichter en voorzitter van de stichting Tweede Generatie, die samen met de Internationale Socialisten afgelopen zaterdag in Amsterdam de bijeenkomst organiseerde ter herdenking van de in Antwerpen vermoorde Marokkaan, en ter steun voor de AEL.

Zaghboubi, geboren in Marokko, vindt dat de AEL in België goed werk heeft gedaan: ''ze hebben de bewustwording bij migrantenjongeren vergroot''. Twee jaar geleden richtte hij de Tweede Generatie op. De stichting staat ingeschreven op zijn woonadres in het centrum van Amsterdam en heeft als doel 'ontwikkeling van sociaal-cultureel werk'. In februari zal hij een oprichtingscongres houden voor oprichting van de Nederlandse AEL tak.

'Politie ook hier volgen'

Zaghboubi heeft als opleiding een (niet afgemaakte) hbo-studie pedagogiek en noemt zich momenteel een ''werkloze migrant''. Volgens hem kan een Nederlandse AEL massaal rekenen op de steun van Marokkaanse jongeren, die volgens hem hier enorm worden achtergesteld. Bovenal wil hij met zijn beweging een einde maken aan de reeks 'schofferingen' van Marokkaanse jongeren door politici.

De AEL leider in spé wil net als de AEL in België de Nederlandse politie laten volgen door Marokkaanse jongeren. Hij ziet dat als het volste recht van iedere burger om instanties als de politie in de gaten te houden en hun misstappen te melden bij de juiste instellingen. Volgens hem is de politie in ons land net zo racistisch als in België, alleen op een subtielere en slimmere manier.

-
Meer info in het vraaggesprek met M'Hamed Zaghboubi uit het NRC.