CDA: kwartje van Kok niet terug maar investeren

Het CDA wil ''het kwartje van Kok'' niet rechtstreeks teruggeven aan de automobilist, maar de 500 miljoen euro die jaarlijkse vrijkomt investeren in wegen en openbaar vervoer. Dat zei CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vandaag tijdens een bijeenkomst in Leidschendam.

Het paradepaardje van de LPF, het kwartje van Kok - een motorbrandstofaccijns sinds begin jaren negentig - in 2004 aan de pomp teruggegeven door een verlaging van de brandstofprijs, komt hierdoor in gevaar. In het regeerakkoord was die teruggave al wel geregeld.

Volgens Verhagen gaat benzineprijs met die teruggave wel zakken, maar worden de files niet korter. ,,Het CDA ziet u liever bewegen dan stilstaan''.

VVD

VVD-lijsttrekker Zalm reageerde vanavond negatief op het CDA voorstel van Verhagen. Hij wees er op dat het CDA tijdens de paarse kabinetten altijd voor teruggave van het kwartje van Kok heeft gepleit. ,,Toen gingen ze van links naar rechts en nu weer van rechts naar links. Dat is een klassieke beweging bij het CDA.''

Zalm zei dat de VVD het kwartje aan de pomp terug wil geven. ,,Belofte maakt schuld. Dat kwartje is al een lijdensweg sinds de invoering ervan.'