Femke Halsema lijsttrekker GroenLinks

Het partijcongres van GroenLinks heeft vandaag de 36-jarige Femke Halsema als nieuwe lijsttrekker aangewezen. Net als bij de SP kwam dat niet als een verrassing; er waren geen tegenkandidaten. GroenLinks staat massaal achter Halsema, ze werd door 97,6% van de ongeveer 800 aanwezige leden gekozen. 2,4% stemde blanco uit protest: Ze uitten kritiek op het feit dat er niets te kiezen viel. Zij dienden ook een motie in waarin in staat dat het voortaan anders moet.

Op het congres werd ook afscheid genomen van Paul Rosenmöller. Hij prees Halsema met de woorden dat hij zijn eigen overbodigheid had georganiseerd. ,,Mensen opleiden om het over te nemen. Dat heb ik gedaan. Dat zie ik zelf ook als verantwoordelijkheid nemen.''

Rosenmöller zei in een toespraak dat hij grote moeite heeft met het veranderde politieke klimaat in Nederland: "Aan de verharding en verruwing in ons land erger ik me kapot. Alle remmen lijken los. En dan krijg je ongelukken. Mensen met een kwetsbare positie leggen als eerste het loodje. Waarden zonder stem, onze groene waarden, leggen het loodje. Een beetje normaal met elkaar omgaan is niet meer vanzelfsprekend. Het zijn de wrange vruchten van een heftig en bewogen jaar. Het is het klimaat dat een minister doet pleiten voor de doodstraf. Niks is te dol op zoek naar plat electoraal succes. Dat klimaat vraagt om verandering."

Volledige toespraak Rosenmöller via de GroenLinks site.