Minister Nawijn niet weggestuurd

Demissionair minister Nawijn hoeft van de Tweede Kamer niet op te stappen. Wel uitte de Kamer in het spoeddebat zeer zware kritiek op Nawijn, na zijn uitlatingen over de doodstraf.

De minister had al gezegd zijn uitlatingen te betreuren, maar daar nam de Kamer niet zomaar genoegen mee. Zo zei D66-leider De Graaf dat een minister niet als privť persoon met de pers kan spreken: "Dan moet je geen minister worden". Maxime Verhagen (CDA-fractieleider) is dat met hem eens. Hij raadde Nawijn aan volgend jaar gewoon Kamerlid te worden. Namens de PvdA noemde Wouter Bos het optreden van Nawijn "onverantwoord". Zijn optreden gisterenavond in het tv-programma Nova, waar hij zei de uitlatingen niet te hebben gedaan, noemde Bos "een genante vertoning".

Premier Balkenende zei geen onvoorwaardelijk vertrouwen meer in Nawijn te hebben. ,,Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen, maar dat is niet volstrekt weggevallen''. De premier heeft Nawijn ook een ,,waarschuwing'' gegeven.

GroenLinks vond dat de minister nu aan een draadje bungelt; Halsema: ,,Nawijn bungelt aan een dunne draad. Hij zit in de zwakst denkbare positie. Daar heb ik niets meer aan toe te voegen''. Daar was de premier het niet mee eens, hij heeft minder, maar nog steeds genoeg vetrouwen in Nawijn.