SP ziet niets in grote linkse lijstverbinding

De Socialistische Partij (SP) zit niet te wachten op een lijstverbinding met PvdA, D'66 en GroenLinks, zoals de partij van Paul Rosenmöller laatst voorstelde. Alleen met GroenLinks zelf wil de SP wel een lijstverbinding aangaan voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, net zoals men bij de vorige had.

De SP is hoogst verbaasd dat GroenLinks met zo'n voorstel is gekomen. "Na 88 dagen pimpelpaars zijn wij 8 jaren paars nog niet vergeten- en de kiezers evenmin", zo schrijft algemeen secretaris T. Kox van de SP in een brief aan GroenLinks. ''Het is zeer ongeloofwaardig om opeens de grootste partij uit paars te betrekken bij een lijstverbinding tussen twee oppositiepartijen''.
-

Het nut van een lijstverbinding ligt hem vooral in de reststemmen: Voor elke keer dat een partij de kiesdeler haalt, krijgt ze één zetel. Maar er zijn altijd wat stemmen over, en dus ook een paar te verdelen zetels. Die restzetels worden via een verdeelsleutel aan de partijen toegekend, waarbij in het algemeen de grote partijen in het voordeel zijn.

Enigszins gelijkgestemde partijen kunnen een lijstverbinding aangaan. Daardoor worden de reststemmen bij elkaar opgeteld en komen ze eerder in aanmerking voor een restzetel. Een lijstverbinding is er alleen om te voorkomen dat politieke tegenstanders van de reststemmen zullen profiteren.