Grote stroomstoring in Amsterdam [update]

Marloes, jojo27, zwahiel, Edit de Doosch, Rewimo en wesley bakker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op dit moment kampt Amsterdam met een grote stroomstoring. Vanaf even voor 22.00 uur zit ongeveer 80 procent van de huizen zonder stroom. Ook in Zaandam en Oostzaan zou de stroom grotendeels zijn uitgevallen.

Ooggetuigen zeggen knallen te hebben gehoord bij een distributiecentrum in Amsterdam-Noord. Het is nog niet duidelijk hoe lang de storing gaat duren. Medewerkers van NUON zijn onderweg om het probleem te verhelpen.

Door de stroomstoring is ook het treinverkeer bij het Centraal Station getroffen.

Update
Volgens een woordvoerder van de politie is een brand in een transformatiehuisje op de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord de oorzaak van de stroomuitval.

De burgemeester van Amsterdam, Cohen, zei zojuist dat er een melding van een plundering is binnengekomen, maar dat dat inmiddels in de kiem is gesmoord. Verder zou het rustig zijn in de stad.

Update 0:30
Nieuwe berichten geven aan dat slechts 30% van de huizen zonder stroom heeft gezeten. De situatie in de stad lijkt weer bijna helemaal te zijn hersteld.

Het internetverkeer in ons land lijkt weer bijna helemaal op gang. Een deel van de grootste internetknooppunten van Nederland in Amsterdam, en een aantal providers (waaronder Cistron) zijn tijdelijk offline geweest.

Update 2:00
Er lijken weer nieuwe problemen te zijn opgetreden. In sommige delen van de stad schijnt de stroom opnieuw te zijn uitgevallen. SURFnet, het netwerk dat alle universiteiten met internet verbindt, is grotendeels offline, samen met een hoop andere internetproviders, waardoor sommige internetsites erg traag kunnen zijn.