Ruim 17.000 mensen bij stille tocht Venlo

Ruim 17.000 mensen hebben vanavond deelgenomen aan de stille tocht in Venlo, ter nagedachtenis aan de doodgeslagen René Steegmans. Leden van het gemeentebestuur van Venlo en minister Donner van Justitie namen deel.

Bij de supermarkt, waar de doodslag plaatsvond, hield burgemeester Schrijen van Venlo na één minuut stilte een korte toespraak: ,,Ik denk dat stilte schreeuwen is. Door stil te zijn tonen wij medeleven en eerbetoon. Met het in acht nemen van een waardige stilte schreeuwen wij, dat de overheid wat aan zinloos geweld moet gaan doen''.

Netwerk

De actualiteiten rubriek Netwerk liet vanavond de vader en moeder van de hoofddader, Khalid L., aan het woord. De ouders geloven niet dat hun zoon iets dergelijks gedaan kan hebben. Volgens de vader is van zijn zoon ''een goed mens'', door de media ''een schurk'' gemaakt.

De moeder beweerde dat haar zoon een hele lieve jongen was, die mogelijk zichzelf heeft verdedigd: Het zou het lot ''Gods wil'' zijn geweest dat het slachtoffer is gestorven.

De uitzending van Netwerk leidt tot nu al tot veel commotie in discussiegroepen op internet. Ook Barend & Van Dorp lieten een stukje van de uitzending zien.

Veel mensen vragen zich af of Netwerk de ouders niet tegen zichzelf had moeten beschermen. Volgens de presentator van Netwerk zaten de ouders kennelijk nog in de ontkenningsfase en verkeerden ze in een shock-achtige toestand.

Overigens heeft Kahlid L. vandaag zelf een bekentenis afgelegd.

De uitzending van Netwerk wordt vannacht om 01.45 herhaald op Nederland 1.

Racisme

De beheerders van de website condoleanceregister.com hebben het register voor René Steegmans vandaag gesloten. Ze deden dit wegens de ,,racistische toonzetting van enkele reacties''. De gemeente Venlo liet eerder al weten reacties op de eigen website vooraf te gaan screenen op racistische uitingen.

Overigens zijn ook veel mensen die reageren vooral boos op de omstanders, die geen hulp hebben geboden toen Steegmans in elkaar werd gebeukt.

==

En ook op Fok! kunnen de racistische opmerkingen achterwege blijven, inhoudelijk reageren mag natuurlijk altijd.