Kindersterfte bij allochtonen erg hoog

Het was al eens eerder in het nieuws, maar vandaag is het opnieuw onder de aandacht gebracht: Omdat allochtonen vaak binnen de familie trouwen, sterven hun kinderen ook twee keer zo vaak aan erfelijke ziektes als bij autochtone Nederlanders.

Wie trouwt met zijn neef of nicht loopt veel meer kans op kinderen met een (verstandelijk) handicap of erfelijke ziektes. Uit een onderzoek blijkt dat dit vooral bij Marokkanen en Turken kan voorkomen, daar 30% van hen die een partner uit het land van herkomst haalt, trouwt met zijn neef of een nicht.

Hoogleraar Schulpen openbaart vanavond in Nova zijn bevindingen naar deze kwestie. Hij onderzocht de sterfte in de grote steden. Marokkaanse kinderen gaan 5 keer vaker dood aan erfelijke ziektes dan Nederlandse kinderen, en Turkse kinderen 4 keer. Ook komen er veel meer gehandicapte kinderen ter wereld bij deze twee groepen.

Volgens Schulpen komen veel ziektes alleen in bepaalde streken in die landen voor: "Trouw je iemand uit dezelfde streek, dan is de kans op een ziek kind groot, zeker als je binnen de familie trouwt".

-
Nova, Nederland 3: 22:15 en herhaling om 00:50