Nieuwe misdaadlijn in één week 4000 keer gebeld

Meld Misdaad Anoniem, het nieuwe telefoonnummer waar mensen anoniem tips over misdrijven kunnen geven, is in de eerste week meer dan 4.000 keer gebeld. Het nummer 0800-7000 werd op 4 september opengesteld voor mensen die de politie tips willen geven over misdaden.

Volgens het projectbureau M., dat de kliklijn aanstuurt, hebben medewerkers van het callcenter met een optimale bezetting bijna 2.000 gesprekken gevoerd. Ongeveer 700 telefoontjes konden niet beantwoord worden doordat het te druk was. Daarbij werd het nummer ook nog eens ruim 1.300 keer gebeld buiten de de openingstijden van 10.00 tot 22.00. Ook gooiden bellers in enkele gevallen voortijdig de hoorn op de haak.

260 Tips werden door de tiplijn doorgestuurd naar de politie en het fraudeloket van de verzekeraars. Volgens Projectbureau M. zitten er zeer bruikbare tips tussen over ernstige zaken. Het gaat om drugs, fraude, moord en doodslag, zedenzaken (waaronder kinderporno), bedreigingen, mishandelingen en wapenhandel. Sommige tips geven nieuwe informatie, andere geven nieuwe inzichten in bestaande zaken.