Balkenende: Desnoods oorlog tegen Irak

Danyael had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer vasstaat dat Irak massavernietigingswapens heeft en niet mee wil werken met de inspecteurs van de Verenigde Naties dan moet Saddam Hussein keihard worden aangepakt. Dat zei Premier Balkenende vandaag in een vraaggesprek met het ANP: '',,Saddam Hussein roept het onheil over zichzelf af. Als blijkt dat hij massavernietigingswapens heeft, moeten we hem keihard aanpakken, gewoon omdat wij Saddam op dat punt niet vertrouwen.'' Volgens Balkenende heeft Irak lak aan de rest van de wereld.

Wel vindt de minister-president dat een militaire actie tegen Irak ,,het ultieme instrument'' moet zijn. Eerst moet geprobeerd worden dat Irak VN-inspecteurs toelaat. Als dat niet gebeurt, kom je uiteindelijk uit bij militair ingrijpen. Balkenende denkt dat als er een verband is tussen Al-Qaeda en Irak, de strijd tegen het terrorisme zich kan verbreden naar Irak.

Mohammed Atta bij Saddam

Vandaag maakte de VS overigens bekend dat Mohammed Atta, het vermeende hoofd van de groep Al-Qaeda kapers van 11 september, kort voor de aanslagen op bezoek is geweest bij Saddam Hussein. Richard Perle, adviseur van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft dat gezegd: "We hebben de bewijzen en zijn er zeker van dat hij zich niet in Irak bevond voor een ontspannen weekeinde''.