NASA vindt ruimtesonde terug

De verdwenen Contour-ruimtesonde is door NASA teruggevonden, maar er is nog geen contact mee gekregen. Bovendien lijkt de sonde in tweeën te zijn gebroken.

Met een zestal ruimtetelescopen heeft de NASA beelden opgevangen van de Contour, waarmee het contact was verbroken sinds de sonde afgelopen donderdag zijn baan om de aarde verliet om over enkele jaren langs twee kometen te scheren.
Klaarblijkelijk is de raketmotor van de sonde wel volgens schema ontstoken, maar daarna is er iets misgegaan want op de beelden zijn twee voorwerpen te zien die zich in tandem met een snelheid van 21.880 kilometer per uur van de aarde verwijderen.

De vluchtleiding van de NASA blijft hopen op contact met de sonde, die ruim 159 miljoen dollar kostte. Als de sonde 96 uur geen signalen opvangt van de aarde, dan is hij zo geprogrammeerd dat drie van de vier antennes contact moeten zoeken met de NASA. Het duurt 60 uur voordat die procedure is doorlopen.

Als de vluchtleiding donderdag nog niets van de Contour (Comet Nucleus Tour) heeft gehoord, zal een allerlaatste poging om contact te krijgen worden ondernomen in december, wanneer de antennes gunstiger gericht staan ten opzichte van de aarde. "Wie weet hebben we geluk", aldus manager Mark Holdridge.