FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 augustus 2002

CD Review: Sonic Youth - Murray Street

Wij van de fp-crew vinden het leuk om mail te ontvangen. Vooral als het van die mailtjes als van Webfreak zijn. DŪt had hij namelijk te melden over "Murray Street" van Sonic Youth.

25 Juni was het dan zover: Sonic Youth steekt z'n kop weer eens op, "Murray Street" ligt in de winkels. En dat werd tijd, vond ik, aangezien ik op de vorige twee CD's best snel was uitgekeken. Ik was wel nieuwsgierig naar "Murray Street", maar verwachtte er niet zoveel meer van, en heb hem dus niet meteen gekocht, maar ben even naar de bibliotheek gerend. 'Ach ja', dacht ik. 'De band word ook alweer een dagje ouder. Ik zal 't in 't vervolg maar met de ouwe trouwe Sonic Youth CD's moeten doen.' Niets bleek minder waar. Toen ik de CD opzette wist ik 't al. Sonic Youth is terug, en wel met iets totaal nieuws!

[Update] Treinstel in brand in Hoofddorp

JordyB en Meneer Draak hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagavond is er brand uitgebroken in een trein vlakbij het station in Hoofddorp. De brand is uitgebroken tussen negen uur en half tien.

Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand. De trein is meteen ontruimd nadat de brand was uitgebroken. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat de trein tweehonderd meter voor het station in Hoofddorp is stilgezet en dat de brandweer het treinstel moeilijk kan bereiken. De trein was afkomstig uit Leiden.

Update
Inmiddels is de brand geblust. Het achterste deel van de trein is helemaal uitgebrand. De politie gaat uit van brandstichting, getuigen hebben namelijk twee jongens met kranten zien uitstappen in Nieuw-Vennep. Tevens gedroegen deze jongens zich verdacht.

Moslimleider: Arabisch als Belgische taal erkennen

Catapult had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Antwerpse moslimleider Aboe Jahjal wil dat het Arabisch wordt erkend als officiŽle Belgische taal. Hij zei dat dinsdag op de Belgische televisie.

BelgiŽ kent nu al drie officiŽle talen: Nederlands, Frans en Duits. Volgens Jahal zijn er nu zoveel mensen in BelgiŽ die Arabisch als moedertaal hebben, dat het logisch is deze taal dezelfde positie te geven als de andere talen die in BelgiŽ worden gesproken.

Jahjal is als leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL) al een tijd bezig met de aanval in Antwerpen, de stad waar ruim 30% van de bevolking op het Vlaams Blok stemt. Eerder dit jaar organiseerde hij een omstreden anti-IsraŽlische demonstratie die op relletjes uitliep.

Jahjal overweegt ook om met een eigen partij te komen bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

Islamitische partij

Inmiddels heeft het Belgisch Islamitisch Centrum (BIC) al aangekondigd bij de parlementsverkiezingen van 2003 onder de naam "Jonge Moslimbeweging" (Mouvement Jeune Musulman) mee te willen doen aan de Belgische parlementsverkiezingen, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

De Jonge Moslimbeweging wil zo de visie van de islam van het BIC op politiek vlak promoten. De radicale islamitische beweging telt in BelgiŽ overigens maar 150 leden.

Nederland speelt matig tegen Noorwegen

Het Nederlands Elftal heeft de oefeninterland tegen Noorwegen in Oslo gewonnen. In het Ullevaal-stadion was Oranje in een matig duel met 1-0 de gelukkigste.

De eerste minuten van de Nederlanders waren nog veelbelovend. Daarna zakte het duel hard in. Pas in de 71e minuut kon Edgar Davids intikken, nadat Grodas bij een schot van Van der Meyde de bal had laten glippen.

"Wel redelijk gespeeld", was het commentaar van aanvoerder Frank de Boer. "We hebben het wel geprobeerd maar echt fantastisch was het niet", voegde hij er aan toe. Daarmee was de oefenwedstrijd wel beschreven.

Op 7 september speelt Nederland in Eindhoven zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit Rusland.

Voyagers verlaten ons zonnestelsel

Mrln had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ze worden nu beschouwd als de verste objecten in de ruimte ooit door de mens gemaakt en ze gaan steeds verder. Het gaat hier om in 1977 gelanceerde ruimtesondes met als missie "ruimte verkenning". Het apparaat werd destijds ontworpen voor een verwachte levensduur van 4 jaar maar ze zoeven echter nog steeds met een snelheid van 61.000 kilometer per uur verder het heelal in. Op dit moment zit Voyager 1 op een afstand van 12 miljard kilometer van de aarde af. Voyager 2 zit op 10,2 miljard kilometer.

Aan boord van beide sondes bevinden zich de beroemde gouden LP platen waarop geluiden van o.a.: een kus, inslaapliedje, wind en water, alsmede ingesproken boodschappen van de toemalige VS president Jimmy Carter, VN Secretaris Kurt Waldheim en gesproken groeten uit alle bekende talen van de wereld, plus 90 minuten muziek variŽrend van Mozart tot Rock & Roll zijn opgenomen. Tevens zijn er talloze afbeeldingen opgenomen met o.a. de beroemde gouden plakkaten waarop een man en een vrouw in de groet pose zijn opgenomen, met een cryptisch locatie omschrijving van de afzender Aarde in ons heelal, en natuurlijk niet te vergeten een beknopte gebruiksaanwijzing voor het afspelen van die gouden platen, met als bedoeling dat mocht er ooit eens de sondes worden onderschept door een buitenaardse beschaving, dat ze hopelijk kunnen achterhalen wie/waar we zijn.

Beide Voyagers zonden in de 25 jaar tijd onafgebroken data en indrukwekkende beelden naar de Aarde, waaronder de nog nooit eerder ontdekte vulkanen op de Jupiters maan Io en de reuze storm op Neptunes. Gezien de enorme afstand die de signalen moeten afleggen naar de Aarde, komen deze aan met een sterkte van ca 1 triljardste Watt (10 tot de macht -16), ter vergelijking : een digitale polshorloge werkt op 20 miljard keer sterkere vermogen dan die signalen.

De batterijen aan boord van de sondes kunnen in ieder geval tot 2020 uithouden.

Onze dank gaat uit naar Mrln die het bericht keurig vertaald heeft en herschreven!

Minister sluit dwangvoeding v/d G. niet uit

Minister van Justitie Donner (CDA) sluit bij voorbaat zeker niet uit dat hij de verdachte van de moord op politicus Pim Fortuyn, Volkert van der G., aan dwangvoeding zal onderwerpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het onder dwang voeden van de verdachte.

Volgens Donner zijn er geen juridische belemmeringen om tot dwangvoeding over te gaan. De minister vindt het echter nog te vroeg om daar nu al over te beslissen.

Van der G. is al 41 dagen in hongerstaking uit protest tegen de leefomstandigheden in zijn cel. Hij drinkt wel vruchtensap en thee met suiker. Zijn conditie zou op dit moment nog niet zorgwekkend zijn. Wel heeft Van Der G. laten weten dat hij geen sondevoeding toegediend wil krijgen als hij in coma raakt.

Muizenterreur in kattenopvang

geritdekzijl en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks de inspanningen van de 98 katten die onderdak krijgen van de Stichting Kat in Nood in het Groningse Lauwerzijl, heeft de opvang last van een muizenplaag. Honderden muizen terroriseren de opvang en de katten trekken hierbij voortdurend aan het kortste eind.

'Niet afschrikken'
,,De muizen hebben hele goede verstopplekken zoals achter muren of in kasten, zodat de katten ze niet kunnen grijpen", vertelt Beleke van Ham van de opvang. ,,Soms vangen de katten een paar muizen, maar dat maakt geen eind aan de plaag. Er lopen hier namelijk honderden rond. De muizen laten zich niet afschrikken door bijna honderd katten.''

Van Ham, die ten einde raad is, durft geen gif te strooien uit angst dat de katten ziek worden als zij een vergiftigde muis oppeuzelen. Zij hoopt de plaag met muizenvallen het hoofd te kunnen bieden.

Kantoormensen onnodig bij giftrein

beware_reageerd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden kantoormensen van de Amersfoortse vestigingen van Twynstra Gudde, Philips, Anova en Amersfoortse Verzekeringen zijn gisteren waarschijnlijk onnodig gedupeerd als gevolg van de ontruiming. Zij moesten uren wachten in de open lucht in de directe omgeving van de wagon die de giftige stof acrylnitril lekte.

'In de maag'
Volgens het Amersfoortse rampenteam onder leiding van loco-burgemeester Brink was het echter voor de bewoners van de nabijgelegen wijk Soesterkwartier juist te gevaarlijk om op straat te blijven. Hier werd iedereen opgeroepen vooral binnen te blijven achter gesloten deuren en ramen.

Woordvoerster C. van den Broek van de gemeente erkent dat gemeente en brandweer met de kwestie in de maag zitten. ,,Er is juist van evacuatie van het dichtst bij het spoor gelegen deel van de wijk Soesterkwartier afgezien. We zaten met het probleem dat de mensen bij een ontruiming naar buiten moesten, waar ze eventueel het gif zouden inademen. Waarom de kantoormensen dan wel gedwongen werden naar buiten te gaan, is niet duidelijk.''

Explosiegevaar
Volgens een ingewijde bij de Amersfoortse brandweer is explosiegevaar echter mogelijk de reden waarom de grote kantoorcomplexen ontruimd werden: ,,De stof acrylnitril is niet alleen giftig, maar ook zeer explosief. Het was in elk geval zaak de grote kantoren leeg te maken, voor het geval er een ontploffing zou komen.''

Daarmee is echter niet verklaard waarom andere bedrijven in de buurt van het station juist dezelfde instructie kregen als de bewoners van het Soesterkwartier, namelijk: binnen blijven met de ramen en deuren dicht.

Bijbel herschreven in sms-taal

mlies had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Simon Jenkins heeft de bijbel herschreven in sms-taal, om zo het woord van god aantrekkelijker te maken voor de jeugd.

In het Engelstalige boekje 'r father n hvn' staan berichten van maximaal 160 tekens. Die berichten waren het resultaat van een wedstrijd die afgelopen maart werd gehouden. In een apart hoofdstuk probeert het boekje in 58 tekstberichtjes de strekking van alle delen van de Bijbel samen te vatten.

De teksten bevatten beknopte zegeningen, gebedjes en psalmen. Ook bevat het boekje een hoofdstuk met allerlei bijbelse emoticons.

Sperma mannen aangetast door pcb's

OZweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is aangetoond dat vrijwel bij alle mannen de kwaliteit van hun sperma is afgenomen door pcb's in het bloed van de mannen.

Uit het onderzoek is gebleken dat een minimale blootstelling aan pcb's al invloed heeft op de kwaliteit van het sperma. Al eerder is aangetoond dat pcb's in het bloed invloed hebben op de kwaliteit van het sperma, echter toen werd er van grotere hoeveelheden uitgegaan.

Onderzoeker Dallinga van de Universiteit van Maastricht zei hierover: "Inmiddels is het gif pcb zo verspreid in de natuur, dat iedereen het gif in hun bloed heeft. Ook 'gezonde' mannen lijden daardoor aan verminderde vruchtbaarheid. Het is niet iets om vrolijk van te worden dat dit gif zo wijd verspreid is. In ons onderzoek hebben wij een onmiskenbaar verband weten te leggen tussen een zelfs geringe hoeveelheid pcb's in het bloed en de verminderde kwaliteit van het sperma. Die kwaliteit vermindert naar gelang er meer pcb in het bloed zit."

Pcb's, polychloorbifenylen, zijn slecht afbreekbare verbindingen op chloorbasis en worden gebruikt in de elektrotechniek, drukinkt, cement en smeerolie.

Bejaarden beroofd door knuffelende vrouw

BaRdman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Singapore heeft de politie een 50-jarige werkloze vrouw gearresteerd, omdat ze een reeks portefeuilles had gestolen. De vrouw ontvreemdde de portefeuilles nadat ze haar slachtoffers eerst uitvoerig had geknuffeld, zo meldde de krant 'The Straits Times' vandaag.

De vrouw bestal vooral oudere mannen. Eerst hielp ze hen, op eigen initiatief, met het oversteken van de straat, daarna gaf ze hen een knuffel en liep er met hun portefeuille vandoor. De inhoud haalde ze eruit, waarna ze de portefeuilles naar de bejaarden teruggooide.

In totaal zou ze sinds januari op meer dan tien verschillende plaatsen hebben toegeslagen. De politie ging naar haar op zoek na een klacht van een 72-jarige man, die de vrouw omschreef als een 'serieknuffelaarster'. De dievegge riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar.

LPF wil ex CP'86-er partij uitzetten

Het LPF-bestuur heeft vandaag besloten om Rien Boiten als lid van de partij te schorsen. De LPF overweegt bovendien om hem uit de partij te zetten. Volgens het bestuur was na onderzoek al gebleken dat Boiten extreem-rechtse denkbeelden verdedigde.

Boiten zei gisteren in NOVA dat hij adviseur was van de LPF. Het LPF-bestuur ontkent die adviserende rol van Boiten. Fractieleider Wijnschenk distantieerde zich eerder vandaag in het Radio 1-journaal al van Boiten.

Boiten werd eerder al uit Leefbaar Nederland gezet. Daarvoor was hij ondermeer actief voor de Centrum Partij van Hans Janmaat en de later verboden beweging CP'86.


Zie ook Ex-CP86 lid actief in de LPF

Doden door aardverschuiving in Nepal

Een aardverschuiving als gevolg van langdurige regenval heeft in Nepal zeker zestig mensen het leven gekost. Dat werd woensdag door de Nepalese regering gezegd.

In het oosten van het land werd het dorpje Bamti, ongeveer 80 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kathmandu, overspoeld door modderstromen. Daarbij sneuvelden tientallen huizen. De zware regenval en modderstromen van de laatste weken hebben in Nepal al zeker vierhonderd mensen het leven gekost.

Tweede dag vuurwerkfestival ook afgelast

De organisatie van het vierdaagse vuurwerkfestival in Scheveningen heeft woensdagmiddag bekend gemaakt dat de tweede festivalavond niet door gaat omdat er te veel wind staat vanuit zee. Ook de openingsavond op dinsdag ging al niet door in verband met hevige regenval.

De planning voor het vuurwerkfestival was dat het vrijdagavond zou eindigen. De organisatie van het evenement wil het vuurwerk van dinsdag en woensdag nu zaterdagavond alsnog afsteken. Daarvoor is overigens wel toestemming nodig van burgemeester Deetman van Den Haag. De burgemeester heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van Organisatiebureau Scheveningen.

Ruim 700 Nederlandse deelnemers Gay Games

Nederland zal het op vier landen na grootste team naar de Gay Games in Sydney (AustraliŽ) sturen. Vanuit ons land meldden in totaal zich 733 deelnemers aan voor de Olympische Spelen voor homo's en sympathisanten.

De organisatie verklaarde dat er ruim 12.000 sporters uit 71 landen naar AustraliŽ zullen komen. Vier jaar geleden, toen de Gay Games in Amsterdam plaatsvonden, deden ruim 14.400 personen (66 nationaliteiten) aan wedstrijden mee. Het aantal Nederlanders was toen ongeveer 2000.

Zoals elk jaar is ook nu het grootste team afkomstig de Verenigde Staten, de bakermat van de Gay Games. Deze keer omvat de delegatie bijna 4700 personen. AustraliŽ is tweede met 2707 sporters, gevolgd door Duitsland (984) en Canada (813). De zesde Gay Games zijn van 2 tot 9 november.

Schilderij Benares nagelaten aan Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een schilderij geŽerfd van W. van Iterson. Het doek heet Benares en is geschilderd door Marius Bauer. Het gaat om een schilderij dat nooit is tentoongesteld en in 1913 geschilderd is.

Op het schilderij staan trappen geschilderd die uitkomen in de rivier de Ganges in India. Met op de achtergrond een paleis en het Ramawahal Ghat. Het schilderij is gebaseerd op schetsen die Bauer gemaakt heeft in India.

Het Rijksmuseum erft vaker objecten van mensen. Op dit moment worden er waterverftekeningen tentoongesteld, die door het echtpaar Drucker-Fraser zijn nagelaten aan het museum.

Heemskerk: Meisje vermist na chatbox-contact

In Heemskerk zijn posters verspreid met een foto van de 15-jarige Priscilla Beier uit die plaats, die al sinds 7 augustus verdwenen is. Het laatste wat de ouders van het meisje weten is dat ze met een jongen contact heeft gehad via een televisie-chatbox. Met die jongen heeft ze een afspraak gemaakt en daarna heeft niemand haar meer gezien.

Ze heeft nog wel een paar keer naar huis gebeld, maar na 10 augustus is niets meer van haar vernomen. Volgens de politie komt het vaker voor dat kinderen in de leeftijd van Priscilla het huis verlaten. Dat kan zijn vanwege een kalverliefde, of omdat ze denken dat ze het elders beter hebben. Maar meestal komen die kinderen na een paar dagen wel terug.
Omdat er vooralsnog geen strafbare feiten lijken te zijn gepleegd, kan de politie ook niet op eigen initiatief de media om aandacht vragen voor deze zaak.

Aanstaande vrijdag reizen negen familieleden en vrienden af naar Boxmeer en Oss in Noord-Brabant, om daar naar Priscilla te zoeken. Het laatste telefoontje van haar kwam daar vandaan.

Justitie laat weten dat de grens van het aantal dagen voor vermissing bijna is bereikt. Dan zal ook justitie de zaak intensief gaan onderzoeken. Het is overigens het Openbaar Ministerie dat moet bepalen of het onderzoek inderdaad geÔntensiveerd moet worden.

Priscilla Beier uit Heemskerk

[update] Discotheek iT mogelijk bordeel

De Amsterdamse zakenvrouw en voormalig 'escortkoningin' ElŤne Vis is door een groep van Informal Investors benaderd om in de Amsterdamse discotheek IT een vijfsterren bordeel te vestigen. De IT die nu geŽxploiteerd wordt door Edwin van Kollenburg geeft aanstaande vrijdag zijn allerlaatste party. Daarna zal het pand waarin de discotheek nu gevestigd is leeg komen te staan.

ElŤne Vis runde meer dan 20 jaar lang een wereldwijde keten van 35 escort bureaus en heeft in 2000 alles verkocht. In juli dit jaar verscheen haar autobiografie "Escortkoningin met Turbopower" in de winkels, daarin beschrijft ze onder andere haar ervaringen in de sexindustrie.

ElŤne ziet samen met de investeerders, de locatie van de IT als dť ideale plaats voor een 'Fast Sex' accommodatie. Verder willen ze het in de stijl van een 5 sterren hotel inrichten met daarin vrij kleine maar zeer luxe 'Fast Sex Rooms'. Van deze kamers zal men gebruik kunnen maken samen met een ingehuurde prostituee maar ook met een meegebrachte eigen partner. Enkele van de Fast Sex Rooms zoals de SM Room zullen live op internet te zien zijn.

De bedoeling van de investeerders is om een 'Fast Sex' keten op te zetten. In deze tijd van snel leven en snel eten hoort ook snelle seks thuis. ElŤne die haar keten van escortbureaus zelf betitelde als een uitzendbureau van surrogaatliefde zegt in deze tijd van de snelle contacten, snel wisselende dates en snel stuklopende relaties dan ook absoluut te geloven in 'Fast Sex'.

Mogelijke Heropening

Eerder deze week meldden horecaondernemer Carlo Pitzalis en televisiepresentator Evert Santegoeds zich voor de iT. Zij willen de discotheek grondig verbouwen, om de zaak onder dezelfde naam kort voor kerst feestelijk te heropenen. Er zou ook een televisiestudio in de discotheek moeten komen.

Beide partijen zeggen in onderhandeling te zijn met de eigenaar van het pand, de Nedstede Groep. Die liet deze week via advocaat P. Twaalfhoven weten uitbater Kollenburg aan zijn huurcontract te houden en de exploitatie van de iT desnoods via de rechter af te dwingen. Twaalfhoven wilde geen commentaar geven op onderhandelingen met investeerders.

Misschien geen droomtransfer door slippertje

Julien Escudť, international van Jong Frankrijk, heeft door een bizar voorval zijn droomtransfer naar Manchester United op het spel gezet. Het jonge talent liep een knieblessure bij het uitlaten van zijn hond. Hij gleed uit.

,,Ik heb een van de banden in mijn knie verrekt en moet een paar dagen op krukken lopen'', zei de verdediger van Rennes. Man United stond juist op het punt een afvaardiging naar Frankrijk te sturen om te onderhandelen over een contract voor 7 miljoen euro.
Door het ongelukkige voorval is het onwaarschijnlijk dat het nu tot een transfer komt, want de transfermarkt sluit op 31 augustus.

,,Ik denk dat het drie weken duurt voor de blessure genezen is. Ik hoop dat het mijn overgang niet in gevaar brengt. Het is niet ernstig'', aldus de jonge speler die zich niet bij het mislukken van de transfer neer wil leggen.

Politie flitst, maar heeft niemand bekeurd

Klaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdag heeft de politie van Eersel voor niets staan te flitsen. De politie stond opgesteld naast de provinciale weg. De agenten kwamen na een paar uur tot de conclusie dat wel erg veel mensen veel te hard reden.

Ze gingen op onderzoek uit en zagen dat de borden van 80 kilometer per uur er nog stonden. Op dit moment geldt er een omleiding op de provinciale weg, waar de snelheid vermindert dient te worden naar 50 kilometer per uur. Echter de borden moeten nog weggehaald worden.

De politie heeft inmiddels besloten dat iedereen die tussen half negen en elf uur geflitst is, geen bon thuis zal krijgen. De borden zulllen zo spoedig mogelijk verwijderd worden.

Illegale zaken melden op speciale internet-site

Cameo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 1 september kun je, als je tijdens het surfen over internet stuit op verboden zaken als illegale porno of gekraakte software, dat melden op een speciale ''klik''-site. www.illegalepraktijken.nl heet de site, en is er speciaal voor bedoeld.

Initiatiefnemer van de site is Loek van Tongeren van het bedrijf Copy Lease. Hij hoopt met zijn site een bijdrage te kunnen leveren aan een betere maatschappij, maar heeft tevens een zakelijk uitgangspunt. "We leveren software en computers en hebben veel last van cracks van programma's. We proberen op deze manier wat te ondernemen tegen de Nederlandse sites die deze illegale software aanbieden."

De site is niet alleen bedoeld voor het melden van illegale zaken op internet; ook zaken als afvallozingen, (dieren)mishandeling, illegale bouwprojecten, verzekeringsfraude etc. kunnen straks worden gemeld.

Drie scheidsrechters gepromoveerd

FCDB wist ons vandaag het volgende te melden:

Drie Nederlandse scheidsrechters zijn binnen de Europese scheidsrechtersklassen gepromoveerd. Het gaat om Dick van Egmond, Jack van Hulten en Eric Braamhaar.

Van Egmond is nu een First Class arbiter. Dat betekent dat hij A-interlands, UEFA-Cup wedstrijd en Champions League duels uit de eerste ronde mag fluiten. Van Hulten stijgt van groep 3 naar groep 2, Braamhaar gaat van groep 4 naar groep 3. Scheidsrechters uit deze groepen leiden wedstrijden die niet door de First- en Top Class scheidsrechters worden gefloten.

Scheidsrechters Bossen en Haverkort blijven op hetzelfde niveau actief. Respectievelijk groep 3 en 4. Jan Wegereef en Renť Temmink zijn de enige Nederlandse vertegenwoordigers op het hoogste Europese niveau, de Top Class.

[Update] Ex-CP'86 lid actief in de LPF

Rien Boiten, adviseur van het LPF-Tweede Kamerlid Willem van der Velden, is in het verleden actief geweest bij de, inmiddels verboden, extreem-rechtse politieke partij CP'86.

Rien Boiten zei gisteren in een interview met NOVA dat hij vanaf het begin afaan betrokken is geweest bij de oprichting van de LPF. Pim Fortuyn zou hebben geweten van zijn verleden, maar volgens Boiten was er met hem om die reden afgesproken dat hij tot de Kamerverkiezingen buiten beeld zou blijven. John Dost, mede-oprichter van de LPF, erkent dat Pim Fortuyn op de hoogte was van het politieke verleden van Boiten.

Boiten werd om zijn verleden geroyeerd als lid van Leefbaar Nederland, maar volgde Fortuyn toen die op zijn beurt ook uit die partij werd gezet.

De Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka meldde in april van dit jaar over Boiten: Een andere rechts-extremist die in 2001 uit Leefbaar Nederland gegooid werd is dhr. J.H. Boiten (1956) uit Lelystad. In de jaren tachtig was Boiten actief bij de Centrumpartij (CP). Zo was hij in 1986 bijvoorbeeld de lijsttrekker in Den Haag en kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen. Na wat omzwervingen via de Nederlands Middenstands Partij en de autopartij Nederland Mobiel duikt Boiten in 2001 op bij Leefbaar Nederland.

In Nova zei Boiten dat hij zelf nooit extreme uitlatingen heeft gedaan. Hij zei Nederland vol te vinden, maar nooit de leus ''vol=vol'' te hebben gehanteerd. Hij wees verder op het linkse krakers- en actieverleden van bepaalde PvdA- en Groenlinks Kamerleden, die nu ook gewoon hun werk kunnen doen.

LPF distantieert zich van Boiten

De nieuwe fractieleider van de LPF, Harry Wijnschenk, neemt afstand van de voormalige CP'er Rien Boiten. Wijnschenk zei vanochtend tegenover het Radio 1 Journaal dat de LPF zich blijvend distantieert van alle geluiden die uit extreem-rechtse hoek komen.

Wijnschenk zal met Tweede Kamerlid Van der Velde nog spreken over diens adviseur Boiten.

Stefanovic blijft bij Vitesse

Cecilio wist ons vandaag via de submit het volgende te melden:

Hoewel er dit seizoen behoorlijk aan hem getrokken werd door diverse topclubs (o.a. Ajax, Barcelona, Internazionale en PSV), blijft Dejan Stefanovic toch bij Vitesse spelen.

Afgelopen weekend zat er een delegatie van Udinese op de tribunes om naar de verdediger te kijken, maar dat bleek tevergeefs: de Joegoslaaf gaf toe graag nog in Arnhem te blijven.

"Het maakt niet meer uit welke club er komt', zei Stefanovic nog maar eens over de belangstelling van Udinese. 'Een eventueel vertrek had voor 1 juli moeten plaatsvinden."

Vitesse-trainer Mike Snoei is erg blij met de uitlatingen van zijn topverdediger. Dat hij graag bij Vitesse wil blijven is een goed teken voor de club, en voor de groep, meent de debuterende oefenmeester.

Van Gastel niet naar RBC

De kans dat Jean-Paul van Gastel dit seizoen weer op de Nederlandse velden te bewonderen is, is kleiner geworden. Een paar dagen terug was er sprake van dat van Gastel naar RBC zou komen, maar de Roosendaalse club ontkent nu enige belangstelling te hebben in de middenvelder.

Van Gastel vertrok vorig seizoen van Feyenoord transfervrij naar Ternana uit de Serie B. Daar belandde hij na een goede start uiteindelijk op de bank, en uiteindelijk zelfs op de transferlijst, doordat zijn club in financiŽle problemen kwam. Het zojuist naar de Serie A gepromoveerde Coma meldde zich voor Van Gastel, die een droom, spelen in de Seria A, uit zag komen.

Nu het ook bij Como minder goed gaat, en Van Gastel pas weer vader is geworden, wilde hij weer terug naar Nederland. Hij bood zich aan bij RBC, maar het bestuur van de Brabantse promovendus was niet geÔnteresseerd.

Wel waren ze geÔnteresseerd in een andere speler, namelijk aanvaller Nordin Wooter. Deze ex-Ajacied, die momenteel clubloos meetraint met Jong Ajax, tekent zo goed als zeker deze week nog een contract bij RBC. Als dat gebeurt, kan hij zaterdag tegen De Graafschap zijn rentree in de Eredivisie vieren.

Oppositie kraakt begrotingsplan kabinet

De oppositiefracties PvdA, GroenLinks en SP hebben geen goed woord over voor de begrotingsvoornemens van het kabinet. Ze vinden dat er te veel wordt bezuinigd en dat de aangekondigde lastenverlichting weinig voorstelt. "Knip- en plakwerk zonder visie, waardoor de economie wordt afgeknepen", aldus PvdA-Kamerlid Crone.

De ministers die zich bezighouden met het sociaal-economisch beleid werden het de afgelopen dagen eens over een bezuinigspakket van 1,8 miljard euro voor 2003. En verwacht wordt dat de voltallige ministerraad daar mee akkoord zal gaan. De bezuinigingen moeten ertoe leiden dat het financieringstekort binnen de perken blijft en ze moeten bovendien geld vrijmaken voor een lastenverlichting van 500 miljoen euro. Met dat bedrag hoopt minister De Geus van Sociale Zaken werkgevers en werknemers over te halen tot loonmatiging.

De regeringspartijen VVD en LPF stemmen wel in met de kabinetsvoornemens. Het verlagen van het financieringstekort naar 0,4 procent noemt VVD'er Van Beek een belangrijke eerste stap. Ook is hij tevreden met de lastenverlichting. Van Beek houdt wel nog wat slagen om de arm. "Ik wacht nog even af hoe de koopkrachteffecten uitpakken. De pijn moet evenwichtig verdeeld worden. Ook wil ik zien hoe het tekort zich in later jaren ontwikkelt."

Voetbal: Champions League opzet ook in AziŽ

AFC, de Aziatische voetbalfederatie, gaat de formule van de Champions League invoeren. Daarmee volgt de voetbalbond het voorbeeld van Europa, waar in het hoogst haalbare toernooi van het clubvoetbal enorme bedragen zijn te verdienen.

De winnaar van het nieuw op te zetten toernooi zal in AziŽ ongeveer een half miljoen euro verdienen. Dat is ruim vijf keer zoveel als de winnaar van de Aziatische clubtitel nu ontvangt. Aan het evenement gaan 51 clubs uit 29 landen deelnemen. De startpremie komt tussen de 10.000 en 100.000 euro te liggen.

Proef met schoolagent succesvol

De proef met de inzet van een schoolagent op het Candea College in Duiven is het afgelopen jaar succesvol verlopen. Dat meldt de school in een evaluatie over het werk van de schoolagent. Vorig jaar meldden we al dat het Candea College de eerste school in Nederland was waar een politieman rond ging lopen.

Uit de evaluatie blijkt onder andere dat leerlingen via de schoolagent beter de weg naar de politie weten te vinden. Er wordt sneller aangifte gedaan en jongeren maken eerder melding van strafbare feiten. De schoolagent patrouilleert op school en in de buurt om overlast door scholieren tegen te gaan. Daarbij treedt hij op tegen vandalisme en kleine criminaliteit. De agent heeft ook een eigen werkkamer in de school waar hij een spreekuur houdt.

De school wil het komende schooljaar doorgaan met de proef. De schoolagent moet dan ook vaker voorlichting geven aan scholieren over onder meer verkeersveiligheid en drugs.

Frentzen weigert aanbod van Jordan

Heinz Harald Frentzen wil niet terug naar Jordan. De coureur staat nog altijd met lege handen. Voor hij Tom Walkinshaw de wacht aanzegde, werd hij in Frankrijk al onverwacht benaderd door Jordan.
Sponsor Deutsche Post wilde dat hij Giancarlo Fisichella zou vervangen. Volgens het Duitse magazine Auto Motor und Sport heeft Frentzen wel een aanbod ontvangen, maar heeft hij dat teleurgesteld van de hand gewezen.

Cipier verdacht van hulp bij ontsnapping

Een medewerker van gevangenis de Koepel in Breda is op non-actief gesteld. Hij wordt ervan verdacht hulp te hebben geboden bij de ontsnapping van een gedetineerde.

Een woordvoerder van de Dienst JustitiŽle Inrichtingen verklaarde dat "de man op ernstige wijze in gebreke is gebleven." Onderzoek zal moeten uitwijzen of de geschorste cipier de gevangene inderdaad bij zijn ontsnapping heeft geholpen. Justitie heeft de cipier inmiddels laten weten dat men hem wil ontslaan. Hij mag dan ook niet meer op de werkvloer komen.

Afgelopen donderdagochtend ontsnapte een 36-jarige gevangene uit de Koepel-gevangenis in Breda. Tijdens het luchten wist de man over de muur te klimmen. Ondanks een uitgebreide zoekactie en een opsporingsbericht op radio en tv ontbreekt van hem nog steeds ieder spoor.

Voetbal: Inter wil Ronaldo niet ruilen met Real

De Italiaanse club Internazionale heeft een bod van Real Madrid afgewezen om Ronaldo met gesloten beurzen te ruilen voor twee spelers van de 'Koninklijke' uit Madrid.

Volgens enkele Spaanse kranten, waaronder de grote krant Marca, zou Real Madrid de Spanjaard Fernando Morientes en de Braziliaan Flavio Conceicao in de aanbieding hebben gedaan. Het tweetal zou op de transfermarkt zo'n 50 miljoen euro op moeten brengen.

Inter zou volgens de geruchten echter het oog laten vallen op Reals Argentijnse international Santiago Solari, plus 70 miljoen euro.

NASA vindt ruimtesonde terug

De verdwenen Contour-ruimtesonde is door NASA teruggevonden, maar er is nog geen contact mee gekregen. Bovendien lijkt de sonde in tweeŽn te zijn gebroken.

Met een zestal ruimtetelescopen heeft de NASA beelden opgevangen van de Contour, waarmee het contact was verbroken sinds de sonde afgelopen donderdag zijn baan om de aarde verliet om over enkele jaren langs twee kometen te scheren.
Klaarblijkelijk is de raketmotor van de sonde wel volgens schema ontstoken, maar daarna is er iets misgegaan want op de beelden zijn twee voorwerpen te zien die zich in tandem met een snelheid van 21.880 kilometer per uur van de aarde verwijderen.

De vluchtleiding van de NASA blijft hopen op contact met de sonde, die ruim 159 miljoen dollar kostte. Als de sonde 96 uur geen signalen opvangt van de aarde, dan is hij zo geprogrammeerd dat drie van de vier antennes contact moeten zoeken met de NASA. Het duurt 60 uur voordat die procedure is doorlopen.

Als de vluchtleiding donderdag nog niets van de Contour (Comet Nucleus Tour) heeft gehoord, zal een allerlaatste poging om contact te krijgen worden ondernomen in december, wanneer de antennes gunstiger gericht staan ten opzichte van de aarde. "Wie weet hebben we geluk", aldus manager Mark Holdridge.

Vliegtuig maakt tussenlanding na striptease

Een vliegtuig van de Franse luchtvaart maatschappij Air France, dat onderweg was van Parijs naar Oslo, heeft maandagavond een tussenlanding moeten maken in Brussel.

De piloten verklaarden dat een snelle landing noodzakelijk omdat een 31-jarige man zich uitkleedde en in de cockpit probeerde te komen.

De man is overgedragen aan de Belgische politie, en na verhoor weer vrijgelaten.

Meerderheid voor dwangvoeding Van der G.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Volkert van der G, de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, desnoods onder dwang voeding moet krijgen als hij aan zijn hongerstaking dreigt te overlijden.

Volgens CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland zou voor Van der G. een uitzondering moeten worden gemaakt op het Nederlandse recht. Volgens het 'normale recht' geldt het zelfbeschikkingsrecht voor hongerstakers in Nederland. Volkert van der G. weigert sinds enkele weken te eten. Hij heeft aangegeven niet kunstmatig te willen worden gevoed als zijn toestand kritiek wordt.

De politieke partijen in de Tweede zeggen dat de Nederlandse rechtsorde zo geschokt is door de moord op Fortuyn, dat het van het allergrootste belang is dat Van der G. voor de rechter wordt gebracht. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voor het proces tegen Van der G. begint.

CNN betaalde 30.000 euro voor banden

CNN, de wereldwijde bekende Amerikaanse nieuwszender, heeft ongeveer 30.000 euro betaald voor de tientallen videobanden van het terroristennetwerk al-Qaeda. Het gaat om de banden waarvan de zender deze week steeds delen vertoont. Dat heeft een Amerikaanse krant woensdag gemeld na uitspraken van een CNN-woordvoerster.

Eerder maakte CNN bekend dat het niet voor de banden had betaald. Een medewerker van de zender in Afghanistan had de banden via een 'contact' in handen gekregen. De woordvoerster zei dat de televisiezender niet over bedragen had willen praten waarmee CNN-journalisten soms op pad gaan, omdat daardoor de veiligheid van de medewerkers in gevaar kan komen. Dat hiermee de indruk werd gewekt dat er helemaal niet betaald is, noemde ze een 'misverstand'.

Overigens verklaarde de woordvoerdster dat de zender ervan overtuigd is dat het geld niet in handen is gekomen van iemand die connecties heeft met Osama bin Laden of al-Qaeda.

Geheim Israel overleg in Den Haag

Nederland blijkt de afgelopen twee jaar een rol te hebben gespeeld bij geheime onderhandelingen tussen IsraŽl en de Palestijnen in Den Haag. De voormalig Midden-Oostendirecteur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Marcel Kurpershoek zegt dit in het weekblad Vrij Nederland.

De onderhandelingen vonden sinds het aantreden van premier Ariel Sharon, terijl deze officieel stopgezet waren. Volgens Vrij Nederland heeft oud-minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken daar een grote rol bij gespeeld.

Namens IsraŽl waren vertegenwoordigers van de Arbeiderspartij, waaronder minister Shimon Peres van Buitenlandse Zaken en onderhandelaar Yossi Beilin aanwezig. Aan de Palestijnse kant zaten vooraanstaande PLO-onderhandelaars als Saeb Erekat en Nabil Sha'at en parlementsvoorzitter Abu Ala aan tafel.

Naar verluid was het uitgangspunt van de besprekingen de vestiging van een Palestijnse staat, zoals afgesproken in Camp David in '99. Buitenlandse Zaken wil echter geen vergelijking maken met de onderhandelingen voorafgaand aan het Oslo-akkoord. Deze overeenkomst werd jarenland in het diepste geheim voorbereid in de Noorse hoofdstad.

Met dank aan -poep- voor de tip.

Alkmaarder redt hond als nepagent

-POEP- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inwoner van Alkmaar heeft het leven van een hond gered door zich voor te doen als agent. Een 34-jarige vrouw, die al eerder een hond had verdronken, wilde een andere hond van haar laten verhongeren. De hond was pas zes maanden oud en al ernstig ondervoed.

De man had al contact opgenomen met politie en andere instanties, dat de vrouw nog een hond in huis zou hebben. Echter die wilden de pup niet weghalen bij de vrouw. De man gaf zich vervolgens zelf uit voor agent en ging naar de vrouw. Daar zei hij dat hij namens de politie de hond in beslag kwam nemen. De vrouw gaf hem vervolgens de hond mee.

De man is niet bang voor eventuele gevolgen van zijn daad: "Ik heb bij de eigenaresse mijn naam en telefoonnummer achtergelaten, plus een zogenoemde afstandsverklaring. Als die mevrouw verstandig is, tekent ze die."

De pup is inmiddels overgedragen aan de dierenbescherming.

Nieuwe verdachte gezocht aanslagen 11-9

Boepz0r had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FBI is op zoek naar een nieuwe verdachte van de aanslagen op 11 september en heeft dinsdag een signalement verspreid. Het gaat om een 21-jarige man uit Saudie-ArabiŽ, genaamd Saud al-Rasheed.

De FBI heeft bekend gemaakt dat de man gevaarlijk en bewapend kan zijn. De man is verdacht omdat zijn paspoort tussen de bezittingen van een van de kapers van 11 september gevonden is.

Inmiddels is al-Rasheed de vijftiende verdachte die gezocht wordt door de FBI.

Een dode bij explosie flat in Moskou

meneer draak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdag heeft er een explosie plaatsgevonden in een flatgebouw in Moskou. Er is op dit moment sprake van een dode, maar reddingswerkers denken dat er nog tussen de twintig en vijfentwintig mensen onder het puin liggen. Er zijn acht mensen met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

De flat is voor een gedeelte ingestort. De oorzaak is op dit moment nog niet vastgesteld, wel is bekend geworden dat er een explosie geweest is. De Russische autoriteiten gaan er niet van uit dat het een aanval van de Tsjetsjeense rebellen is geweest, maar er wordt van een gaslek uitgegaan. Een aantal jaar geleden werden regelmatig flats in Moskou door de rebellen opgeblazen.
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.