Herkomst wijn wordt traceerbaar

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse wetenschappers van het Nationaal Instituut van Agronomisch Onderzoek (INRA) zijn er in geslaagd het erfelijk materiaal van zo'n zeshonderd druivensoorten te identificeren. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een onderzoek of het ook mogelijk is om met een fles wijn in de hand te herleiden van welke druif hij is gemaakt.

Omdat de herkomst van wijn nu traceerbaar wordt, hebben bestrijders van wijnfraude met de behulp van het dna een belangrijk en waterdicht wapen in handen om de wijnfraude tegen te gaan. Voor de reputatie van een wijn producerend land als Frankrijk, dat jaarlijks goed is voor een productie van 57 miljoen hectoliter (een vijfde van de wereldproductie), is dit van levensbelang.

In 1974 was er een groot wijnschandaal, nadat bleek dat goedkope tafelwijn uit het zuiden als dure Bordeaux in de fles terechtkwam. Maar ook met witte wijnen, die met behulp van kleurstof werden omgetoverd tot rode, werd geknoeid. Verder was er ook geknoei met de leeftijdsaanduidingen: restjes van een vorig jaar die in het volgende opdoken.