Bestuursleden A'damse moskee in VS aangeklaagd

Onder de, door nabestaanden van de Amerikaanse slachtoffers van 11 september, aangeklaagde mensen en instanties bevinden zich twee in Nederland actieve sjeiks . Het gaat om twee bestuursleden van de El Tawheed moskee in Amsterdam; de Saoedische sjeiks Mansour al-Kadi en Aqeel Abdulaziz al-Aqeel.

Beide sjeiks worden aangemerkt als vermeende financiers van Osama bin Laden in de biljoenenclaim die de nabestaanden afgelopen donderdag hebben ingediend tegen tientallen sponsors van het terroristennetwerk van Al-Qaeda.

Volgens De Telegraaf biedt de met videocamera's bewaakte moskee aan de Jan Hanzenstraat in Amsterdam-West ook onderdak aan de Nederlandse vestiging van de omstreden islamitische liefdadigheidsinstelling Al Haramain, waar de twee sjeiks de scepter zwaaien. In BosniŽ is onlangs onderzoek gedaan naar Al Haramain. Volgens de Bosnische inlichtingendienst gaat het om een nepliefdadigheidsfonds, dat zijn 'humanitaire image' gebruikt om terrorisme te sponsoren.

De El Tawheed moskee in Amsterdam kwam onlangs ook al negatief in het nieuws. In het door NOVA uitgezonden programma over antiwesterse- en haat predikende fundamentalistische imams, bleek dat daar imam El Shershaby opriep tot vernietiging van de vijanden van de islam.
Shershaby zit samen met de uit SyriŽ afkomstige imams Ahmad Salam en Fawaz Jneid in de radicale stichting 'Islamitisch Comitť voor Ahl-Soennah in Europa'.

Een woordvoerder van moskee El Tawheed verklaarde gisteren dat 'niets bekend is over de betrokkenheid van bestuursleden of Al Haramain bij wat dan ook'.