'Uitvinder chippen' sinds zaterdag in hongerstaking

Sinds afgelopen zaterdag is Bouchaib Salik in hongerstaking. Hij ligt dag en nacht in de bushalte voor de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Een buschauffeur zorgt een beetje voor hem. Van hem heeft Salik flessen water, een muts, sokken en een jas gekregen.

Al sinds 1996 heeft Bouchaib Salik een conflict met de ING over het chippen. Volgens Salik, die een bedrijf had in het maken van concepten voor elektronisch betalingsverkeer, is ING met zijn ideeën voor een chipsysteem aan de haal gegaan. Naar eigen zeggen is hij 'financieel uitgekleed'. 'Diegene die de rechten heeft, heeft de controle over alle betalingsstromen. Ze hebben er alles aan gedaan om me kapot te maken. Ik heb niets meer, geen geld en ook geen huis,' aldus Salik. Salik beweert verder dat er de afgelopen jaren ook stukken zijn verdwenen uit de dossiers die hij over de zaak heeft bijgehouden.

ING-woordvoerder Peter Jong noemt de situatie 'betreurenswaardig'. 'Al zes jaar lang stuurt hij ons elke maand een rekening van een miljard gulden. Ook zijn er tijden geweest dat hij dagelijks belde en faxte, soms heel intimiderend,' aldus Jong. ING ontkent ooit contact met hem te hebben gehad over het chipsysteem. Jong: 'We hebben hem hier nooit gezien. Ik sluit niet uit dat hij misschien ooit iets heeft gestuurd over chipcardtechnologie. Het gebeurt wel vaker dat mensen aan dezelfde ideeën werken.'

ING probeert Salik al jaren de juiste weg te wijzen om zijn klacht af te handelen, maar niets lukt, aldus Jong. Een juridische procedure komt niet van de grond, doordat Salik, gezien de aard van de zaak, geen advocaat kan krijgen, zegt de woordvoerder. 'Een advocaat ziet meteen dat er geen zaak is. We hebben ook voorgesteld een regeling te treffen om op die manier tenminste een einde te maken aan zijn vele telefoontjes en faxen die toch belastend, en vaak intimiderend, voor ons zijn. Het zou dan gaan om een paar duizend gulden voor de heer Salik. Maar ook dat is mislukt.'

Inmiddels heeft Salik een selectie uit zijn dossiers aan de president van de rechtbank, R. Gisolf, gegeven. Aangezien alles nu bij de president ligt, kan hij ook moeilijk inhoudelijk op de zaak ingaan. Hij stopt pas met zijn hongerstaking als hij een advocaat krijgt toegewezen en de verdwenen stukken uit zijn dossiers weer terecht zijn. Ook wil Salik een voorschot ontvangen van ING voor de geleden schade, zodat hij tenminste weer een normaal leven kan leiden.