Labour Party kampt met grote schuld

De Labour Party zit met een grote schuld. De partij van premier Tony Blair kampt, volgens bronnen, met het grootste financiŽle tekort uit zijn geschiedenis. De begroting bestaat uit een tekort van 6 miljoen pond (9,4 miljoen euro). Ondanks deze schuld lopen de verkiezingscampagnes in Schotland en Wales, die in 2003 zullen worden gevoerd, geen gevaar, zo meldt de partij.

Het tekort onstond door de landelijke campagne van vorig jaar. Een aantal vakbonden hebben hun contributie verlaagd omdat premier Blair volgens een middenkoers zou varen. Ook de individuele donaties staan onder vuur, nadat bekend werd dat een uitgever van porno een gift van 100.000 pond aan de partij overmaakte.

De Conservatieven hebben direct gereageerd op de problemen van de Labour Party. Iain Duncan Smith, leider van de Conservatieven, zei de donateurs te belonen met een belastingvoordeel. De Conservatieven zouden in een goede financiŽle conditie verkeren, aldus de leider. Volgens hem ligt de toekomst van de politiek niet in de commerciŽle sponsors, maar in de kleine geldschieters en de achterban.