FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 juli 2002

2-Jarige peuter verdronken in Friesland

Maandag, aan het einde van de middag, is een twee-jarige peuter in een brede sloot bij het Friese Hallum verdronken. Het kind werd door de brandweer gevonden toen het al een half uur in het water lag. Reanimatie mocht niet meer baten.

Een traumahelikopter was ter plaatse. Noch de politie noch de brandweer kon zeggen of het een jongetje of een meisje betreft. Ook is het nog onduidelijk hoe het kind in het water terecht is gekomen.

Voetbal: Sparta bijna zeker van licentie

Kees van den Boer, president van de raad van commissarissen van Sparta heeft gezegd dat Sparta zo goed als zeker is van een licentie voor komend seizoen.

Van den Boer was vandaag in Zeist, waar hij voor het beroepscollege van de licentiecommissie van de KNVB de financiële stand van zaken toelichtte.

Na een lange zitting bleek Van den Boer erg zeker van zijn zaak: ,,We moeten voor donderdagmorgen 9 uur nog wat stukken overleggen. Dat gaan we doen.'' Van den Boer zegt dat nu alles is opgelost. ,,Het is op een oor na gevild.''

De Rotterdamse club zou hiermee de derde betaald voetbalclub zijn die de licentie in tweede instantie krijgt toebedeeld. Fortuna Sittard, NAC, TOP Oss en FC Den Bosch gingen ook in beroep tegen de eerste beslissing van de licentiecommissie.

Van deze clubs hebben NAC en FC Den Bosch de licentie inmiddels al binnen, Fortuna Sittard moet wachten tot woensdag en TOP Oss zal mogelijk dinsdag al uitsluitsel krijgen.

Vlak voordat de zitting begon zat Sparta nog met een gat van 400.000 euro in de begroting. Vrijdag kreeg de club een tegenvaller te verwerken toen de arbitragecommissie van de KNVB Sparta geen toestemming gaf om zes spelers, drie trainers en een verzorger te ontslaan. Desondanks zal Sparta volgens Van den Boer komend seizoen in de eerste divisie mogen spelen.

Koken met Dagobert

Welkom bij de kookcolumn voor de beginnende kok. Het begon allemaal op een half zomerse maandag, een 18 jarige jongen, ouders op vakantie en huis voor me alleen. En dus ook keuken voor me alleen.
Maak je wel de restjes op? Anders bederven ze
Nou, dat was dus wat ik ging proberen op deze eerste dag van mijn eenzaamheid. Ach, koken, dat kan toch iedereen! En volg goede moed begint de cursus.
Men neme: 2 uien, 6 aardappels, 3 grote champions en een stukje courgette.
Je neemt de uien, pakt een mes en snijd de uien in stukjes. Owja, je moest er niet bovenhangen Die mik je in een koekepan om ze te 'fruiten' zodra de walm te erg wordt zet je de afzuigkap op maximaal Daar was dat ding dus voor Dan mik je de aardappels in plakjes erbij. Oeps, aardappels moeten veel langer bakken dan dat de uitjes normaal blijven Je begint wat te doen om het te voorkomen, deksel erop, pitje wat lager, beetje olie erbij en dan, als de uien zwart zijn schep je ze er toch maar zoveel mogelijk uit.
Dan pak je de courgette en de champions, hakt ze in stukjes en gooit die bij de zwarte ui en de aardappels. Even wachten en het is af. Wat het is? Nou, drie keer niks en veel te veel. Je pakt een bord, werkt zoveel mogelijk naar binnen om toch niet flauw te vallen van de honger en dan gooi je het toch maar weg.
Zo, de restjes zijn weggewerkt.
En wat is nu de les van vandaag?
Denk goed na voordat je gaat koken, weet wat je doet en let een beetje op de tijd.
Tot zover vandaag, morgen maar iets brouwen wat ik al kan.

Youri Mulder beëindigt voetballoopbaan

Youri Mulder beëindigt zijn voetballoopbaan. Hij hoeft echter niet bang te zijn dat hij zonder werk zit. Hij treedt namelijk in dienst bij Studio Sport als voetbalanalist. Afgelopen zomer tijdens het WK deed hij dit werk ook al.

De 33-jarige aanvaller vertrok aan het eind van het vorige seizoen bij de ploeg waar hij negen jaar voor speelde, Schalke 04. Daarvoor had hij al drie jaar voor FC Twente gespeeld. Tijdens het EK in 1996 maakte hij ook nog deel uit van de selectie van het Nederlands Elftal.

Afgelopen zomer was er nog sprake van dat Youri Mulder bij FC Groningen zou gaan spelen. Maar die transfer ketste echter af. Mulder: 'Daarna kwam er niets meer dat nog beter was. Toen heb ik besloten iets anders te gaan doen.'

Philomena Bijlhout afgetreden

De kersverse staatssecretaris van Emancipatie- en Familiezaken, Philomena Bijlhout, heeft na spoedoverleg met premier Balkenende besloten om amper negen uur na haar benoeming al weer af te treden.

De correspondente van het RTL Nieuws in Paramaribo had de hand weten te leggen op een aantal foto's waaruit blijkt dat Bijlhout onder leiding van Desi Bouterse in een Surinaamse volksmilitie gediend heeft. Op de foto's, die genomen zijn tijdens een trainingsweekend in de Arroyo-kazerne in mei 1983, dus een half jaar na de Decembermoorden van 1982, is ze te zien in een uniform van de volksmilitie.

Het was bekend dat Bijlhout in haar jeugd een fanatiek aanhangster was van legerleider Desi Bouterse. Ze zei dat als een jeugdzonde te beschouwen, die maar kort had geduurd. Afgelopen donderdag zei ze in de Volkskrant dat er geen foto's van haar in uniform bestonden: 'Ik was erbij, begin jaren tachtig, maar dat was voordat de beweging militaristisch werd en ook voor de Decembermoorden. Ik was 22 en idealistisch. Vergeet niet dat het gros van de Surinamers toen blij was met veranderingen. Zodra de militairen de overhand namen, was ik vertrokken. Ik ben geen type dat klakkeloos commando's opvolgt. Geloof me: Je zult geen foto's tegenkomen van Philomena Bijlhout in uniform.'

Bijlhout heeft toegegeven dat de foto's echt zijn en daarom is ze opgestapt. Zij legde de volgende verklaring af:
'Ik ben in Suriname korte tijd bij de Volksmilitie geweest, ik heb dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik ben uit de militie gegaan, vanwege het militaire karakter. Ik herinnerde mij dat dat voor de december-moorden van 1982 was. Naar nu blijkt is dat later geweest. Dat betekent dat ik premier Balkenende verkeerde informatie heb gegeven.

De decembermoorden heb ik altijd veroordeeld, dat is een zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis. Ik hoop dan ook dat de daders ooit berecht zullen worden.

In die tijd deed ik sociaal-maatschappelijk werk bij de overheid. Mijn werkzaamheden hadden nooit een militair karakter. Ik heb niets gedaan dat ik niet met mijn geweten in overeenstemming kan brengen of waarover ik me moet schamen.

Voor wat betreft de foto's: die waren niet in mijn bezit. Ik kende ze ook niet. Ik heb inderdaad één maal deelgenomen aan een militair trainingsweekend. Ik wil het nieuwe kabinet niet belasten met deze kwestie en ik heb daarom besloten mijn ontslag aan te bieden aan H.M. de Koningin.'


De foto's in dit bericht zijn afkomstig van het RTL Nieuws

De financiele balans

Het is weer een rustdag en dus tijd voor een financieel overzichtje tot nu toe.

US Postal heeft de laatste dagen goed gepresteerd en dat hebben ze gemerkt ook. Het geld stroomt binnen op het moment en leidden dus het klassement. Op ruime achterstand staan ONCE en Telekom.

Plek Ploegnaam Verdiensten (in euro's)
1 US Postal Service 51.216
2 Once - Eroski 38.453
3 Telekom - ARD 36.577
4 La Francaise des Jeux 34.218
5 Lampre - Daikin 34.190
6 CSC - Tiscali 29.022
7 AG2R Prevovance 26.561
8 Lotto - Adecco 25.964
9 Bonjour 24.988
10 Rabobank 22.540
11 Kelme - Costa Blanca 22.145
12 Cofidis 21.801
13 Domo - Farm Frites 21.467
14 Mapei - Quick-Step 21.408
15 Jean Delatour 21.272
16 Credit Agricole 19.015
17 Tacconi Sport 16.199
18 Ibanesto.com 14.395
19 Fassa Bortolo 13.239
20 Alessio 9.665
21 Euskaltel - Euskadi 7.598

Armstrong klaagt over publiek

Geletruidrager Lance Armstrong klaagt over het gedrag van de toeschouwers op de Mont Ventoux. De Amerikaan is als niet-franse geletruidrager niet geliefd in het land van de Tour. De, veelal dronken, tourkijkers maakten hem op de beklimming ondermeer uit voor dopinggebruiker. Dit omdat vele Fransen ervan zijn overtuigd dat hij zijn ziekte misbruik om doping te gebruiken. "Als ik voor elke keer dat ze het woord doping naar me roepen een dollar krijg, ben ik binnen de kortste keren rijk", aldus Armstrong.
"Het zegt iets over de intelligentie van die mensen. Wat komen ze hier doen? Dronken worden? Als ik dat zou willen, zou ik aan het strand gaan zitten of thuisblijven. Het valt me ook op hoe vaak ik word weggehoond. Ik begrijp het niet."

Dieven in Tel Aviv breken 451 bankkluisjes open

Jorn_Z en OZweb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Israëlische stad Tel Aviv hebben dieven 451 bankkluisjes opengebroken en leeg gehaald. Er is voor miljoenen shekel (een miljoen shekel is 200.000 euro) en sieraden buitgemaakt.

Dit is één van de grootste bankroven in de Israëlische geschiedenis. De diefstal werd ontdekt door medewerkers van de bank toen zij zondagochtend aan het werk gingen. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de dieven binnen zijn gekomen door één van de toegangsdeuren van het gebouw. Vervolgens zijn ze door een versterkte cementen muur heen gebroken die uitkwam in een ruimte met 5000 kluisjes.

Het alarmsysteem is direct uitgeschakeld door de dieven, nadat zij het gebouw binnen zijn gegaan. Een schoenmaker, wiens winkel bij de bank ligt, zei dat hij het alarm zaterdagochtend bijna twee uur heeft horen loeien, zonder dat iemand in actie kwam.

Man kruipt 23 uur om ongeluk te melden

BananaWorld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 89-jarige man, Edwin Holba, heeft 23 uur gekropen om een tractorongeluk waarbij zijn vrouw om het leven kwam aan de politie te melden.

Zijn 80-jarige vrouw stond achter de tractor toen zijn voet van de koppeling afschoot. De tractor reed achteruit over de vrouw heen. De man kwam van de tractor om te kijken hoe zijn vrouw er aan toe was. Daarbij kwam hij ten val. Volgens de politie had de man namelijk altijd hulp nodig om te lopen.

Om hulp te halen kroop de man toen 23 uur voordat hij zijn woning, die 400 feet (zo'n 122 meter) verderop lag, bereikte. Daar aangekomen riep hij de hulp in van de politie. De man is met uitdrogingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

Britney Spears woest op Justin Timberlake

Britney Spears is woest op Justin Timberlake, haar ex-vriend van de popband 'N Sync. Justin is namelijk op regelmatige basis samen te vinden met Christina Aguilera, Britney's grootste rivale.

Christina, die Britney ook al meerdere malen in het openbaar belachelijk heeft gemaakt, vertelde het nieuws tijdens een gesprek met haar platenmaatschappij. "Ik zie Justin regelmatig, hij is een schat. We ontmoeten elkaar op plaatsen waar niemand ooit had gedacht ons te kunnen zien", aldus Aguilera.

Bronnen meldden dat Britney woest was toen ze erachter kwam dat Justin met Christina uit ging. Het zou het ergste zijn wat hij haar aan kon doen.

Britney zelf is overigens ook weer bezet. Zij gaat nu al een tijdje met zanger Marc Terenzi van de popgroep Natural.


Britney Spears, hier nog samen met Justin Timberlake

Doden na massale vechtpartij op markt

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het oosten van de Russische hoofdstad Moskou zijn bij een massale vechtpartij twee mensen gedood.

Volgens de politie van Moskou hebben twee dronken mannen uit het Zuid-Russische Dagestan het gevecht uigelokt. Ongeveer 30 mannen vochten mee. Tijdens het gevecht werd er behalve vuisten ook gebruik gemaakt van messen en vuurwapens.

Eén slachtoffer werd ter plaatse doodgeschoten. Een andere man overleed maandagochtend in het ziekenhuis, waar nog meer zwaargewonden liggen ten gevolge van de vechtpartij. Beide mannen die omgekomen zijn, zijn afkomstig uit het buurland Azerbeidzjan.

Skiër Hermann Maier maakt comeback

Skiër Hermann Maier heeft aangekondigd terug te zullen keren in het wereldbekercircuit. Hij trainde voor de eerste keer sinds lange tijd weer met het Oostenrijkse team.

Maier, drievoudig winnaar van de wereldbeker, raakte vorig jaar ernstig gewond bij een motorongeluk. Hij miste hierdoor de Olympische Spelen in Salt Lake City. "Ik maak komend seizoen definitief mijn comeback", aldus de 29-jarige Maier. "Ik kom terug." De eerste keer dat we Maier weer aan het skiën zien is op 27 oktober in Sölden bij de eerste wereldbekerwedstrijd.

Ferrari-verf gaat ruimtereis naar Mars maken

ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, gaat in juni 2003 een ruimtereis naar Mars maken. Opmerkelijker is het feit dat ze daarbij een pot rode Ferrari-verf meenemen. ESA wil onderzoeken hoe de verf zich houdt bij een snelheid van 10.800 kilometer per uur en de extreme temperaturen.

Het formule-1-team van Ferrari heeft voor deze bijzondere proef toestemming gegeven. De Ferrari-verf onderging de afgelopen maanden in Noordwijk (testcentrum Estec) al de nodige beproevingen.

De Mars Express, zoals de ruimtereis heet, zal naar verwachting in december 2003 Mars bereiken. De verf zit in een speciaal geconstrueerde glazen bol.

the_bbk, Courage en MadMarky hadden ons dit bericht via de newssubmit te melden. Bedankt!

Reuzeninktvis op strand Tasmanië aangespoeld

No_More_Mr._Nice_Guy, Jorn_Z, j0han, Disorder, SHiQ, OZweb, thedoctor en Markieneeter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het strand van Tasmanië is een reusachtige pijlinktvis aangespoeld, met tentakes van wel vijftien meter lang.

Dit meldde het Australische zender ABC vandaag. De reuze-inktvis wordt onderzocht door een team van wetenschappers. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het een nog niet eerder ontdekte soort is, aangezien de wetenschappers enkele bijzondere uiterlijke kenmerken hebben gevonden.

"Hij behoort beslist tot de groep van reuzenpijlinktvissen, en dat is al opwindend genoeg'', zei zoöloog Pemberton. Van deze groep zijn er maar twee gevonden, respectievelijk in 1986 en 1991. De inktvis leeft op een diepte van 500 meter en kan niet gegeten worden. Door de grote hoeveelheid inkt smaakt het vlees namelijk naar schoonmaakmiddel.

De 250 kilogram wegende inktvis is inmiddels naar het museum van Tasmanië gebracht, waar deze verder onderzocht zal worden.

Derde Potter-film in zomer 2004 gereed

Alfonso Cuaron, bekend van de erotisch getinte film 'Y Tu Mama Tambien', gaat de derde Harry Potter-film regisseren. De Mexicaanse regisseur is ook bekend geworden door 'Great Expectations' en de jeugdfilm 'Een Kleine Prinses'.

De derde productie heet 'Harry Potter & de Gevangene van Azkaban'. Begin volgend jaar wordt er een start gemaakt met de productie. Chris Columbus, producer van de twee andere Potter-films, doet ook weer mee aan het derde deel.

Het derde deel in de Potter-reeks komt waarschijnlijk in de zomer van 2004 naar de Nederlandse bioscopen.

Eerste prototype Quantum Crypto computer

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Boffins is een stap dichterbij gekomen voor een praktische implementatie van de Heilige Graal der encryptie (quantum cryptografie) door sleutels over een 67km-lang glasvezel netwerk te sturen.

Tot nu toe is er alleen met het idee gespeeld van quantum cryptografie in natuurkundige laboratoria. Nu heeft een team van de University of Geneva and Swiss electronics company id Quantique gedemonstreerd wat te boek staat als het "prototype van een volledig geïntegreerde quantum-encryptie machine" gebruik makend van een telecommunicatie netwerk.

Andere wetenschappers zijn al begonnen om te kijken hoe de quantum sleutels over een satelliet- of wireless netwerkverbinding gedeeld kunnen worden.

Richard Hughes en zijn collega’s van de Los Alamos National Laboratory in New Mexico, en vele andere teams zijn aan het werk om nieuwe manieren te vinden om verzonden quantum sleutels door middel van fotonen te delen, zodat het verzonden kan worden over een radio netwerk.

Hughes heeft geen illusies over de moeilijkheid van deze taak.

"One must face the much more challenging problem of transmitting the quantum key distribution (QKD) fotonen through the atmosphere and reliably selecting them out from the huge background of light that is present even at night," zo vertelde Hughes.

De laaste stap om een onbreekbare code te ontwikkelen staat in de laaste editie van de New Journal of Physics, die gepubliceerd wordt in de Institute of Physics and the German Physical Society.

Boffin note

Quantum cryptografie is een geavanceerde code technologie, die in principe niet te kraken is. Om dit beter te verklaren gaan we er van uit dat twee partijen (Alice en Bob) een beveiligde boodschap willen uitwisselen over een onbeveiligd kanaal (zoals Internet), dat afgeluisterd wordt door een luistervink (Eve).

Als Alice haar sleutel naar Bob stuurt in een speciale ordelijke lichtgolven, of fotonen, dan houdt de wet van quantum physics Eve tegen om de sleutel uit te lezen, zonder dat Alice en Bob er achter komen.

De wet van quantum physics vertelt dat een luistervink niet de inhoud van een lichtgolf of foton kan meten zonder de eigenschap te veranderen. Dit houdt in dat de legitieme zender (Bob) kan testen of een boodschap onderschept is door een luistervink tijdens een zending over een kanaal (Internet). Alice kan sleutels negeren net zolang er een door komt die Eve gemist heeft.

In contrast tot methodes gebaseerd op codes, zijn sleutels die gevormd zijn door quantum cryptografie compleet onkraakbaar.

Labour Party kampt met grote schuld

De Labour Party zit met een grote schuld. De partij van premier Tony Blair kampt, volgens bronnen, met het grootste financiële tekort uit zijn geschiedenis. De begroting bestaat uit een tekort van 6 miljoen pond (9,4 miljoen euro). Ondanks deze schuld lopen de verkiezingscampagnes in Schotland en Wales, die in 2003 zullen worden gevoerd, geen gevaar, zo meldt de partij.

Het tekort onstond door de landelijke campagne van vorig jaar. Een aantal vakbonden hebben hun contributie verlaagd omdat premier Blair volgens een middenkoers zou varen. Ook de individuele donaties staan onder vuur, nadat bekend werd dat een uitgever van porno een gift van 100.000 pond aan de partij overmaakte.

De Conservatieven hebben direct gereageerd op de problemen van de Labour Party. Iain Duncan Smith, leider van de Conservatieven, zei de donateurs te belonen met een belastingvoordeel. De Conservatieven zouden in een goede financiële conditie verkeren, aldus de leider. Volgens hem ligt de toekomst van de politiek niet in de commerciële sponsors, maar in de kleine geldschieters en de achterban.

Israël gaat identiteit eigen soldaten beschermen

Israël ziet het niet zitten dat haar soldaten door het Internationale Strafhof in Den Haag worden aangeklaagd. Daarom gaat het Israëlische leger de identiteit van de militairen die actief zijn in de Palestijnse gebieden beschermen. Dit meldde een Israëlische krant vandaag.

De nieuwe richtlijnen schrijven voor dat de achternaam, de woonplaats en de missie van de militairen niet meer aan de pers bekend mogen worden gemaakt. Alleen hun voornaam mag worden gebruikt in reportages en/of interviews.

Aanleiding voor deze nieuwe regeling is de felle kritiek van officieren nadat een tv-programma duidelijk het gezicht van een scherpschutter liet zien. De soldaten hebben op bezwaar gemaakt op het filmen en foto's maken, maar daarvoor is nog geen regeling getroffen.

Het Internationale Strafhof is sinds 1 juli in werking getreden. Dit heeft al bij verschillende landen tot nervositeit geleid. Zo wilde de VS dat haar eigen militairen niet zouden worden vervolgd. Dit ging zelf zo ver dat er een wetsvoorstel om Nederland binnen te vallen, bij een eventuele berechting van een Amerikaanse soldaat, werd aangenomen.

Israël heeft dus, net zoals de VS, het verdrag niet geratificeerd. Zij willen eerst weten welk beleid het Strafhof precies gaat volgen en zijn bang dat de Palestijnen het hof zullen gebruiken als podium voor anti-Israëlische propaganda.

Knock-out na karatetrap

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 14-jarig meisje is dit weekeinde gewond geraakt, doordat een jongen haar een karatetrap gaf. De jongen zocht in een parkeergarage aan de Corridor (Amsterdam) ruzie met het meisje. Zij smakte bewusteloos tegen de vlakte, nadat hij haar onverwacht vol in het gezicht schopte. De politie heeft de vechtersbaas nog niet kunnen achterhalen.

Wim Kok verlaat teleurgesteld de politiek

Gisteren hield Wim Kok zijn afscheidsinterview in NOVA. Hij zei de politiek "teleurgesteld, maar niet verbitterd" te verlaten. Kok keek in zijn interview terug op acht jaar Paars die hij als minister-president heeft mogen leiden.

De teleurstelling heeft vooral te maken met de kritiek die hij en de paarse partijen een half jaar voor de verkiezingen voor de kiezen kregen. Kok meldde in het interview nog steeds bezig te zijn met het feit waarom Fortuyn zoveel PvdA-stemmers voor zich wist te winnen door het beeld te schetsen dat Paars niets dan puinhopen achterliet.

"De houdbaarheid van paars was na de zomer van 2001 verstreken", aldus Kok. De PvdA en VVD waren het steeds minder met elkaar eens, en toenadering tot elkaar werd niet meer gezocht. Na de aanslagen van 11 september zou Fortuyn door zijn uitspraken over de islam en het vreemdelingenbeleid alle ruimte hebben gekregen. Kok blijft bij zijn standpunt dat Fortuyn "niet de antwoorden had".

Op de vraag hoe de bevolking zou reageren op het nieuwe centrum-rechtse kabinet durfde Kok niets te voorspellen. Kok meldde wel dat het CDA heeft meegelift op het succes van Fortuyn en dat de verwachtingen die voor de verkiezingen zijn gewekt over de zorg en veiligheid niet uitvoerbaar zijn. De nieuwe regering zou dit met haar begroting niet waar kunnen maken, aldus Wim Kok.

Vakbonden willen nu al protesteren

Het nieuwe kabinet-Balkenende is nog net beëdigd en kan ook al meteen protesten tegemoet zien. Verschillende bonden zullen morgen een manifestatie organiseren tegen het nieuwe asielbeleid. Hieraan doen alle grote vakbonden mee, zoals Abvakabo, FNV en CNV. Ook zijn protesten tegen de nieuwe WAO aangekondigd, mocht overleg op niets uitlopen.

De Waal, voorzitter van de FNV, schrok van de WAO-plannen, zo zei hij in een landelijke krant. Na verdere bestudering van het regeerakkoord "werd het ons koud om het hart", aldus de voorzitter. Het nieuwe regeerakkoord zou teveel negatieve punten bevatten.

Kabinet-Balkenende beëdigd door koningin

Na 68 dagen van onderhandelen is het nieuwe centrum-rechtse kabinet, onder leiding van Balkenende, door koningin Beatrix beëdigd. Kort daarna volgde de traditionele foto met premier Balkenende en de dertien andere ministers op het bordes van Huis ten Bosch. Eerder vandaag waren de leden van het kabinet al bijeen voor een oprichtingsvergadering, ook wel het constituerend beraad genoemd.

Koningin Beatrix ontving voor de beëdiging het eindverslag over de formatie van formateur Balkenende, waarna de vorstin haar handtekening zette onder het ontslag van de vertrekkende ministers en staatssecretarissen.

Vanmiddag gaan de nieuwe ministers van het CDA, LPF en VVD naar de Tweede Kamer waar ze van de vertrekkende paarse voorgangers de portefeuilles in ontvangst zullen nemen. Balkenende zal naar het Torentje gaan om Kok te ontmoeten, waar ook de officiële machtsoverdracht plaats zal vinden.

Tweeduizend jaar oude Chinese archieven

Dreamy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Archeologen hebben in de Chinese provincie Hunan 20.000 bamboereepjes gevonden met daarop documenten uit de Tjin-dynastie (221-206 voor Christus). De ontdekking wordt nu al vergeleken met de vondst van het terracottaleger in de provincie Shaansi in de jaren zeventig, meldde de Singaporese krant The Straits Times zondag.

,,Het is de eerste keer dat zo'n enorme hoeveelheid bamboereepjes in China is gevonden. Ze werden gebruikt om de geschiedenis te beschrijven van de periode uit de Lente en Herfstannalen (770-476 voor Christus) tot de Westerse Han-dynastie (206 voor Christus-25 na Christus)'', meldt Guo Weimin, onderdirecteur van het archeologische instituut van Hunan.

De hele twintigste eeuw zijn minder dan 2.000 van dergelijke bamboereepjes in China opgegraven. Op de reepjes die nu zijn gevonden, zijn in oude karakters officiële gegevens genoteerd over het politieke, economische en culturele leven. Ze bevatten meer dan 200.000 karakters die volgens de experts nog duidelijk leesbaar zijn en informatie geven over etnische relaties, de graanconsumptie en rekenmethodes.

Over de Tjin-dynastie is weinig uit directe bronnen bekend. Keizer Tjin Shihuang, de grondlegger van de dynastie, liet tijdens zijn regime alle registers verbranden en veel geleerden levend begraven. Daarom kan de nieuwe vondst een goed inzicht bieden in zijn regeerperiode.

Amerikaanse blowers vluchten naar Canada

Barenski had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Honderden Amerikanen hebben in Canada politiek asiel aangevraagd. Ze vrezen vervolging door hun eigen regering omdat ze om medische redenen marihuana gebruiken. De Canadese autoriteiten wegen momenteel af of er 'werkelijk gevaar van vervolging' is als ze de Amerikanen terugsturen. Canada is bezig de wetgeving op het gebruik van hasj te versoepelen.

De vlucht naar Canada is begonnen nadat de Amerikaanse minister van justitie John Ashcroft opdracht had gegeven op te treden tegen 'medische marihuana clubs' in staten, waar de kiezers bij referendum hadden besloten die toe te laten. In de gelegenheden krijgen mensen die aan kanker, aids, multiple sclerose of staar lijden op doktersadvies marihuana.

Afgelopen week heeft het Californische hooggerechtshof uitgesproken dat bewoners van de staat die marihuana verbouwen of zelf gebruiken om medische redenen niet voor een Californische rechter kunnen worden gedaagd. De federale overheid in Washington is fel tegen en gaat daarom door met vervolgen. De DEA, de Amerikaanse narcotica-opsporingsdienst, heeft onlangs al invallen gedaan in clubs in Los Angeles en San Francisco.

Sommigen van de 'vluchtelingen' worden door de Amerikaanse autoriteiten gezocht en Washington oefent druk op Canada uit om ze terug te sturen. Een van de bekendsten is Renee Boje, die in de VS terecht moet staan wegens het verbouwen van hasj in de woning van Todd McCormick, een kankerpatiënt en actievoerder voor het medisch gebruik van marihuana in Los Angeles. Boje had de planten water gegeven. Als ze wordt veroordeeld wacht haar minimaal tien jaar cel.

Een ander is Steve Kubby, die in 1998 voor de Libertarische partij kandidaat was voor het gouverneurschap van Californië. Hij heeft bijnierkanker. Hem wacht 120 dagen cel wegens bezit van marihuana. Sinds zijn vlucht naar Canada wordt hem ook ten laste gelegd dat hij meer dan duizend planten heeft verbouwd. Daarvoor kan hij tien jaar cel of meer krijgen. Kubby heeft om de status van vluchteling gevraagd onder de conventie van de VN op grond van 'zeer gefundeerde vrees voor vervolging'.

De Canadese regering heeft al meer dan 800 landgenoten toestemming gegeven marihuana te verbouwen of op medische gronden te gebruiken. Veel Amerikaanse vluchtelingen verbouwen nu hun eigen hasjplanten bij Canadese gelegenheden, zoals de Compassion Club in Vancouver. Die schat dat honderd van haar tweeduizend klanten Amerikaan zijn.

F1: Button naar BAR

hensenhans had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks dat het nog officieel bevestigd moet worden rijdt Jenson Button volgend jaar voor BAR. Afgelopen weekend vonden de besprekingen plaats tussen Button en zijn management aangaande de contractuele optie van Frank Williams op Button. De Renault-coureur bracht in de afgelopen week een bezoek aan Sauber, maar eergisteren nam hij afstand van teams die niet alles hebben wat er nodig is om te winnen. Ook verklaarde hij het liefst te racen voor een Brits team.

Teambaas Dave Richards van BAR wilde het bericht gisteren bevestigen noch ontkennen. "Hij is een vriend van mijn zoon sinds ze een of jaar twaalf zijn, samen in karts raceten, dus ik zie Jenson regelmatig", ontweek hij de vraag of hij in gesprek is met de Britse coureur. "Dit is duidelijk niet de plaats waar je mededelingen doet over met wie je spreekt en met wie niet."

Wel liet Richards weten dat hij Villeneuve wil behouden. In de afgelopen weken stelde hij publiekelijk het salaris van de Canadees ter discussie, maar na het succes van BAR in de Britse Grand Prix lijkt alles weer koek en ei. "Mijn eerste prioriteit is de relatie met Jacques voort te zetten en zijn situatie voor de lange termijn veilig te stellen." Villeneuve zei donderdag al dat hij bij BAR wil blijven en nu hint Richards op een nieuw meerjarencontract.

"Ik zou hem graag voor de lange termijn willen houden. Ik heb hier besprekingen over gevoerd en ik geloof dat hij ook wel graag langer wil blijven." Volgens Richards wordt er nog steeds gesproken over het inkomen van Villeneuve. "Dat is een lopende discussie."

Liverpool wil van Litmanen af

Ajaxno1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jari Litmanen mag vertrekken bij Liverpool. Manager Gerard Houllier heeft de 31-jarige Fin laten weten dat hij komend seizoen niet op een basisplaats hoeft te rekenen. Oud-Ajacied Litmanen stond slechts twee en een half jaar onder contract bij zijn jeugdliefde Liverpool. Sinds zijn komst naar Anfield Road speelde hij slechts 26 wedstrijden waarin hij 5 maal scoorde.

Dit seizoen heeft Liverpool maar liefst vijf spitsen onder contract staan. Naast Litmanen zijn dat dus Michael Owen, Emile Heskey, de Tsjech Milan Baros en de in juni aangetrokken Senegalese international El-Hadji Diouf. Manager Gérard Houllier vindt dat Litmanen de minste kansen heeft op een basisplaats en hij mag daarom vertrekken.

Diverse supporterssites van Liverpool spraken schande van dit feit. De mening die overheersde was dat de Fin 'één van de meest creatieve spelers op de Engelse velden die van Houllier nooit een serieuze kans heeft gekregen zich te profileren'.

Ask Jeeves en Google gaan samenwerken

Jorn_Z had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De website Ask Jeeves gaat samenwerken met zijn grootste concurrent Google. De zoekmachine verwacht de komende drie jaar ongeveer 100 miljoen dollar aan inkomsten door de techniek van Google voor het tonen van betaalde links. Met deze samenwerking vervangt Ask Jeeves de diensten van het advertentiebedrijf Overture Services welke zij nu gebruikt.

Het besluit komt, volgens de persverklaring van Ask Jeeves, puur uit financiele overwegingen en zij schat dat haar omzet uit betaalde registraties van websites door de samenwerking met Google in het derde en vierde kwartaal zal verdubbelen. Dit is onderhand wel nodig, omdat Ask Jeeves, hoewel het een van de bekendste merknamen op internet is, sinds de oprichting een verlies heeft gemaakt van 694 miljoen dollar. Het verlies over het tweede kwartaal van dit jaar bedraagt 8,5 miljoen dollar.

Studenten krijgen 1 Gigabit/s internet

Hawk had ons via de newssubmit het volgende te melden (en bespaarde ons uiteraard het vertaalwerk ):

Case Western Reserve University heeft 27 miljoen dollar geinvesteerd in een internetverbinding die de normale huis-internetverbinding totaal in de schaduw plaatst.
16,000 computers zullen aangesloten worden op dit 1 Gigabit per seconde -netwerk, waaronder computers van studenten.

Onderzoekers weten niet echt wat ze met al die snelheid gaan doen. Volgens 1 onderzoeker zal het uitvoeren van ingewikkelde wiskundige berekeningen nu makkelijker zijn, anderen denken aan full screen, full-motion en hoge video/geluidskwaliteit voor onderzoek.

Israel veroordeelt aanslag op trein

CybErik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Israel is weer een bomaanslag gepleegd, dit keer op een trein. Volgens Israel is dit opnieuw een teken dat de Palestijnse autoriteiten geen enkele actie ondernemen om deze terroristische aanvallen tegen te houden.

De ontploffing vond zondagochtend plaats op een treinspoor in het plaatsje Yavneh (ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Tel Aviv) en beschadigde de motor van de passagierstrein. De machinist liep verwondingen aan zijn buik op door de kracht van de ontploffing, maar de trein ontspoorde niet, aldus de politie.

Volgens woordvoerder Ra'anan Gissin van het Israelische Ministerie van Buitenlandse Zaken is deze aanslag het werk van Palestijnen, net zoals een vergelijkbare aanslag op 30 juni, toen ten zuidoosten van Tel Aviv drie treinpassagiers gewond raakten door een aanslag op een trein. De Palestijnen hebben nog geen mededelingen gedaan omtrent deze aanslag.

Vrouw verkracht en uit rijdende auto gegooid

viqtor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft tijdens een surveillance in de buurt van het Henegouwerplein in Rotterdam-West een gewonde vrouw gevonden. De vrouw, die het slachtoffer bleek te zijn van een verkrachting, lag op straat. Toen zij een brief ging posten in Capelle a/d IJssel werd zij door drie mannen overmeesterd en onder dwang meegenomen in hun auto, waar zij verkracht werd. Ter hoogte van het plein werd de vrouw uit de nog rijdende auto geworpen. Het slachtoffer is inmiddels opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum.

Aardbeving in zuidelijk Nederland

rush had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond 7:45 vanochtend was er een aarbeving in zuidelijk Nederland. Het was niet een hele zware en hij duurde zo ongeveer vijf tot tien seconden.

De sterkste aardbeving in Nederland vond plaats op 13 april 1992 ten zuiden van Roermond en had een magnitude van 5,8 op de schaal van Richter. Er wordt momenteel gezegd dat de deze 4.9 op de schaal van Richter was en een epicentrum had ten zuiden van Roermond.

Update
Er is nu bekend dat het epicentrum bij Alsdorf in Duitsland lag.

Keroppi in de BrEeZaHbuS

Keroppi in de BrEezAHbuS

Toen ik net 16 was ging ik voor het eerst met een groepje vriendinnen op vakantie. Niet iedereen mocht nog naar het buitenland dus we bleven binnen handbereik van onze ouders en vertrokken richting Texel.

Onze fietsen werden in en op auto's geladen en vervolgens naar Den Helder gereden. Daar werden alles spullen op de fietsen gebonden (je verbaast je erover hoeveel spullen je nog kunt meenemen per fiets) en verdwenen 6 meisjes met beladen fietsen op de boot. De vakantie verliep zonder problemen (okee ik liep een oogontsteking op, maar dat kan altijd gebeuren.) en onze ouders waren ervan overtuigd dat we best een weekje zonder hun konden.

Het jaar daarna mochten we dus over de grens, maar een aantal ouders bleven een beetje huiverig en dus zochten we een leuke camping uit in 'het Salou van Belgie"; Blankebergen. Dit jaar was het ondanks een aantal kleine ongeregeldheidjes (2 meisjes vertrokken voortijdig, een tas met 2 paspoorten werd gejat, we werden een nacht van de camping afgetrapt omdat we 5 minuten na 22.00 nog aan het kletsen voor de tent waren) wederom een geweldige vakantie.

In februari dit jaar kwam weer het grote dilemma: "Waar gaan we heen, en met wie?". Deel 2 van de vraag was snel beantwoord. We zouden met het groepje van 4 gaan wat vorige vakantie was overgebleven. De andere 2 meisjes vonden we niet onaardig ofzo… maar we waren er toch minder goede vriendinnen mee. En ruzie op vakantie is het laatste waar je op zit te wachten.
Het 'waarheen' was nog een stukje ingewikkelder, we hadden geen eigen vervoer en een beperkt budget, maar wilden wel naar een plek waar we gegarandeerd een aantal zonuren hadden.

Brochures van busmaatschappijen werden gehaald en vele lesuren werden besteed aan het doorbladeren van deze boekjes en het houden van discussies over de bestemming. Uiteindelijk waren we het er dan toch over eens. Argeles sur Mer met GoGo tours. Warm, leuke activiteiten, en 1 van de goedkopere vakanties uit de brochures.

Ik had er onwijs veel zin in, en met mij mijn 3 vriendinnen maar er was 1 ding waar we een beetje mee in onze maag zaten. De busreis... 20 uur lang in een bus zitten is niet mijn favoriete bezigheid. En ik ken weinig mensen die daar een andere mening over hebben. En eindigen niet elke zomer wel een aantal bussen vol jongeren in een ravijn?
En dan nog met GoGo tours... Een organisatie die mij gelijk visioenen opwekte over een bus vol bezopen jongeren die het complete ski-hut genre meeblerde.
Vandaar dat we het onderling gekscherend over de BrEeZAHbuS spraken.

Dag van vertrek, half uur voor de vertrektijd
Na onze tassen de auto uitgesleurd te hebben, staren we een beetje doelloos over de busparkeerplaats. Het aantal bussen die we zien, voldoet niet aan de beschrijving "Onze bussen zijn duidelijk herkenbaar en voorzien van het GoGo Tours logo" die vermeld stond in onze reispapieren. Tenminste... de bus van Polski Tours was niet voorzien van het GoGo Tours logo...


Naast ons werd de mannelijke variant van ons groepje uit een auto geladen. Alleen waren ze ietsje uncooler dan ons doordat ze een nogal betuttelende moeder bij zich hadden. Terwijl onze 'rijmoeder' zich op gepaste wijze afzijdig hield zat de moeder die het mannelijke groepje had vervoerd de jongens vol te stoppen met goede adviezen en een pak macaroni ("anders hebben jullie de eerste avond niks te eten"). Je zag de jongens met hun ogen rollen en denken: "Dan eten we toch een pizza".

Toen 5 minuten te laat onze bus kwam aanrijden, sprongen uit allerlei hoeken en gaten opeens jongeren met reistassen en koffers tevoorschijn. Moest dit allemaal in die ene dubbeldekker? Wonder boven wonder paste het toch wel en met een dag mam/paps lieten alle kinderen (want de gemiddelde leeftijd was toch wel 18) hun ouders achter op de parkeerplaats.

Eenmaal in de bus beland leerde een korte inspectie me dat het niet zo erg was als ik me had voorgesteld. Er zaten best leuke mensen in de bus. Helemaal geen buitengewoon hoog BrEEzAH gehalte. En onze royal class stoelen waren inderdaad voorzien van ruimvoldoende beenruimte.
Dat voldoende beenruimte niet een garantie is voor nachtrust in een bus bleek rond een uur of 12 's nachts.

Er waren 2 stoorzenders in mijn pogingen om te slapen. Een daarvan was een groepje van 4 mensen dat na het consumeren van een x-aantal biertjes bezig bleef met hun 'mannen van de radio' imitaties. Leuk hoor, voor een uurtje, maar op een gegeven moment bleek toch dat zij er iets meer lol aan beleefden dan ik. En ik wilde net als de rest van de bus nou ook wel eens in een slaapcoma raken. Ik wapende me met een discman met rustgevende muziek (denk aan Air en Moby) en schoof m'n trui als kussen zijnde onder mijn hoofd.
Toen bleek dat hoever een stoel ook naar achteren kan, het zal het nooit halen bij een horizontaal bed. Ik heb elke houding uitgeprobeerd, maar de juiste vond ik niet.

Ergens rond een uur of 4 ben ik zelfs nog even gaan socializen met de buschauffeur. En na over tolwegen, pretparken en de Euro te hebben geklets was alweer een uur voorbij. Na nog wat gedoezeld te hebben was het tijd voor de ochtendstop waar we de restanten van ons bus-survivalpakket naar binnen werkten. Toen we weer reden werd om de tijd te doden een film met Jean-Claude van Damme opgezet. Ik kan me de eerste 10 minuten herinneren, maar toen ben ik toch echt in slaap gevallen .

Toen we toen eindelijk compleet brak uit onze bus waggelden werd er een tent uit de bagageruimte in mijn handen gedrukt. Ohja... die moeten we ook nog opzetten...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.