Puur joodse dorpen verdeeld IsraŽliŽrs

Victorvanacht had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Knesset, het IsraŽlische parlement, moet binnenkort stemmen over een wetsvoorstel dat het Joods Agentschap in staat stelt overheidsgrond te gebruiken voor de bouw van dorpen waar alleen joden mogen wonen.

De regering is er deze week al in grote meerderheid mee akkoord gegaan en heeft daarmee een storm van kritiek over zich heen gekregen. De tegenstanders vinden dat de staat bij de toewijzing van bouwgrond onder geen beding onderscheid mag maken tussen joodse en niet-joodse burgers. Het Hooggerechtshof heeft zich twee jaar geleden al in die zin uitgesproken.

Zionistische waarden

Procureur-generaal Elyakim Rubinstein heeft zich onverkort achter de tegenstanders van het wetsvoorstel geschaard. 'Dit kan het ragfijne weefsel dat joden en Arabieren met elkaar verbindt verder ontrafelen', waarschuwt hij.

De voorstanders van het wetsvoorstel menen dat er in een Joodse staat grenzen zijn aan democratie. 'Onze zionistische waarden leren dat de staat IsraŽl uit oogpunt van veiligheid in gebieden als Galilea een joodse meerderheid mag nastreven', zegt minister van Onderwijs Limor Livnat.