Regels voor preken imams

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moslims moeten 'hun moskeeën en huizen uit uitkomen' om deel te nemen aan het debat over de Koran en Nederlandse normen en waarden, zo vindt burgemeester Opstelten van
Rotterdam. De burgervader heeft de Rotterdamse Essalam-moskee verzocht een 'top tien' op te stellen van Nederlandse normen en waarden waaraan imams hun preken kunnen toetsen.

Opstelten zegt dit na een gesprek dat hij voerde met het bestuur van de Essalam-moskee om opheldering te vragen over imam Adelhamid, die in een uitzending van 'Nova', sprak over "martelaren van de islam". Het bestuur van de moskee heeft Opstelten verzekerd dat daarmee niet terroristen bedoeld worden. In de 'Nova'- uitzending riepen collega-imams op tot de vernietiging van de vijanden van de islam, zoals Bush en Sjaron.

Volgens Opstelten hebben het moskeebestuur en de imam 'grondig kenisgenomen' van zijn wensen. ,,Het zál nu gewoon een item worden. Ik ga geen preken censureren, maar het wordt tijd dat de islamitische gemeenschap zelf met iets komt. Zij hebben zich te lang afzijdig gehouden van de discussie,'' aldus de burgemeester.

Vrijheid van godsdienst
De Stichting Platform Islamitische Organisaties, waaraan de Essalam-moskee verbonden is, gaat zich bezighouden met het opstellen van de door Rotterdam gewenste gedragsregels. Dit zal geen simpele zaak zijn, zo stelt directeur Ibrahim Spalburg: ,,Je kunt je afvragen hoe het zit met de vrijheid van godsdienst." Over de kritiek dat de stichting zich afzijdig heeft gehouden in de discussie zegt Spalburg dat de islamitische gemeenschap wel degelijk betrokkenheid toont bij de Nederlandse samenleving.

Opstelten heeft wel aangegeven dat hij een aantal zaken zeker vastgelegd wil zien. ,,Meisjes en vrouwen moeten de vrijheid hebben zich te ontwikkelen op de manier die zij willen. Daarnaast zijn er punten als huiselijk geweld. Die moeten er gewoon in.'' Vooralsnog wacht de burgemeester echter eerst met welke regels de moskee komt.