FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 juni 2002

9 jaar cel voor agressieve scooterdieven

GYZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Rotterdamse rechter heeft een bende scooterdieven celstraffen tot 9 jaar opgelegd, mede omdat de rechtbank bepaalde dat zij lid waren van een criminele organisatie. De bende ging uiterst gewelddadig te werk; de slachtoffers werden vaak gewoon van hun scooter afgeslagen.

De advocaten waren verbijsterd door deze zware veroordelingen. Volgens een van de advocaten is de invloed van de "Leefbaar'" beweging duidelijk merkbaar op de rechtspraak.

NOS geschrokken van uitlatingen Herben

viqtor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De publieke omroep heeft een brief geschreven aan Mat Herben van de LPF. In de brief zeggen de ''publieken'' zeer bezorgd te zijn over zijn uitspraken vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad.

Daarin zei fractievoorzitter Herben dat hij nog een appeltje te schillen heeft met de publieke omroep. De Lijst Pim Fortuyn zou na de gemeenteraadsverkiezingen alleen maar zijn tegengewerkt, vooral door de NOS. "Ongeschonden komen ze hier niet vanaf" zo verklaarde Herben.

Om dit te bereiken wil de LPF de staatssecretaris voor Cultuur leveren in het nieuwe kabinet.

Regeerakkoord CDA-LPF-VVD bijna rond

CDA-leider en de beoogde nieuwe premier Balkenende heeft vanavond bekendgemaakt dat de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD het eens zijn over een regeerakkoord. Informateur Donner zet alle afspraken dit weekeinde nog eens op papier, waarna de onderhandelaars de tekst met hun fractie bespreken.

Balkenende, Herben en Zalm zijn het de afgelopen weken eens geworden over alle onderwerpen. De laatste onderhandelingsdag verliep volgens de CDA-leider lastig. Er werd gesproken over de lastenverlichting voor de komende vier jaar. De partijen willen die onder meer bereiken via een verlaging van de onroerende-zaak-belasting voor particulieren; één van de eisen die de VVD had gesteld.

Kwartje van Kok

Het zogeheten kwartje van Kok, waar de LPF van af wilde, blijft gehandhaafd in de benzineprijs maar wordt wel teruggegeven via de wegenbelasting.

Ook komt er op aandringen van het CDA een inkomensafhankelijke kinderkorting. De lastenverlichtingen worden pas ingevoerd in 2004 en 2005. Balkenende benadrukte dat iedereen volgend jaar 'door de zure appel heen zal moeten bijten'.

De Kabinets-informatie, onder leiding van Donner, heeft ruim een maand geduurd. Als er definitieve overeenstemming is over het regeerakkoord volgt de formatieronde met de invulling van de ministersposten.

Twaalf jaar eis voor moord op zus

Tegen één van de broers die vorig jaar september in Heiloo hun zusje vermoordden, is twaalf jaar cel geëist.

Het meisje, Aisha, gedroeg zich te Westers naar de mening van het uit Koeweit gevluchte streng islamitische gezin. Op 12 september had familieberaad plaats over Aisha. De afspraak was dat ze voor straf de volgende dag niet naar school zou mogen. Maar die ochtend van de dertiende stond het meisje aangekleed gereed om schoolwaarts te gaan.

Dat was de druppel voor de broers Issa (18) en Ali (19) S. Hun zus had de eer van de familie aangetast en daar stond in hun visie maar één straf op: de dood. Ali hield haar vast en Issa bracht haar talloze messteken toe. Na de steekpartij wachtte de familie 1 1/2 uur met het bellen van de politie, om een alibi te verzinnen voor Ali, en om Issa de kans te geven te vluchten.

Onduidelijk

Tegen Issa S, is achter gesloten deuren 10 jaar cel geëist. Want Issa was ten tijde van het drama zeventien jaar. Althans, als de familie daarover de waarheid heeft gesproken. Want geboortebewijzen zijn er niet. Daarover werd begin deze maand nog uitgebreid voor de rechtbank over gebakkeleid.

De uitspraak is op 11 juli

Bulgaar gaat Manchester United heten

mlies had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 39-jarige Bulgaar mag zichzelf na een lange juridische stijd, voortaan "Manchester United" noemen. Dat heeft een Bulgaarse rechtbank besloten. Twee jaar geleden had de voetbalfan zijn voornaam al in "Manchester" veranderd, maar het was zijn hartenwens om daar "United" aan toe te kunnen voegen. Tweemaal eerder werd dit verzoek door rechters afgewezen, maar nu heeft de rechtbank dan toch ingestemd.

Bush's dochters weer aan de drank

KatjaS en Kayuk en benfica hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dochters van president Bush, Jenna en Barbara, zijn afgelopen woensdag weer betrapt op het drinken van alcohol. Getuigen meldden dat het ging om enkele biertjes in een kroeg in Washington.

In Amerika is het niet toegestaan om alcohol te drinken door personen jonger dan 21 jaar. Jenna en Barbara zijn al eerder betrapt op het drinken van alcohol. Ze hebben beiden al een cursus gevolgd over de gevaren van alcohol.

Getuigenverklaringen meldden dat de zussen het enorm naar hun zin hadden. Een bezoeker van de kroeg vertelde aan de krant de Washington Post: "Het zijn studentes die vakantie hebben en buiten is het bloedheet." Officieel hebben de Amerikaanse autoriteiten nog niet gereageerd op dit voorval, er wordt namelijk geen informatie over de dochters van Bush aan de buitenwereld vrijgegeven.

De zussen worden pas op 25 november 21.

USA: Vliegen boven monumenten verboden

Op vier juli is het verboden in Amerika om boven een aantal nationale monumenten te vliegen. Dit om aanslagen tegen te gaan. Vier juli is het onafhankelijksdag in Amerika.

Een woordvoerder van de FAA heeft bekend gemaakt dat in ieder geval het Vrijheidsbeeld verboden gebied zal zijn. Het vliegverbod boven het Vrijheidsbeeld zal tot 30 september duren.

Verder zal er een vliegverbod boven Mount Rushmore (de hoofden van een aantal voormalige presidenten) en de Gateway-boog gelden. Dit verbod geldt echter alleen op 4 juli.

Er wordt verwacht dat er op deze onafhankelijksdag aanslagen gaan plaats vinden, maar concrete aanwijzingen zijn hier niet voor bekend. In heel Amerika zal op deze dag een verhoogde staat van alertheid zijn en er wordt opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid.

Zelfmoordcommando baby

De meest bizarre foto sinds het conflict tussen de Palestijnen en de Israëlieten is nu bovengekomen: een baby uitgedost als zelfmoord terrorist.

Israëlische soldaten vonden de foto toen ze het huis van een Palestijnse terrorist in Hebron doorzochten. De baby draagt een gordel met explosieven over zijn kruippakje, bretellen met kogels, en een bandana met de tekst "Martelaar". De Palestijnen doen deze foto af als Israelische propaganda.

Film Review: Bad Company

Jerry Bruckheimer komt na kaskrakers als 'Enemy of the State', 'Pearl Harbor' en 'The Rock' opnieuw met een actiefilm, Bad Company. Omdat eerder genoemde films me niet tegenvielen, was ik benieuwd naar wat Bad Company zou brengen. Je vraagt jezelf af hoe het acteerwerk tussen Anthony Hopkins en Chris Rock zal verlopen, en hoe Bruckheimer van het niet zo interessante plot een goede film heeft weten te maken.

Feit blijft wel dat Bad Company een gigantische flop in Amerika was. Na twee weken zag je de film al niet meer terug in de top tien van de Box Office, en dat hadden Jerry Bruckheimer en Joel Schumacher wel eens anders gezien. Hoe Bad Company het hier in Nederland zal doen zullen we aan het einde van de week te weten komen. Ik kan nu in ieder geval al met zekerheid zeggen dat we niet van een spectaculaire kaskraker mogen spreken. Waarom? Lees snel verder om meer over deze film te weten te komen.

Shuttlevlucht door NASA weken uitgesteld

Ruimte-organisatie NASA, stelt de lancering van de Space shuttle Columbia met enkele weken uit. Dit omwille van enkele verdachte haarscheurtjes bij twee ruimteveren.

Bij de ruimteveren Atlantis en Discovery zijn na intensieve inspecties kleine scheurtjes ontdekt in metalen leidingen voor brandstofdoorstroming ten behoeve van de 3 hoofdmotoren. De leidingen staan niet onder hoge druk, zodat er geen gevaar is voor lekkage van vloeibare zuurstof en waterstof. Een mengsel van die stoffen vormt de brandstof voor de hoofdmotoren.

Al is er geen direct gevaar voor de Shuttle, toch wil NASA dit tot de bodem uitzoeken.

Worldcom fraudeert op grote schaal

webmaster_j had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Worldcom verkeert in grote problemen, daar het SEC (soort Amerikaanse FIOD) een grootschalige fraude op het spoor is gekomen. Het bedrijf, dat een van de grootste internetaanbieders van de wereld is (80% van de Nederlandse providers huurt haar lijnen van Worldcom), heeft gelogen over winstpercentages van 2001.

Bijzonder opmerkelijk nog om te weten is dat de accounting gedaan werd door Anderson, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor het faillisement van ENRON. volgens financieel analisten is het zeer wel mogelijk dat Worldcom binnen een aantal weken haar faillisement aanvraagd.

VS erkent biowapentests op soldaten

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na vele rechtzaken van slachtoffers heeft het Amerikaanse 'Department of Defense' toegegeven meerdere tests met biologische en chemische wapens te hebben gedaan op hun eigen soldaten zonder hun medeweten of toestemming. De tests zouden bedoeld zijn om de kwetsbaarheid van de marine schepen te testen. Ook hebben zij informatie over die tests gepubliceerd en ook neergezet wat zij gebruikt hebben.

Het gaat om 113 verschillende tests waarbij onder andere de zenuwgassen Sarin en VX werden gebruikt. Ook biowapens met verschillende effecten als koorts, diarree, astma, eczeem, allergieën, hoofdpijn, misselijkheid,infectie van de luchtwegen, en andere effecten werden onder andere door middel van vliegtuigen over het onwetende marine personeel uitgesproeid. Velen hebben daar lichamelijke klachten van over gehouden en eisen via gerechtelijke procedures compensatie van de staat.

Intelligente cd-beveiliging op komst

snowfalcony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wederom komt er een nieuwe CD beveiliging op de markt. De nieuwe beveiliging wordt "SmarteCD" genoemd en is bedoeld om het mogelijk te maken om ongestoord de originele CD te kopiëren. De software kan gewoon worden geïnstalleerd en gebruikt worden. Er is echter 1 verschil. De software is dankzij de beveiliging in staat om te bepalen of deze vanaf een gekopieerde CD draait of niet. Het is hierbij de bedoeling dat softwaremakers de mogelijkheid krijgen om de software dan in een zogenoemde "demomodus" te laten werken. Hierbij kan je denken aan het uitschakelen van het opslaan van documenten of om printen van documenten. Op het moment dat de gebruiker de illegale versie gebruikt zal er een venster worden getoond met daarin de vraag of de gebruiker de software wilt aanschaffen.

Volgens de directeur van Smarte Solutions, de makers van de beveiliging, is het mooie aan het systeem dat aan een kopie niet te zien is of deze gelukt is of niet. Op het eerste oog is de kopie identiek aan het origineel. De beveiliging is van het "polymorf" type, wat wilt zeggen dat de beveiliging zichzelf kan veranderen. De techniek lijkt hierbij op de werking van een virus. Deze beveiliging zal echter geen schade aan de computer aanrichten.

Nieuwe trend in België: Het wurgspel

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België is er een nieuwe "trend" overgewaaid vanuit Frankrijk. Het gaat hier om het wurgspel. Bij dit spel binden kinderen een sjaal rond hun hals om zuurstof naar de hersenen af te snijden. Vooral onder puberjongens is het populair. Het doel is om blauw te zien, maar naast flauwvallen kunnen coma en zelfs de dood het resultaat zijn. Een 15-jarige Belg beschrijft op Internet: "Je moet op je hurken zitten en heel snel ademen. Hierbij voel je de hitte naar je gezicht stromen. Daarna zie je zwarte vlekken en toen niets meer."

Op internet zijn verschillende getuigenissen te vinden van verontruste ouders en leraren. Volgens hen is de hype vorig jaar begonnen, toen een Franse televisiezender uitvoerig liet zien hoe het spel werkte. Inmiddels is er een brief verzonden naar alle scholen om op het gevaar te wijzen.

Wimbledon: Uitslag Krajicek - Srichaphan

WimbledonRichard Krajicek is door naar de vierde ronde van het toernooi van Wimbledon. Afgelopen maandag won hij in drie sets van de Argentijn Squillari en afgelopen woensdag versloeg hij de Amerikaan Blake met 2-3 in sets.

Zojuist won hij dus ook zijn partij in de derde ronde. Hij zette Srichaphan simpel met 3-0 in sets opzij.

De eerste set won Krajicek met 7-6, de tweede met 6-4 en de derde met 6-2. In de volgende ronde zal Krajicek het opnemen tegen de Australiër Philippoussis, die de Duitser Kiefer met 3-6, 6-3, 6-4 en 6-2 versloeg.

Wanadoo en ING gaan samenwerken

Wanadoo en ING gaan samen via het internetportaal "www.wanadoo.nl" diensten leveren aan consumenten. Door deze overeenkomst wordt het "geld-channel" uitgebreid met financiële diensten, waaronder verzekeren (zowel reis- als autoverzekeringen), lenen en hypotheken. Consumenten profiteren door deze samenwerking van een brede keuze uit financiële dienstverleners. Hierdoor wordt het gebruikersgemak van portaal voor de consument vergroot.

"Door onze overeenkomst met Wanadoo genereren we een groter bereik voor onze on line financiële activiteiten", zegt Frank Muller van ING. "Via de portal bieden we toegang tot ING-diensten zoals de Internet-leenwinkel, de Internet-hypotheekwinkel en Wellowell voor verzekeringen en Fundix voor beleggingsfondsen."

Het portaal heeft inmiddels zo'n 973.000 unieke bezoekers en ruim 15,5 miljoen pageviews per maand. De website is één van meest bezochte domeinen in Nederland.

Hiddink- fietsroute in Varsseveld

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het succes van Hiddink, op het WK met Zuid-Korea, wil de toeristische sector van het Achterhoekse kerkdorpje Varsseveld nu geld verdienen aan de belangstelling, die er in het Aziatische land bestaat, voor Hiddink's geboortegrond.

Er wordt op dit moment namelijk gewerkt, door de VVV, aan een Hiddink-fietsroute. Hiervoor staan verschillende blikvangers op de nominatie. Zo zal de route langs het Hiddinkbos lopen. Het bos heet overigens al eeuwen zo en is niet vernoemd naar de trainer. Verder zal het sportcomplex ook te bezichtigen zijn. Hier leerde Hiddink ooit tegen een bal schoppen.

Het enige wat op dit moment niet mee wordt genomen op de fietsroute is Hiddink's ouderlijke huis, waar hij geboren is. Dit is om te voorkomen dat Hiddink's ouders, beiden in de tachtig, worden belaagd door nieuwsgierige toeristen.

Cel geëist voor stelen geld bij DNB

Een voormalig kluismedewerker van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt ervan verdacht in februari 2000 500.000 gulden (bijna 227.000 euro) uit de kluis te hebben ontvreemd. De 32-jarige S.H. uit Amsterdam ontkent.

Gisteren eiste de Officier van Justitie voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar celstraf tegen de man voor verduistering in dienstbetrekking. Hij moet het geld aan zijn voormalige werkgever terugbetalen. Doet hij dit niet, dan moet hij, als het aan de Officier van Justitie ligt, nog eens vijftig maanden zitten.

Marokkaanse vaders steken kinderbijslag in eigen zak

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De opsporingsdienst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een listige fraude ontdekt met kinderbijslag voor Marokkaanse kinderen. De vaders van 120 Marokkaanse kinderen hebben het geld steeds achterover weten te drukken, waarvan de kinderen het slachtoffer waren. Die hebben het geld namelijk nooit gezien. Om het aannemelijk te maken dat ze de kinderbijslag wel degelijk naar het Noord-Afrikaanse land overmaakten, vervalsten de vaders internationale postwissels van de Postbank. Met deze postwissels kunnen ouders hun onderhoudsbijdrage voor een in het buitenland wonend kind aantonen.

De fraude strekt zich uit over een aantal jaar en de Sociale Verzekeringsbank heeft in ieder geval 450.000 gulden kunnen achterhalen. Dit geld zal worden teruggevorderd van de vaders. In alle gevallen heeft de bank aangifte gedaan. Inmiddels heeft de bank besloten dat de postwissels, met ingang van 1 januari 2003, niet meer als bewijsmiddel worden geaccepteerd.

Europese Commissie eist geld varkenspest terug

De Europese Commissie eist een deel van de premies terug die aan Nederland zijn betaald ten tijde van de varkenspest. Brussel wil 20,3 miljoen euro terugkrijgen. Dat deze maatregel zou worden genomen was al eerder bekend. Vandaag werd echter de knoop doorgehakt. Deze straf wordt opgelegd omdat Nederlands, in de ogen van de commissie, te laks is opgetreden tijdens de crisis van de varkenspest.

Nederland is hierbij niet het enige EU-land dat landbouwsteun moet terugbetalen. In totaal eist de commissie 209,6 miljoen euro terug. Bijna alle EU-land hebben wel iets fouts gedaan, behalve Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Griekenland moet het meeste teruggeven, namelijk 103,5 miljoen euro.

Onveilige seks maakt vrouwen gelukkiger

Michiel_H had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van de New York State University is gebleken dat vrouwen, die onbeschermd met een man vrijen, zich over het algemeen prettiger voelen dan wanneer hun partner een condoom gebruikt. Dit zou komen doordat met het sperma, dat in de vagina terechtkomt, ook hormonen het lichaam van de vrouw binnendringen. Deze hormonen kunnen de gemoedstoestand positief beïnvloeden.

De leider van het onderzoek, Gordon Gallup, onderzocht 293 studentes. Hij vroeg of zij met of zonder condoom seks hadden met een man. Ook onderwierp hij de vrouwen aan een test om hun algemene gemoedstoestand te meten. Het bleek dat vrouwen die met condoom vrijden, een stuk ongelukkiger waren dan vrouwen die het zonder deden. Zelfs eventuele gedachtes over zelfmoord namen drastisch toe.

Volgens Gallup is het onderzoek geen aanleiding om voor onveilige seks te kiezen. "Het is duidelijk dat een ongewilde zwangerschap of een geslachtsziekte zwaarder weegt dan de positieve psychische effecten van sperma", aldus Gallup. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior.

CD Review: O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits

Ik moet toegeven, een echte Aerosmith fan ben ik niet. Maar de "hitjes" als Love in an Elevator, Walk this way, Cryin' en Janie's got a gun kan ik wel waarderen. Toen me gevraagd werd om de nieuwe CD van Aerosmith te reviewen moest ik wel even nadenken, maar toen ik ontdekte dat het een soort Greatest Hits album zou zijn, wilde ik me er toch wel eens aan wagen. Ik kon tenslotte alle nummers al, dacht ik...



Toen het doosje met de CD's op mijn buro stond (jawel CD's in meervoud, want vanaf a.s. maandag gaan we er 5 in een prijsvraag op Fok! weggeven..) en ik het openmaakte was de verrassing nog groter; het bleek een dubbelcd en er stonden wel een heleboel nummers op waarvan de titel me weinig tot niets zei. Jeetje, waar was ik aan begonnen?

Bassist The Who overleden

RRRobert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Entwistle, beter bekend als de bassist van de legendarische rockband "The Who", is op 57 jarige leeftijd overleden. Entwistle werd dood aangetroffen in een hotel in de Amerikaanse stad Las Vegas. Een lijkschouwer onderzoekt, op dit moment, waaraan de bassist is overleden.

"The Who" stond aan de vooravond van een nieuwe tournee. De band had grote successen in de jaren zestig en zeventig met nummers als "My generation", "See me feel me" en "Won't get fooled again". Wat de overgebleven leden nu gaan doen is nog niet bekend.

Entwistle nam behalve de bas ook de achtergrondzang voor zijn rekening. Hij heeft enkele nummers geschreven maar dat waren niet de grootste successen.

Maffiabaas ontsnapt tijdens film opnamen

quaker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een maffiabaas, die tot levenslang is veroordeeld, heeft weten te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis in Rome. De 42 jaar oude Giacchino Gammino zag zijn kans om te ontsnappen bij filmopnames in het cellencomplex. Het lukte de maffioso namelijk om zich onder de bezoekers te mengen, terwijl een handlanger luid schreeuwend de aandacht van de bewakers trok. In de chaos die ontstond is Gammino gewoon naar buiten gelopen.

Hoewel de maffiabaas zeer zwaar werd bewaakt, ontdekten de cipiers de ontsnapping pas enkele uren later. Gammino zat een straf uit wegens moord.

Pastoor houdt dienst ter ere van kettingzaag

Jasper de Jong / J4ZP3R had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kerk in het kleine boerendorpje Tapawera, op het zuidelijkste eiland van Nieuw Zeeland, heeft wel een hele speciale kerkdienst gehouden. Bij deze kerkdienst werd er een Gods geschenk gevierd, namelijk een kettingzaag. De pastoor Havell Stephens-Smith legde hierbij enkele kettingzagen op het altaar en als afsluiter van de dienst werd er door een "kettingzaag orkest" muziek gemaakt.

Tijdens deze dienst gebeurde er nog iets opmerkelijks. Ian Cuthberston, een lid van het kerkbestuur, liet zijn dank blijken door de uitvinders en makers van de kettingzaag te bedanken. Tevens bedankte hij god voor de bomen en de prachtige natuur. Alhoewel hij wel vond dat de heuvels er zo kaal uitzagen nadat de bomen omgezaagd waren.

KLM vliegtuig bijna neergehaald in Swanwick

proximity had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een KLM Cityhopper is in het Engelse Swanwick ternauwernood aan een ramp ontsnapt. Een luchtverkeersleider dirigeerde het toestel naar het luchtruim boven een militair oefenterrein, waar men op dat moment, met 155 mm luchtafweergeschut, een militaire oefening aan het houden was. Gelukkig kreeg de vuurleiding het toestel op tijd in zicht en werd de oefening zo snel mogelijk gestaakt.

Het vliegtuig, met 35 personen aan boord, kon daarna veilig landen op het vliegveld van Swanwick. De luchtverkeersleiding van het vliegveld had al een slechte reputatie vanwege eerdere near-misses, veroorzaakt door gestuntel in de verkeerstoren.

Janssen van Raay: 'Complottheorie geen borrelpraat'

MrMarcus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jim Janssen van Raay, vice-voorzitter van de LPF-fractie in de Tweede Kamer, blijft bij zijn inschatting dat Volkert van der G. een huurmoordenaar is die handelde in opdracht van fundamentalistische moslims. Een concrete aanwijzing daarvoor heeft hij echter niet.

Janssen van Raay deed zijn uitlating woensdagavond in het tv-programma Pauw in Panama. Het openbaar ministerie in Amsterdam, verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord, reageerde verbaasd. Een woordvoerder noemde het "absolute onzin". Janssen van Raay: "Hoe kunnen ze dat nou zeggen? Ze weten toch nog niks?"

De moord op Fortuyn houdt hem erg bezig en de vondst van explosieven in het huis van Volkert van der G. lijkt zijn complottheorie te sterken. Hij gelooft niet dat de moord "uit de hoek van de milieuactivisten is gekomen". Want "die zouden zo'n actie juist claimen. Dat ik bij fundamentalistische moslims uitkom, is natuurlijk niet zo gek. Fortuyn heeft de islam ongelooflijk beledigd. Op tv heb ik per ongeluk Al-Qaeda genoemd, maar ik had ook bepaalde imams kunnen noemen, die over flinke vermogens beschikken en dan bedoel ik natuurlijk de wahabieten."

Ook de koelbloedige uitvoering van de moord op Pim Fortuyn blijft alsmaar door zijn hoofd spoken. "Als oud-tankcommandant zou ik vanuit mijn Centurion hebben kunnen schieten op Russische tanks, maar men had me voor de krijgsraad moeten slepen als ik met een .50 mitrailleur op ongewapende burgers had moeten vuren. Dat is niet iets wat iedereen kan. Ik durf wel een tweede speculatie te wagen: Volkert van der G. heeft in Libië getraind op levende doelen."

Janssen van Raay geeft toe dat het allemaal onbewezen gissingen zijn. Hij noemt zijn opmerkingen "een nuchter-verstand-analyse, die natuurlijk speculatief van karakter zijn". Zolang het Openbaar Ministerie blijft zwijgen, kunnen deze volgens hem opkomen. "Ik had gehoopt dat ze nu iets opener zouden zijn tegenover de media. Nu lees ik opeens over explosieven: ze moeten meer bekend maken."

Het Openbaar Ministerie blijft de suggestie van het huurmoordenaarschap onzin vinden. "Onzin? Dan zeg ik: waarom wordt Janssen van Raay dan tot op de dag van vandaag beveiligd?"

Motorrijder onthoofd

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk op de A28, ter hoogte van Tynaarlo, is gisteravond een nog onbekende motorrijder onthoofd. De politie denkt dat de onfortuinlijke man met zijn wielen in de berm raakte, waarna hij over te kop sloeg. Bij deze valpartij raakte hij vervolgens de vangrail en werd onthoofd.

De motorrijder reed van Groningen richting Assen en was op weg naar de TT-festiviteiten in de Drentse hoofdstad.

Graag geen flauwe grapjes in de reacties, het gaat hier wel om een mensenleven...

Hiddink opnieuw onderscheiden

Slam wist ons vandaag het volgende te melden:

Na al overladen te zijn met diverse titels, eredoctoraten en ereburgerschappen, heeft Guus Hiddink nu, samen met de voltallige staf en spelersgroep, de hoogste Koreaanse sportonderscheiding gekregen.

Hiddink is de eerste buitenlander die deze zogenaamde Orde van de Blauwe Draak (Cheongryrong) krijgt. Het Zuid-Koreaanse kabinet moet het besluit nog wel goed keuren, maar verwacht wordt dat dit slechts een formaliteit is.

Nederlander na 42 jaar nog steeds gevangen

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nu 59-jarige man uit Eindhoven was 17 toen hij zich aan een 11-jarig meisje vergreep. In 1960 kreeg hij een celstraf van 1 jaar en tbs. Nu, 42 jaar later, zit hij nog steeds vast. Hij is daarmee de langst zittende Nederlander.

Volgens de Van Mesdagkliniek in Groningen is de veroordeelde nog 'onverminderd delictgevaarlijk'. Verlof onder begeleiding zou voor hem 'het plafond' zijn. Op basis van deze inschatting vroeg de officier van justitie in Den Bosch gisteren aan de rechtbank om de tbs-maatregel opnieuw voor de maximale termijn van twee jaar te verlengen.

De advocaat van de veroordeelde, W. Anker, verzette zich daar fel tegen. Tijdens een eerder onbegeleid verlof ging de man opnieuw de fout in. "Maar het laatste delict is zeventien jaar geleden. Sindsdien is er niets meer gebeurd". Ook op het gebied van behandeling gebeurt er met de Eindhovenaar niet veel meer. De tbs van de Eindhovenaar is volgens de raadsman een 'verborgen vorm van levenslang'.

Verwijzing naar God in gelofte ongrondwettelijk

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitspraak van het Amerikaanse Federale Hof dat de verwijzing naar God in de gelofte van trouw aan de Amerikaanse vlag ongrondwettig is, heeft tot grote verontwaardiging geleid in de Verenigde Staten.

Diverse senatoren bestempelden het vonnis als 'stompzinnig' en 'getikt'. Senator Byrd zei over de rechter: ,,Laat deze man, die geen rechter zou moeten zijn, niet in aanmerking komen voor promotie zolang ik lid ben van deze Senaat. We zullen hem niet vergeten zijn."
Een inderhaast door de Democraten opgestelde resolutie waarin staat dat de gelofte niet in strijd is met de Grondwet werd met 99 tegen 0 stemmen aangenomen en bij wijze van uitzondering werd staande gestemd.

Het proces was aangespannen door een atheistische vader die er bezwaar tegen had dat zijn dochter deze gelofte op school moest afleggen. Het afleggen van de gelofte aan de vlag is op Amerikaanse scholen de normaalste zaak van de wereld.

De volledige gelofte luidt als volgt:
To the Flag
Of the United States of America
And to the Republic
For Which it Stands
One Nation
Under God,
Indivisible,
With Liberty
And Justice
For All

Regels voor preken imams

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moslims moeten 'hun moskeeën en huizen uit uitkomen' om deel te nemen aan het debat over de Koran en Nederlandse normen en waarden, zo vindt burgemeester Opstelten van
Rotterdam. De burgervader heeft de Rotterdamse Essalam-moskee verzocht een 'top tien' op te stellen van Nederlandse normen en waarden waaraan imams hun preken kunnen toetsen.

Opstelten zegt dit na een gesprek dat hij voerde met het bestuur van de Essalam-moskee om opheldering te vragen over imam Adelhamid, die in een uitzending van 'Nova', sprak over "martelaren van de islam". Het bestuur van de moskee heeft Opstelten verzekerd dat daarmee niet terroristen bedoeld worden. In de 'Nova'- uitzending riepen collega-imams op tot de vernietiging van de vijanden van de islam, zoals Bush en Sjaron.

Volgens Opstelten hebben het moskeebestuur en de imam 'grondig kenisgenomen' van zijn wensen. ,,Het zál nu gewoon een item worden. Ik ga geen preken censureren, maar het wordt tijd dat de islamitische gemeenschap zelf met iets komt. Zij hebben zich te lang afzijdig gehouden van de discussie,'' aldus de burgemeester.

Vrijheid van godsdienst
De Stichting Platform Islamitische Organisaties, waaraan de Essalam-moskee verbonden is, gaat zich bezighouden met het opstellen van de door Rotterdam gewenste gedragsregels. Dit zal geen simpele zaak zijn, zo stelt directeur Ibrahim Spalburg: ,,Je kunt je afvragen hoe het zit met de vrijheid van godsdienst." Over de kritiek dat de stichting zich afzijdig heeft gehouden in de discussie zegt Spalburg dat de islamitische gemeenschap wel degelijk betrokkenheid toont bij de Nederlandse samenleving.

Opstelten heeft wel aangegeven dat hij een aantal zaken zeker vastgelegd wil zien. ,,Meisjes en vrouwen moeten de vrijheid hebben zich te ontwikkelen op de manier die zij willen. Daarnaast zijn er punten als huiselijk geweld. Die moeten er gewoon in.'' Vooralsnog wacht de burgemeester echter eerst met welke regels de moskee komt.

Arafat wil democratische verkiezingen VS

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Yassar Arafat heeft in reactie op de uitspraak van Bush over nieuwe leiders in Palestina, opgeroepen tot democratische verkiezingen in de VS.

Arafat, die zelf de Palestijnse verkiezingen in 1996 onder internationaal toezicht won met 82% van de stemmen, zei dat Bush de verkiezingen nooit zou hebben gewonnen als hij niet zoveel Afrikaans Amerikanen (volgens Arafat een onderdrukte bevolkingsgroep) hun recht om te stemmen had ontnomen.

Opmerkelijk hierbij was de steun van Tony Blair aan Arafat, die onder andere zei dat de Palestijnse verkiezingen een Palestijnse aangelegenheid zijn en dat Bush niet zomaar kan zeggen dat zij maar een ander moeten kiezen, tevens haalde Blair George Washington aan die in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Engelsen ook een ongekozen leider was en zich nog wel eens met terroristen ophield.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.