CDA wil twee gevangenen in een cel

j0han en Ray_16v hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens CDA-Kamerlid Rietkerk moeten twee gedetineerden die veroordeeld zijn tot een relatief korte straf, in één cel worden gezet. Bovendien zou er meer elektronisch toezicht moeten komen. Volgens de politicus is dit beter dan het huidige beleid waarbij gevangenen naar huis gestuurd worden wegens personeelstekort in de gevangenissen. Minister Korthals van justitie maakte deze week bekend dat in de eerste helft van dit jaar 1889 criminelen vervroegd zijn vrijgelaten wegens het personneelstekort.

Secretaris van de ondernemingsraad van alle gevangenissen, TBS-klinieken en huizen van bewaring, Erik van der Molen, stelt dat de OR deze zomer grote problemen voorziet met het vervoer van verdachten. De dienst ondergaat een reorganisatie, de werklast stijgt en het ziekteverzuim in deze sector is tien procent. Er heerst nu dan ook de angst dat ook verdachten op vrije voeten komen, bijvoorbeeld door vertraagde aankomst bij de rechtbank. Vorige week kwam het gevangeniswezen in het nieuws toen ze een verdachte te laat afleverde bij de rechtbank in Groningen. De rechter besloot daarop de verdachte niet te vervolgen.

Het CDA eist opheldering. Rietkerk wil van Korthals weten hoe het kan dat er enerzijds een tekort aaan cellen is terwijl anderszijds het oplossingspercentage daalt.