Twee autobommen in Spanje

Langs de Zuidspaanse kust in de buurt van Marbella zijn vandaag 2 bommen tot ontplofing gebracht. De eerste bom ging rond 7 uur vannochtend af in Fuengirola. Hierbij raakten 6 mensen gewond, onder wie drie Britten. De andere slachtoffers waren een Spaanse man en vrouw en een kind van Marokkaanse afkomst.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei "boos en bezorgd" te zijn over deze ontwikkeling. De Spaanse minister president Jose Maria Aznar heeft zijn spijt betuigd aan zijn Britse ambtgenoot Tony Blair. Kort voor de ontploffing van de tweede bom rond 11 uur vannochtend in Malaga kreeg de plaatselijke politie een waarschuwing van iemand die zei te spreken namens de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Hierdoor konden verdere slachtoffers voorkomen worden.

De bomaanslagen vallen samen met de start van de EU-top in Sevilla, zo'n 160 kilometer van Malaga. Deze tweedaagse top is de kroon op Spanje's voorzitterschap van de Europese Unie (EU) die nu na zes maanden ten einde komt. In de inmiddels 30 jaar durende strijd voor een onafhhankelijk Baskenland heeft de ETA meer dan 800 mensen gedood.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door MeTaL-NL