Douane onderschept illegale erectiepillen

hunky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse douane op Schiphol heeft in het afgelopen jaar zo'n tien partijen met illegale erectiepillen onderschept. De pillen kwamen van oorsprong voornamelijk uit India. Het ging om ladingen van tussen de 5000 á 10.000 pillen.

De pillen die onderschept waren bevatte een hoeveelheid van het werkzame bestandsdeel sildenafil, dat wordt gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen. En omdat volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg er bij geen van de onderschepte partijen geen bijsluiter bevond waardoor er niet bekend is hoeveel van het werkzame bestandsdeel in de pillen zit, vormen de pillen een potentieel gevaar voor de gezondheid van de gebruikers.

Woordvoerder C. Nanninga van de Douane bevestigt de toename van de zendingen. "Het gaat niet om containers vol, maar het zijn wel meerdere grote partijen achter elkaar geweest die niet als "voor eigen gebruik" aan te merken zijn."

De pillen hebben fantasienamen zoals Androz-100 of Erecto-50. Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem stelt strafvervolging in tegen de importeurs. De IGZ noemt de internationale handel in medicijnen via het internet "een groeiend probleem" en pleit voor een internationale aanpak. "De bevoegdheid van de inspectie reikt nu eenmaal niet verder dan de landsgrens."