Van Boxtel neemt Kamerzetel niet in

Rogier Van Boxtel, demissionair minister van Grotestedenbeleid en Integratie, zal zijn zetel in de Tweede Kamer niet innemen. De nummer twee van de kandidatenlijst van D66 wil plaatsmaken voor een nieuwkomer in de partij. Dat is Boris van der Ham, die op nummer acht stond.

Van Boxtel vindt dat hij de belichaming is van het tweede Paarse kabinet binnen de D66-fractie. Dat kabinet is volgens hem door de kiezer genadeloos afgestraft.
De demissionair minister meent verder dat het hart van zijn portefeuille, het minderhedenbeleid, het 'speelveld' was van de opkomst van de LPF. "Het agenderen van de problemen op dat terrein vond meer gehoor dan het werken aan oplossingen. Dat de spanning in mijn portefeuille toenam en de LPF groot geworden is op dit thema heeft me persoonlijk verdriet gedaan.''

Vliegenthart ook weg

Eerder op de dag maakte staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al bekend dat ze uit de PvdA-fractie stapt, omdat het volgens haar nodig is dat er nieuwe PvdA-leden in de Tweede Kamer komen.

Vliegenthart schrijft in een brief aan partijvoorzitter Ruud Koole en fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven dat de vijftien jaar dat ze in de landelijke politiek actief is geweest bij hebben gedragen aan haar besluit. "Weliswaar ben ik nog jong van leeftijd (43 jaar), maar op basis van mijn ervaring behoor ik tot de oude rotten in het vak".