Kort nieuws over de verkiezingen

Verkiezingen 2002Kind eet twee oproepkaarten op

In Zwolle heeft een kind twee oproepkaarten voor de verkiezingen opgepeuzeld. Desondanks konden de stemgerechtigden na controle hun stem wel uitbrengen. "De vrouw kwam met een rood hoofd binnenlopen. Uiteraard controleerden we het goed. Er kan niet mee gefraudeerd worden," aldus een medewerker van het stembureau.

Massale belangstelling buitenlandse pers

De verkiezingen kunnen buigen op een enorme belangstelling van de buitenlandse media. Meer dan driehonderd buitenlandse verslaggevers zijn er vandaag aanwezig rond het Binnenhof in Den Haag, de cameraploegen niet meegerekend.

Vooral door de moord op Fortuyn is de aandacht van de media gewekt. Buitenlandse journalisten verbazen zich over de gebeurenissen van de afgelopen week. Vanwege de voorspelde overwinning van rechts wordt menigmaal de vergelijking met de verkiezingen in Oostenrijk, Frankrijk of Italië gemaakt.

VVD en LPF niet bij lijsttrekkersdebat

Aan het lijsttrekkersdebat dat vanavond door de NOS wordt uitgezonden nemen de PvdA, CDA, D66, SP en GroenLinks deel. De VVD blijft weg, omdat de partij de uitslag nog te ongewis vindt. De LPF blijft weg vanwege het ontbreken van een lijsttrekker.

Reclame in de lucht voor Fortuyn

In het luchtruim boven Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Zoetermeer vlogen vanmiddag twee uur lang reclamevliegtuigjes rond met daarachter de tekst 'Stem op Pim Fortuyn' en 'At your service'.

Het was een initiatief van symphatisanten van Pim Fortuyn. Een woordvoerder zegt dat de actie een reactie is op televisieoptredens van premier Kok. "Hij heeft gezegd dat je met verstand moet stemmen en niet met emotie. Daarbij zei hij nog eens dat hij zich zorgen maakte over de verwachte overwinning van Lijst Pim Fortuyn."

De LPF zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de actie.