Nieuws nav de moord op Fortuyn

Oegstgeest op zwart

Naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn heeft de gemeente Oegstgeest gisteren al haar verkiezingsborden zwart gemaakt door ze af te plakken met zwart bouwplastic. Het voorstel daarvoor kwam van het college van B&W van Oegstgeest en werd onmiddellijk ondersteund door alle partijen.

Henk Westbroek

Henk Westbroek stapt zeer waarschijnlijk uit de politiek. Dit omdat hij zich sinds de moord op Pim Fortuyn bedreigd voelt. Hij zegt dat hij van diverse kanten te horen heeft gekregen dat hij zich moet beschermen met bodyguards, maar dat is hij geenzins van plan.

De medeoprichter van Leefbaar Utrecht en Leefbaar Nederland was overigens niet van plan om zich na de verkiezingen bezig te houden met de landelijke politiek, maar zeer waarschijnlijk stopt hij ook met Leefbaar Utrecht.

"Ik heb geen zin om in dit politieke klimaat te opereren. Ik zit hier met een dochter die zich afvraagt of haar papa ook doodgeschoten wordt. Dat heb ik er niet voor over." Als diskjockey komt hij dagelijks langs de moordplaats. "Als ik maandag gewerkt had, dan had ik Fortuyn waarschijnlijk uitgezwaaid en ook een kogel door m'n kop kunnen krijgen."

Geen wapenvergunning

De waarschijnlijke dader van de moord op Pim Fortuyn was niet in het bezit van een wapenvergunning. Dat is bevestigd door een woordvoerder van justitie in Amsterdam gistermorgen.

Ook was hij niet aangesloten bij een schietvereniging, verklaarde voorzitter P. Hoogeveen van de Koninklijke Nederlandse Schuttersassociatie (KNSA) gisteren.

Ruud de Wild

3FM-dj Ruud de Wild en zijn medepresentatoren Jeroen Kijk in de Vegte en Sander de Heer hebben besloten minstens twee dagen het BNN-programma Ruuddewild.nl niet te presenteren. Dat heeft zendercoördinator Paul van der Lugt van 3FM vandaag bevestigd.

3FM dj Ruud de Wild heeft vanmiddag niet zijn programma Ruuddewild.nl gedaan. Er werd twee uur lang muziek uitgezonden. Deze muziek werd door de computer aan elkaar gezet. Donderdag neemt dj Edwin Diergaarde de presentatie van het programma op zich. Over de dagen daarna is volgens Van der Lugt nog geen besluit genomen. "We bekijken het van dag tot dag. Voor nu is afgesproken dat Ruud thuis blijft en samen met zijn collega's probeert deze vreselijke gebeurtenis enigszins te verwerken. Wanneer hij terugkomt en of hij terugkomt is nu niet aan de orde."

De Wild besloot dinsdag nog wel het programma te presenteren om zo de "idioot die de aanslag op zijn geweten heeft niet in de kaart te spelen." Tijdens de uitzending die bedoeld was als protest, barstte de dj een paar keer in huilen uit. Hij wordt op dit moment samen met zijn medepresentatoren bijgestaan door een speciaal traumateam.

Hetze

Een gezin uit Harderwijk met dezelfde naam als de verdachte van de moord op Fortuyn,is ondergedoken. Op internet is hun adres verspreid, als zijnde dat van de verdachte

Dit was het nieuws

Dit was het Nieuws een programma wat een satirische blik op nieuws werpt gaat aanstaande zaterdag niet door zo Bericht de Tros:

Gezien de omstandigheden rondom de moord op Pim Fortuyn is in overleg met de Directie besloten om de geplande compilatie van 'Dit Was Het Nieuws' van aanstaande zaterdag 11 mei niet uit te zenden.
Hiervoor graag jullie begrip.

Vanaf zaterdag 18 mei a.s. zal de nieuwe serie 'Dit Was Het Nieuws' bij de TROS op Nederland 2 worden uitgezonden rond 21.50 uur.


Dijkstal

VVD-leider Dijkstal maakt zich grote zorgen over bedreigingen aan het adres van kopstukken in de PvdA en GroenLinks na de moordaanslag op Pim Fortuyn. Dijkstal zei voor het Radio 1 Journaal dat de campagne in de laatste weken over en weer scherp is geweest, maar nooit over de schreef is gegaan.

Dijkstal verzet zich ertegen dat in de politiek een schuldige wordt aangewezen voor een klimaat waarin een dergelijke aanslag kon plaatsvinden.

De campagneleiders bespreken vanmiddag op welke wijze de partijen zich in de komende dagen zullen opstellen. Maandag werd de campagne stilgelegd.

Schade brand in Den Haag

De brand in de parkeergarage onder het Plein heeft een schade van 300.000 euro veroorzaakt. Oorzaak van de brand zijn twee auto's die maandagavond (na het bekendworden van de dood van Fortuyn) in de brand zijn gestoken. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Slachtoffer door brandbom bij Pim-monument

De twintigjarige acteur Gijs van Gelderen uit Hilversum is slachtoffer geworden van een vlammenzee, nadat iemand een jerrycan vol benzine tussen de bloemenzee en de brandende kaarsjes had gezet.

Van Gelderen was druk in gesprek toen rechts naast hem een meneer met een fiets kwam staan. "Hij stond triest voor zich uit te kijken. Hij liep naar de bloemen met een jerrycan van BP, iedereen liet hem gaan. We dachten dat hij daar iets op zou zetten. Hij zette de jerrycan op zijn kop, we konden niet zien dat de dop los was. Hij ging weg, riep nog iets in de trant van 'nu wordt het feest' en fietste rustig weg in de richting van het viaduct. Toen drong het tot ons door wat er zou gebeuren. Er begon al wat te fikken. Een jongen trok de jerrycan weg, wat een ontploffing en een steekvlam veroorzaakte. De benzine spoot eruit en raakte mij. Het was een grote kolossale vuurzee, het ging heel snel. Mijn beide benen stonden in de fik. Ik probeerde het publiek uit te rennen en in het mos te rollen. Mensen hebben geprobeerd de vlammen uit te slaan. Dat lukte maar langzaam. Uiteindelijk hebben ze mijn broek losgetrokken en begonnen ze me te koelen met een spons en een dweilemmer. Een tv-ploeg uit België was heel opdringerig en drukte een camera in mijn gezicht, daar moest ik op dat moment even niet aan denken. Gelukkig hield een meisje van de ME haar petje voor mijn gezicht. Ik was in een lichte shock. Een lieve vrouw met de naam Sok heeft me geholpen. Na een kwartier arriveerde de ambulance. Voordat ik werd afgevoerd noemden veel mensen me een held, maar ik ben geen held. Pim Fortuyn is de held. Hij heeft heel wat losgemaakt en niet ik, ik ben slechts een acteurtje"

Van Gelderen heeft gisteren aangifte gedaan bij de politie van het incident. De politie is op zoek naar de dader met het volgende signalement: blanke man, normaal postuur, ongeveer 1,80 lang en rond de dertig jaar. Hij heeft donkerblond kort gedekt haar. Hij droeg een zwarte baseballcap, een bomberjack en een zwarte broek. Hij had een ongeschoren uiterlijk en verplaatste zich op een opafiets.

Borst wil campagnes door laten gaan

Minister Borst (D66) wil na de begrafenis van Pim Fortuyn, aankomende vrijdag, de verkiezingscampagne hervatten. Ze vindt dat de politieke partijen hun ideeën moeten blijven uitdragen voor de verkiezingen.
CDA en VVD hebben negatief gereageerd op dit voorstel.

Stille tocht

In navolging op de stille tocht in Rotterdam wordt er ook stille tocht georganiseerd in Groningen.

Vrijdag 10 mei is er een stille tocht voor Pim Fortuyn in Groningen.

Route vrijdag 10 mei:
vertrek 19.00 Grote Markt,
Vismarkt,
A kerkhof,
Schoolholm,
Gedempte Zuiderdiep,
Oosterstraat,
Grote Markt.

NVU wil verbod op extreem linkse partijen

De NVU wil zaterdag 18 mei gaan betogen voor het verbod op extreem linkse partijen. Waar de demonstratie wordt gehouden wil woordvoerder C. Kusters nog niet zeggen.

De extreem-rechtse partij Nederlandse Volks Unie (NVU) lijkt de moord op Pim Fortuyn aan te willen grijpen om een verbod op extreem-linkse partijen af te dwingen. Dinsdag werd duidelijk dat de verdachte die voor dit misdrijf is aangehouden, Volkert van der G. is. Hij werkt voor de vereniging Milieu-offensief in Wageningen. Dit is overigens geen extremistische linkse organisatie.

Met dank aan: TimberWolf, proximity, Fredjjuuhhh, Peter, Slambam, eldeejee, Jenga, dikkebever, Spark, henkalex en Slam