Deze zomer legale straatraces in Drachten

t0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Friese Drachten zullen deze zomer drie autoraces worden gehouden. Dat zijn de gemeente, de politie en de stichting Dutch Hot Rod Association (organisator van legale straatraces) overeengekomen. Het gaat om een proef die plaatsvind op de airstrip in Drachten.

In het weekend van 21/22 juni vindt de eerste race plaats onder toezicht van de politie. Op 5 juli en 2 augustus volgen de andere races. De gemeente verwacht een grote toeloop voor de evenementen, die plaatsvinden tussen 18.00 en middernacht. In ons land zijn twee tot vierduizend illegale racers actief.

De illegale straatracers zijn blij met het initiatief. Ze hadden hier dan ook zelf om gevraagd. Vorig jaar verzamelden ze zich geregeld, om vervolgens ergens te gaan racen. Eind oktober vorig jaar trad de Friese politie echter hard op. In december 2001 werden de races na politieblokkades stopgezet.

"Het gaat nadrukkelijk om een proef. Op basis van een zorgvuldige evaluatie zal na afloop worden bezien of de races op de airstrip een meer structureel karakter kunnen krijgen. Racen op straat is en blijft verboden", aldus de gemeente.