F-16 stort neer in Groningen [update 16:18]

Bij een camping in het Groningse Sellingen is een F-16 neergestort. Volgens de Leeuwarder Courant is het jachtvliegtuig in botsing gekomen met een sportvliegtuigje. De NOS maakt daar echter nog geen melding van. De bemanningsleden van de F-16 zouden zich met een schietstoel in veiligheid hebben gebracht.

Brandweerkorpsen uit de hele regio zijn ingezet om de brand te blussen die na het neerstorten in het bosrijke gebied ontstond.

(14:21) - Het is inmiddels bevestigd door een woordvoerder van Defensie dat het zou gaan om een Belgische F-16. Deze is rond 13:00 tegen een Ultralight-vliegtuigje zijn aangevlogen, waarbij de piloot van de ULV is omgekomen. De omgeving is inmiddels afgezet omdat het brandstofbeveiligings systeem de giftige stof Hydrosine bevat en dat is mogelijk vrijgekomen. Een crisiscentrum is inmiddels ingericht.

(16:18) - Ook een van de twee bemanningsleden van de Belgische F-16 is ongekomen bij het ongeluk. De piloot van het Ultralight-vliegtuigje overleed bij de crash, of er nog meer mensen in het toestel aanwezig waren is niet bekend. De bosbrand die ontstond na de crash is inmiddels geblust. Waarschijnlijk was er ook munitie in het toestel aanwezig. De toedracht van het ongeluk is nog niet bekend.

Mensen kunnen vragen stellen bij het publieksinformatienummer 050-3114450 van het crisiscentrum in Groningen.

DeX, Wildhagen en Maxxter bedankt voor de tip.
Foto: Peter Wiezoreck, Defensie