[Voetbal] UEFA schaft golden goal af

Met ingang van volgens seizoen zal de omstreden 'golden goal' door de Europese voetbalbond UEFA afgeschaft worden. De UEFA zal een nieuwe formule voor een beslissing in de extra speeltijd van de finales van de Champions League en de UEFA-beker gaan introduceren.

De wijziging komt tot stand nadat de UEFA na overleg met enkele topclubs erachter kwam dat men de huidige sudden death regeling onrechtvaardig vindt.
Vanaf komend seizoen wordt een finale bij een gelijke stand na 90 minuten eerst met 15 minuten verlengd. Indien de stand dan opnieuw of nog steeds gelijk is, volgt er weer een extra kwartier. Indien de tweede verlenging evenmin een winnaar oplevert, volgt er zoals gebruikelijk een serie strafschoppen.

Het gouden doelpunt of sudden-death, waarna een wedstrijd in de extra tijd meteen is afgelopen, besliste de finales van het EK in 1996 en 2000. Duitsland en Frankrijk profiteerden ervan. Liverpool zegevierde vorig seizoen in de UEFA-bekerfinale over Alaves eveneens dankzij een golden goal.