Politie ontmantelt mega-pillenfabriek

De Amsterdamse politie heeft vorige week in het Friese Fochteloo een gigantisch laboratorium voor het maken van chemische drugs gevonden. Het is een van de grootste laboratoria die ooit in Nederland is opgerold. Een 44-jarige man uit Hilversum en een 35-jarige man uit Lelystad zijn aangehouden.


Bij de inval in een loods trof de politie een bestelwagen met ongeveer 123 kilo zuivere amfetamine aan, genoeg om 2,5 miljoen pillen (straatwaarde 11 miljoen euro) van te maken. Verder trof de politie tachtig liter BMK, de grondstof voor amfetamine, en ruim 25.000 liter aan andere vloeibare chemicaliën (gezamenlijke waarde ongeveer 200.000 euro).

De politie werd getipt over het laboratorium. Het spoor leidde naar een loods op het erf van een boerderij in Fochteloo. Volgens de politie was de loods ingericht tot een compleet en professioneel laboratorium. In de ruimte waren verschillende delen, waar de productie plaatsvond. Kleine jerricans en vaten met chemische vloeistoffen stonden her en der verspreid. Het heeft in totaal elf uur gekost voordat dertig politiemensen, drie milieuspecialisten en diverse gespecialiseerde bedrijven en instanties de gevaarlijke en explosieve stoffen hadden afgevoerd. De twee mannen blijven voorlopig nog vastzitten.