Engeland gaat Henry Kissinger niet aanhouden

Henry Kissinger kan woensdag ongestoord Londen bezoeken om een congres bij te wonen. Een Britse rechter wees het verzoek van een Britse mensenrechtenactivist vandaag af. Die wilde dat de Amerikaanse oud-minister gearresteerd zou worden omdat hij verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden zou zijn en betrokken is geweest bij dicatorale regimes.

Een ander verzoek om aanhouding, vanuit Spanje, werd door de Britse regering verworpen. De Spaanse rechter Baltasar Garzon wilde Kissinger laten ondervragen door Interpol over de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de dictatoriale regimes in Zuid-Amerika.

Henry Kissinger - die in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg - was van 1969 tot 1973 de adviseur voor Nationale Veiligheid van president Richard Nixon. In die functie zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor oorlogsmisdaden die het Amerikaanse leger beging in Vietnam.

Onder Gerald Ford was hij van 1973 tot 1977 minister van Buitenlandse Zaken en zou hij hebben geweten van Operatie Condor, een plan van dictatoriale regimes in Brazilië, Argentinië, Chili, Uruguay en Paraguay om tegenstanders te vervolgen.

De Spaanse rechter Baltazar Garzon slaagde er in 1998 wel in om de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet te laten arresteren.