Vijf Belgische agenten naar rechtbank

jolo had ons via de newssubmit

De raadkamer in Brussel heeft vijf Belgische agenten naar de correctionele rechtbank verwezen voor hun aandeel in de repatriëring met dodelijke afloop van de Nigeriaanse asielzoekster Sermira Adamu.

Drie agenten hielden een jonge Nirgeriaanse in bedwang en hebben haar opzettelijk geslagen en verwond en daar na laten verstikken door middel van een kussen. Twee officieren die in het vliegtuig aanwezig waren, zijn doorverwezen voor gebrek aan voorzichtigheid en onvrijwillige doodslag.

De familie Adamu en de (Franstalige) Liga voor de Mensenrechten, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, wilden nog twee agenten -de brigadecommandant en de agent die de operatie filmde - vervolgd zien. Beiden zijn echter buiten vervolging gesteld. Geen van de agenten wordt vervolgd voor racisme, zoals de burgerlijke partijen gevraagd hadden.

Semira Adamu overleed op 22 september 1998 toen ze zich in het vliegtuig verzette tegen haar repatriëring. De agenten duwden haar hoofd in een kussentje waardoor ze stikte. De dood van Semira leidde tot het ontslag van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Tobback.