Amsterdamse politie ontruimt kraakpanden

Vandaag is de Amsterdamse politie begonnen met het ontruimen van enkele kraakpanden in de binnenstad. De actie is vroeg in de ochtend begonnen bij een pand aan de Vijzelstraat. Op de Martelaarsgracht heeft de politie een waterkanon ingezet omdat krakers met verfbommen gooien.

De krakers in de Vijzelstraat gooiden ondermeer autobanden en ander barricademateriaal naar beneden en staken het in brand. Toen de politie het gebouw binnenging, waren de krakers al vertrokken. Het volgende pand op lijst, op de hoek Spui-Kalverstraat, bleek ook leeg te zijn.

Achter het Centraal Station, op de Martelaarsgracht, ondervond de politie meer weerstand. Krakers gooiden onder meer met verfbommen naar de agenten. NIet lang daarna gooiden ze zelfs rookbommen. De politie reageerde daarop met een waterkanon en agenten hebben zich door een hoogwerker op het dak laten droppen. In de twee panden die worden ontruimd moet een luxehotel komen.

Voor de ontruimingen heeft de politie ongeveer 150 man ingezet. Onder hen zijn ME'ers en politiemensen in burger. Het is niet bekend hoeveel kraakpanden de politie dinsdag in totaal wil ontruimen.