Peilingen NOVA: LPF en VVD gelijk

Opnieuw peilingen, ditmaal de politiekebarometer van de NOVA:

Opvallend, of toch niet, is het verlies van 34 zetels voor de paarse-coalitie partijen. De grote winnaar blijft Pim Fortuyn die de afgelopen weken met zijn lijst onverminderd door blijft groeien en met 24 zetels even groot wordt als de VVD.

Ad Melkert ziet na het dramatisch verlopen lijsttrekkersdebat zijn partij diep wegzakken. De PvdA verliest in vergelijking met de uitslag van de 'super'-barometer op de dag van de Gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart vijf zetels en komt daarmee op 32 zetels, dertien onder het huidige aantal in de Tweede Kamer. Met 20,9 procentvan de stemmen is de PvdA nog maar net de grootste partij.

Het lijsttrekkersdebat heeft de PvdA (en Melkert) geen goed gedaan


Ook de VVD moet verder inleveren en zakt naar 24 zetels, een historisch dieptepunt en evenveel zetels als de Lijst Pim Fortuyn nu zou halen. Met partijbaronnen die schreeuwen om Hans Wiegel en 14 zetels onder de uitslag van mei 1998 lijkt de crisis in de VVD compleet.
En ook D66 verliest opnieuw. De partij van Thom de Graaf valt iets terug naar 7 zetels en komt daarmee uit op precies de helft van het huidige aantal in de Tweede Kamer uit.
Het CDA is de enige grote politieke partij die standhoudt in de turbulentie van de afgelopen weken. Jan-Peter Balkenende houdt het CDA op een stabiele positie en belaagt met 31 zetels de positie van de verliezende PvdA als grootste partij.
Leefbaar Nederland profiteert in de jongste peiling van Bureau Interview-NSS voor NOVA nog niet van de nieuwe lijsttrekker Fred Teeven en blijft stabiel op 6 zetels.

Fred Teeven, de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland


GroenLinks schommelt de laatste maanden rond de verkiezingsuitslag van 1998. Met 12 zetels komt ze in deze peiling weer 1 zetel uit boven de uitslag van mei 1998.

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn is de huidige paarse coalitie met 63 zetels ver verwijderd van een meerderheid in de Tweede Kamer. Er zijn nog maar twee meerderheidscoalities met drie partijen mogelijk: Een Rechtse coalitie van CDA, VVD en Lijst Pim Fortuyn met 79 zetels en een brede Centrumcoalitie van PvdA, CDA en VVD met 87 zetels.

Duidelijk is dat het erom gaat spannen de aankomende weken. Wordt het een linkse of rechtse coalitie? Wie wordt er minister-president? Hoe stellen de partijen zich tegenover elkaar op? Op dit moment is het een kwestie van afwachten, en voor sommigen misschien wel hopen.

Uitslag NOVA peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 32 (-13)
VVD ---> 24 (-14)
CDA ---> 31 (+2)
D66 ---> 7 (-7)
GroenLinks ---> 12 (+1)
SP ---> 5 (-)
ChristenUnie ---> 7 (+2)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 6 (+6)
Lijst Pim Fortuyn ---> 24 (+24)