De eerste politieke kritieken op Fortuyn's boek

Op het boek van Pim Fortuyn, De puinhopen van acht jaar paars, wat gelijk deels zijn verkiezingsprogramma inhoudt, rollen de eerste kritieken binnen.

Het CDA vindt dat Pim Fortuyn scherp is in zijn analyse, maar dat hij veel te veel de botte bijl hanteert. Fortuyn geeft volgens CDA-lijsttrekker Balkenende op geen enkele wijze inhoud aan de samenleving. "Een samenhangende visie op mensen in hun onderlinge relaties en verantwoordelijkheid ontbreekt."
"Fortuyn kiest voor de 'paarse aanpak' met zijn mix van bestuurlijke vernieuwing (D66), overheidsingrijpen (PvdA) en marktdenken (VVD). Fortuyn kritiseert de cultuur, maar hij zoekt de oplossingen in de structuur. Het CDA gaat voor keuzevrijheid van kiezers en eigen verantwoordelijkheid. Wij hadden op dit punt meer van Fortuyn verwacht.", aldus een kritische Balkenende.

De CDA-leider is het met Fortuyn eens dat de kwaliteit van het onderwijs, de zorg en het bestrijden van de criminaliteit tekort schieten. "Maar daar is meer geld voor nodig dan Fortuyn op het eerste gezicht denkt vrij te spelen."

Gisteren reageerden al de SP en GroenLinks:

SP lijsttrekker Jan Marijnissen zei "Er staan wel leuke ideeen in, maar ze zijn niet allemaal politiek relevant. Het WAO-voorstel van Fortuyn is 'a-sociaal'. Iedereen die zijn werk niet kan uitoefenen vanwege lichamelijk letsel moet 'een fatsoenlijke uitkering' krijgen, is mijn mening", aldus Marijnissen.

Dat Fortuyn in eerste instantie niets extra wil uitgeven aan zorg en onderwijs, maar in deze sectoren de problemen wil oplossen door een productiviteitsverhoging, vindt Marijnissen 'onverantwoord'. De SP-lijsttrekker verwacht dat Fortuyn bij de verkiezingen op 15 mei ''blij mag zijn als ie 10 zetels haalt''.

Rosenmöller

Paul Rosenmöller van GroenLinks noemde 'De puinhopen van acht jaar Paars' een ''pamflettistisch boek''. ''Hier ligt een alternatief, maar niet dat wat wij voorstaan. Fortuyn wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, voor wat betreft zorg en onderwijs''.

Rosenmöller vindt Fortuyn een ''nationalistisch en populistisch'' type. Het is nu duidelijk waar de kiezer op 15 mei voor kan kiezen: ''of Nederland wordt rechtsom bestuurd of linksom''. Met rechtsom doelde hij op een mogelijke coalitie VVD, CDA en de Lijst Fortuyn.

Ook Rob Oudkerk en minister Zalm reageerden gisteren in het programma Netwerk:

Oud-kamerlid en de Amsterdamse PvdA-leider Rob Oudkerk vindt dat ''Fortuyn heel makkelijk dingen zegt, die hij in de realiteit nog moet waarmaken. Fortuyns voorstellen op het gebied van veiligheid zijn de wijsheid van de kroeg. Als het zo simpel was, dan hadden we het allemaal al opgelost,''.

VVD-minister Zalm vindt dat Fortuyn beter moet aangeven hoe hij zijn financien wil regelen. "Zet je geld neer, waar je mond is. Het is financieel niet onderbouwd."

De VVD en de PvdA moeten nog met officiële kritieken komen.