FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 maart 2002

PvdA sluit Lijst Pim Fortuyn uit

Robur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Niet alleen D66 en GroenLinks willen niet met de Lijst Pim Fortuyn in zee, ook PvdA-leider Melkert sluit samenwerking uit in een nieuw kabinet. "De enorme kloof die gaapt tussen de plannen zoals Fortuyn die verwoordt in zijn boek 'De puinhopen van acht jaar paars' en het gedachtengoed van de PvdA maakt samenwerking onmogelijk", zei Melkert vanmiddag.

Alle drie de partijen hekelen vooral "de afbraak van de sociale zekerheid" door Fortuyn.

VVD en CDA sluiten samenwerking met Fortuyn nog niet uit, maar hebben net als PvdA, D66 en GroenLinks forse kritiek op zijn verkiezingsprogramma, dat overwegend als a-sociaal en volstrekt onhaalbaar wordt bestempeld.

Herstart reactor Petten laat op zich wachten

In een brief van minister Pronk aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de kernreactor in Petten nog niet kan worden opgestart. De oorzaak hiervan ligt bij het onderzoek naar het scheurtje in het reactorvat wat langer duurt dan voorzien. Op 18 februari werd de kernreactor stilgelegd.

Nog voor 22 maart verwacht de minister een besluit te kunnen nemen over de herstart. Wanneer de reactor uiterlijk op die datum in werking treedt, komt de levering van radio-isotopen voor de bestraling van kankerpatienten niet in gevaar.

Het onderzoek betreffende de omgang met de veiligheidsregels is wel afgerond. Er zullen maatregelen worden genomen door de bedrijfsleiding.

Gouden Loeki gaat naar Centraal Beheer

De Nederlandse televisiekijker heeft de reclame "rio" van Centraal Beheer Achmea uitgeroepen tot de beste reclamespot op tv van 2001. De winnaar is woensdagavond bekendgemaakt door Astrid Joosten in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

In de winnende reclame zie je twee Britse fabrieksarbeiders op weg naar het vliegveld voor hun vakantie in Rio de Janeiro. Per abuis rijden ze een juwelierszaak binnen en zo lopen zij hun vakantie mis, omdat ze waarschijnlijk worden aangezien voor rovers. De commercial is geproduceerd door reclamebureau Result/DDB.

In totaal hebben 90.000 mensen meegedaan aan de verkiezing. Vanaf 17 december tot 11 januari kon er gestemt worden via antwoordbonnen in advertenties en via de internetsite van de STER.

De tweede prijs was voor 'Beren' van John West en 'Parade' van Delta Lloyd ging met de derde prijs aan de haal. De volledige uitslag is trouwens ook te vinden op de site van de STER. Aldaar zijn ook de reclames te bekijken.

Horrordominee in cassatie

Andras Pandy ook wel bekend als de horrordominee, die door de rechtbank in Brussel tot levenslang is veroordeeld wegens de moord op zes familieleden, gaat in cassatie. Dat is woensdag bekendgemaakt door zijn advocaat mr H. Diependaele.

In het proces tegen Pandy zouden procedurefouten zijn gemaakt, aldus de advocaat. Bovendien zou er geen eerlijk proces voor zijn cliŽnt zijn geweest, omdat hij vooraf al in de media was veroordeeld.

Wanneer Pandy door het Hof van Cassatie in het gelijk wordt gestelt kan er een nieuw proces komen. Mocht het beroep verworpen worden, dan stapt Pandy naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, aldus Diependaele.

De dochter van Pandy die 21 jaar cel heeft gekregen wegens medeplichtigheid aan vijf moorden, gaat niet in cassatie.

Vrouw sterft pas in mortuarium

antonio_db had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse vrouw is ten onrechte dood verklaard en naar een mortuarium gebracht. Zij is aldaar aan onderkoeling gestorven. Dit is woensdag bekendgemaakt door de Duitse justitie.

Er loopt inmiddels een onderzoek naar de arts die haar dood verklaarde. Vorige maand was de vrouw in het bejaardentehuis ten val gekomen en buiten bewustzijn geraakt. De arts constateerde de dood aan de hand van de kleur van haar huid.

Zeven uur later haalde personeel van de begraafplaats haar uit de koelruimt om haar op te baren in een kist. De medewerkers ontdektten dat de vrouw net overleden moest zijn. Waarschijnlijk is zij door onderkoeling om het leven gekomen. De exacte doodsoorzaak moet nog door medische experts worden vastgesteld om na te kunnen gaan of de vrouw nog gered had kunnen worden.

Overigens kan de arts worden vervolgd voor dood door nalatigheid.

Dijkstal vreest stabiliteit van het bestuur

Hans Dijkstal maakt zich zorgen om de stabiliteit van het bestuur in Nederland. De VVD-leider liet zich hier vandaag overuit tijdens het Nationaal Bouwcongres in Den Haag.

"Naar Nederlandse maatstaven heeft zich bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam een aardverschuiving voortgedaan. Ik hoop dat men in Rotterdam wel in staat is om een stabiel bestuur tot stand te brengen, integenstelling tot in Hamburg", aldus Dijkstal. In de stadsstaat Hamburg kwam onlangs plotseling ook een politieke outsider tot grote politieke winst. Dit leidde tot forse bestuurlijke problemen.

Het feit dat Fortuyn de VVD is gepasseerd in de NIPO peiling van vandaag vond Dijkstal "heel vervelend. Het programma van Fortuyn, zoals beschreven in diens boek, is heel weinig concreet. Fortuyn biedt geen werkelijke oplossingen voor de problemen en hij mist vooral een antwoord op de vraag: Hoe betalen we het ?", zo zei de VVD voorman.

Peruanen omgekomen in brandende bus

Ongeveer 35 Peruanen zijn in de vlammen omgekomen toen de bus waarin ze zaten tegen een benzinestation is aangereden.

De bus, met 48 personen boord was op weg van Ayacucho naar Lima. Het ongeluk gebeurde ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Lima, toen de bus in een slip geraakte en vervolgens in botsing kwam met het benzinestation. Waarschijnlijk is de chauffeur in slaap gevallen of reed hij veel te hard.
Er zijn 6 mensen gewondgeraakt, waarvan 2 zwaargewonden.

Italiaanse journalist gedood in IsraŽl

Een Italiaanse journalist is vanmorgen om het leven gekomen nadat hij gewond was geraakt bij een tankbeschieting in Ramallah. Raffaele Ciriello, een freelance-fotograaf, werkte onder meer voor de Corriera della Sera. Een tweede journalist, een Fransman, raakte gewond. Collegaís van Cireiello zeggen dat de tank met een machinegeweer het vuur opende op 150 meter afstand van de fotograaf. Volgens artsen werd de man 6 keer in zijn buik geraakt. Volgens een collega kwam de tank opeens om een hoek rijden en opende het vuur, ďer waren geen gevechten op die plek.Ē Bij de IsraŽlische bezetting van Ramallah zijn nu al ongeveer 40 Palestijnen om het leven gekomen.

Onderzoek naar mogelijke executie Palestijn
Ondertussen is er een onderzoek geopend naar de vermeende executie van een Palestijnse strijder. De man zou een half uur na zijn arrestatie zijn doodgeschoten door soldaten. Eeen amateurfotograaf maakte een reeks fotoís waaruit zou moeten blijken dat de 23-jarige Palestijn werd geŽxecuteerd. Het Franse persbureau AFP zegt over meer dan tien ooggetuigenverslagen te beschikken die dit verhaal bevestigen. De schokkende fotoís staan op de site van de BBC.

Verenigde Naties erkennen Palestina
IsraŽl en de Palestijnen hebben de eerste VN-resolutie die het bestaan van Palestina erkent, beiden verwelkomt. De resolutie roept de twee partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De resolutie komt net nadat de grote baas van de VN, Koffi Annan, IsraŽl had opgeroepen de ďillegale bezettingĒ van de Palestijnse gebieden te beŽindigen.

Maar de Palestijnse Autoriteit maakte ook duidelijk dat zij slechts over een wapenstilstand wil spreken, als IsraŽl zich uit de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever terugtrekt. Anders zou volgens minister Yasser Abed Rabbo van Informatie geen sprake zijn van een staakt-het-vuren, maar van capitulatie. IsraŽlische militairen trokken dinsdag de stad binnen, waarin de Palestijnse leider Yasser Arafat sinds eind vorig jaar opgesloten zit. Zij bezetten het centrum van Ramallah, waarbij het tot hevige gevechten met gewapende Palestijnen kwam.

Met dank aan KomMaar en anderen voor de tips.

RosenmŲller: 'Wil de PvdA met ons regeren?'

Paul RosenmŲller, de lijsttrekker van GroenLinks, heeft vandaag tijdens een lezing in Den Haag PvdA-leider Melkert opgeroepen om duidelijk te verschaffen of zijn partij samen met GroenLinks in een kabinet wil gaan zitten.

Volgens RosenmŲller wordt het tijd dat de PvdA bekend gaat maken dat de partij voor een progressieve koers wil kiezen. Aangevuld met het CDA is het volgens RosenmŲller mogelijk een "inhaalslag" te maken na acht jaar paars en een antwoord te geven op de opmars van Pim Fortuyn.

"Wie premier wil worden, moet dat beantwoorden", zei RosenmŲller.

Zweedse man maakt het meeste schoon

Het huishouden doen is geen populaire taak. Zeker mannen proberen er nog wel eens onderuit te komen maar de Japanse man is daar het meest succesvolst in. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Slechts vier uur per week besteedt de Japanse man iets aan het huishouden. Amerikaanse mannen steken zo'n 16 uur per week in het huishouden en de Zweedse man heeft echt tijd teveel: Zij besteden maar liefst 24 uur aan het huishouden.

Zelfs de Zweedse vrouw staat boven aan het lijstje voor vrouwen. Zij besteden maar liefst zo'n 33 uur per week aan het huishouden. Als je een schoon huis wilt kan je dus het beste met een zweed trouwen

Vijf jarig meisje wint beleggingswestrijd van experts

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Engels meisje, van vijf jaar oud, heeft in een beleggingswedstrijd zowel een professionele beursanalist als een beursastrologe verslagen.

Het meisje, Tia Roberts, koos een jaar geleden, voor een denkbeeldige 5000 Pond (Ongeveer 8000 Euro), een aantal willekeurige bedrijven uit een aandelenportefeuille. Deze bleken echter 5,8 Procent in waarde te zijn gestegen in het afgelopen jaar.

De expert zijn portefeuille was maar liefst 46 Procent minder waard en de astrologe verloor slechts 6,2 Procent.

Pim Fortuyn is geen professor

gerritdekzijl en Pieter van der Hoeven hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pim Fortuyn laat zich ten onrechte professor noemen. In zijn boek, De puinhopen van acht jaar paars, noemt hij zich prof. dr. W.S.P. Fortuyn. Dit is echter in strijd met de Wet Hoger Onderwijs. Alleen hoogleraren die een aanstelling hebben bij een universiteit mogen zich professor noemen.

Prof. dr. A. Postma, een specialist in onderwijsrecht, heeft gezegd dat de uitspraak van Fortuyn volgens de wet niet mag. De vereniging van universiteiten, VSNU, ondersteunen hem hierin.

Voorheen is Fortuyn wel professor geweest. Hij was in dienst bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar was hij buitengewoon hoogleraar en bezette de Albeda-leerstoel. Na de Albeda-leerstoel is hij niet opnieuw in dienst getreden bij de universiteit.

ParalympiŽr op doping betrapt

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Internationaal Paralympisch Comitť heeft gisteren bekendgemaakt dat de Duitse skiloper Thomas Oelsner op de Paralympics betrapt is op doping.

Tijdens de Paralympics won Oelsner, wiens linkerarm is verlamd, al goud op de biathlon en het skilopen (sprint). Hij kreeg voor de 10 kilometer skilopen vrije stijl een startverbod. Het is nog onbekend welk middel in Oelsners lichaam is gevonden

Slijmzwam aangezien voor buitenaards wezen

Baron Peute had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Texas is een bewegende gele slijmklodder gevonden. In eerste instantie dacht men dat er buitenaardse wezens geland waren maar dat bleek later niet zo. Toen een brandweerman de substantie wou wegspuiten met water, viel het uit elkaar en nam in grootte toe. Een paddenstoelenkenner bracht uitkomst. Hij identificeerde de substantie als een veelvoorkomende slijmzwam.

Er bestaan op de hele wereld zo'n vijfhonderd soorten slijmzwammen. Het zijn rare "wezens", want ze hebben veel weg van paddestoelen maar tegelijkertijd ook nog eens veel weg van eencellige dieren zoals amoeben. Inmiddels is het ook duidelijk dat je de natuur niet kan opdelen in een planten- en dierenrijk. De slijmzwammen vormen een rijk apart en hebben niets met paddestoelen te maken.

Dertien lijken gevonden in puinhopen WTC

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na iets meer dan zes maanden sinds de aanslagen op het World Trade Center in New York zijn er in de puinhopen dertien lichamen gevonden. Het gaat om elf brandweerlieden en twee burgers. Het is een van de grootste vondsten van overledenen in weken op 'Ground Zero'.

De lijken zijn dinsdag gevonden, aldus de autoriteiten van de New York vandaag. De aanslagen eisten bijna 3000 mensenlevens. Tot dusver zijn er 755 lichamen geborgen, onder wie 147 brandweerlieden, aldus de Newyorkse brandweerdienst.

De eerste politieke kritieken op Fortuyn's boek

Op het boek van Pim Fortuyn, De puinhopen van acht jaar paars, wat gelijk deels zijn verkiezingsprogramma inhoudt, rollen de eerste kritieken binnen.

Het CDA vindt dat Pim Fortuyn scherp is in zijn analyse, maar dat hij veel te veel de botte bijl hanteert. Fortuyn geeft volgens CDA-lijsttrekker Balkenende op geen enkele wijze inhoud aan de samenleving. "Een samenhangende visie op mensen in hun onderlinge relaties en verantwoordelijkheid ontbreekt."
"Fortuyn kiest voor de 'paarse aanpak' met zijn mix van bestuurlijke vernieuwing (D66), overheidsingrijpen (PvdA) en marktdenken (VVD). Fortuyn kritiseert de cultuur, maar hij zoekt de oplossingen in de structuur. Het CDA gaat voor keuzevrijheid van kiezers en eigen verantwoordelijkheid. Wij hadden op dit punt meer van Fortuyn verwacht.", aldus een kritische Balkenende.

De CDA-leider is het met Fortuyn eens dat de kwaliteit van het onderwijs, de zorg en het bestrijden van de criminaliteit tekort schieten. "Maar daar is meer geld voor nodig dan Fortuyn op het eerste gezicht denkt vrij te spelen."

Gisteren reageerden al de SP en GroenLinks:

SP lijsttrekker Jan Marijnissen zei "Er staan wel leuke ideeen in, maar ze zijn niet allemaal politiek relevant. Het WAO-voorstel van Fortuyn is 'a-sociaal'. Iedereen die zijn werk niet kan uitoefenen vanwege lichamelijk letsel moet 'een fatsoenlijke uitkering' krijgen, is mijn mening", aldus Marijnissen.

Dat Fortuyn in eerste instantie niets extra wil uitgeven aan zorg en onderwijs, maar in deze sectoren de problemen wil oplossen door een productiviteitsverhoging, vindt Marijnissen 'onverantwoord'. De SP-lijsttrekker verwacht dat Fortuyn bij de verkiezingen op 15 mei ''blij mag zijn als ie 10 zetels haalt''.

RosenmŲller

Paul RosenmŲller van GroenLinks noemde 'De puinhopen van acht jaar Paars' een ''pamflettistisch boek''. ''Hier ligt een alternatief, maar niet dat wat wij voorstaan. Fortuyn wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, voor wat betreft zorg en onderwijs''.

RosenmŲller vindt Fortuyn een ''nationalistisch en populistisch'' type. Het is nu duidelijk waar de kiezer op 15 mei voor kan kiezen: ''of Nederland wordt rechtsom bestuurd of linksom''. Met rechtsom doelde hij op een mogelijke coalitie VVD, CDA en de Lijst Fortuyn.

Ook Rob Oudkerk en minister Zalm reageerden gisteren in het programma Netwerk:

Oud-kamerlid en de Amsterdamse PvdA-leider Rob Oudkerk vindt dat ''Fortuyn heel makkelijk dingen zegt, die hij in de realiteit nog moet waarmaken. Fortuyns voorstellen op het gebied van veiligheid zijn de wijsheid van de kroeg. Als het zo simpel was, dan hadden we het allemaal al opgelost,''.

VVD-minister Zalm vindt dat Fortuyn beter moet aangeven hoe hij zijn financien wil regelen. "Zet je geld neer, waar je mond is. Het is financieel niet onderbouwd."

De VVD en de PvdA moeten nog met officiŽle kritieken komen.

NIPO: Pim Fortuyn 27 kamerzetels

Pim Fortuyn kan zich een gevierd man voelen, zijn boek vliegt de winkels uit, hij zegeviert in de debatten met de gevestigde partijen en als klap op de vuurpijl scoort hij enorm in de peilingen.

Pim Fortuyn kan met zijn Lijst Pim Fortuyn volgens het NIPO rekenen op een enorme verkiezingsuitslag. De peiling die het NIPO wekelijks uitvoert voor actualiteitenprogramma 2 Vandaag, geeft aan dat hij nu op 27 zetels kan rekenen. De winst is mede te danken aan zijn ''overwinning'' bij het verkiezingsdebat. De peiling is wel gehouden voordat het verkiezingsprogramma boek van Fortuyn uitkwam.

Groter dan de VVD

Twee weken geleden stond Fortuyn bij het NIPO nog op 20 zetels. Fortuyn is hiermee de VVD gepasseerd, die haalt volgens de peiling 25 zetels.

De PvdA, blijft met 31 zetels nog net de grootste partij. Het CDA staat in de plus met 29 zetels.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 31 (-14)
VVD ---> 25 (-13)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 7 (-7)
GroenLinks ---> 9 (-2)
SP ---> 6 (+1)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 7 (+7)
Lijst pim Fortuyn ---> 27 (+27)

Samen met LN komt Fortuyn dus op 34 zetels en wordt daarmee de grootste ''partij''. Een mogelijke coalitie zou kunnen bestaan uit de Lijst Pim Fortuyn, Leefbaar Nederland, CDA en VVD. Zij behalen dan samen gemakkelijk de benodigde meerderheid van 75 zetels, gaan daar zelfs overheen met 89 kamerzetels.

Jonge relschopper krijgt toch zijn zin

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jongen van Turkse afkomst mocht op een doordeweekse avond om half tien afzwemmen voor zijn 'overlevingsdiploma'. Met dank aan de burgemeester van Veenendaal. Zwembadpersoneel had de notoire relschopper geweigerd, omdat hij was betrokken bij de recente rellen in het zwembad. Zwembad sluit eerder door vervelende jeugd

Vorige week vrijdagmiddag kwam hij met zijn schoolklas bij het zwembad en het personeel maakte hem duidelijk dat hij niet gewenst was. "De jongens die bij de rellen waren betrokken hebben allemaal een ontzegging gekregen. Daar maken we geen uitzonderingen op, want dan is het einde zoek", vertelt een medewerker die liever anoniem wil blijven.

De ouders van de Turkse tiener lieten het er niet bij zitten en haalden zelfs de burgemeester erbij om de jongen alsnog in de gelegenheid te stellen het diploma te halen. Tegen de uitdrukkelijke wens van het zwembadpersoneel in, is de jongen vrijdagavond om half tien 's avonds nog een apart examen afgenomen.

"Nu krijgen ze toch weer hun zin. Zo heeft een ontzegging weinig nut. Tenslotte gaat het niet om een diploma-A of -B, want die had hij al in zijn bezit. Zwemmen kon hij dus al, waarmee voor ons alle noodzaak verviel om een uitzondering op de regel te maken. De burgemeester dacht daar echter kennelijk anders over", aldus een boos personeelslid.

Volgens het hoofd voorlichting van de gemeente Veenendaal ligt de oorzaak van het 'incident' in een communicatiefout. "Uit pedagogisch-didactische overwegingen is besloten hem daartoe de gelegenheid te bieden. Dit is echter door het management niet goed gecommuniceerd met het personeel, met dit pijnlijke misverstand tot gevolg."

ChristenUnie verdacht van verkiezings fraude

KomMaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de gemeente Oudenwater wordt de plaatselijke afdeling van de ChristenUnie ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen.

Stemmen ronselen is verkiezingsfraude, en daarom heeft burgemeester Ruigrok van Oudewater aangifte gedaan bij de politie. Uiteindelijk zal de officier van justitie moeten beoordelen of er voldoende aanleiding is voor een strafrechterlijk onderzoek.

De ChristenUnie heeft in Oudewater met ťťn stem verschil een zetel gewonnen op de VVD en heeft nu twee zetels. Dit was voor veel kiezers, die hun machtiging hebben afgegeven aan lijsttrekker J. den Butter van de ChristenUnie, aanleiding te klagen bij diverse raadsleden. De dag na de verkiezingen hebben CDA en de lokale partij De Onafhankelijken deze klachten bij de burgemeester neergelegd.

De VVD schrijft in een brief: "Wij hebben aanwijzingen dat er stemkaarten bij kiezers zijn verzameld die als machtiging door de betreffende kiezer, over partijgenoten van de ChristenUnie zijn verdeeld en waarmee op verschillende stembureau's stemmen zijn uitgebracht." Volgens de VVD verschenen aanhangers van de ChristenUnie soms met vijf machtigingen op het stembureau.

Verboden

Volgens de kieswet is het verboden stelselmatig personen te benaderen en hen ertoe te zetten een volmacht af te geven. De straf hierop is ťťn maand cel of een geldboete.

Lijsttrekker Den Butter verwerpt alle aantijgingen.

"Brengt het seksleven ernstige schade toe"

timmie76 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral rokende mannen een matig seksleven hebben, misschien een nieuwe waarschuwing erbij op de pakjes sigaretten?

Niet-rokers hebben gemiddeld twaalf keer seks per maand. Voor zo'n vrijpartij geven ze een hoge waardering, namelijk een negen. Mannen die dagelijks ongeveer dertig sigaretten opsteken, hebben zes keer in de maand seks en geven er een mager zesje voor.

Bovendien komen de giftige stoffen van het roken uiteindelijk terecht in de testikels. Het effect van roken op het seksleven van vrouwen is nog niet onderzocht.

WHO: 1 op 5 tieners in problemen

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een grote toename van het aantal depressies en zelfmoorden onder kinderen en jongvolwassenen. Eťn op de vijf kinderen in de wereld worstelt met geestelijke of gedragsproblemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds Unicef vrezen dat in de toekomst enorme problemen zullen ontstaan door deze ontwikkelingen.

Zoals verwacht hebben kinderen in oorlogsgebieden het het moeilijkst, maar ook de jeugd in bijvoorbeeld Groot-BrittanniŽ heeft problemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie denkt dat 70 procent van de sterfgevallen onder tieners te maken heeft met het gaan roken, drinken en het gebruiken van drugs.

WHO-directeur Hans Troedsson, verantwoordelijk voor de gezondheid van kinderen: ,,Het is een tijdbom die tikt. Zonder de juiste aanpak nu zullen miljoenen kinderen uiteindelijk de gevolgen ondervinden."

Geen Frans of Duits maar Arabisch en Turks

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je de economie-richting kiest in het VMBO, dan mag je binnenkort (als het aan staatssecretaris Adelmund van Onderwijs ligt) Frans of Duits laten vallen en kiezen voor Arabisch, Turks, Spaans of Maatschappijleer. Dat schrijft Adelmund in een brief aan de Tweede Kamer dinsdag.

De PvdA-staatssecretaris wil hiervoor het eindexamenbesluit aanpassen. De scholieren in het vmbo, de mix van het voormalige mavo en het beroepsonderwijs, doen volgend jaar voor het eerst mee aan het centraal examen.

Het is nog maar de vraag of Adelmund's plan door de Kamer komt, daar veel politici hebben laten weten dat het de segregatie zal bevorderen tussen autoch- en allochtonen.

Thuiszorg start proef met webcam

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 1 juni begint in Noord-Holland (Zuid-Kennemerland) een proefproject waarbij men via een beeld- en spraakverbinding thuiszorg op afstand verleent. Het project begint met tien thuiszorgcliŽnten.

Het webcamsysteem is een nieuw fenomeen in de thuiszorg. Via een webcam wordt tussen de cliŽnt en de telefooncentrale van de Zorggroep Oost-Nederland een beeld- en spraakverbinding tot stand gebracht. Het apparaatje is aangesloten op het televisietoestel.

BelgiŽ: Migranten krijgen gťťn stemrecht

venice had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ was het de afgelopen tijd een heet hangijzer, het migrantenstemrecht. Een speciale commissie-Binnenlandse Zaken in de Belgische Senaat moest gisteren duidelijkheid brengen en heeft dat ook gedaan. Helaas voor de tienduizenden migranten mogen zij niet meestemmen bij de verkiezingen.

De PRL en CD&V stemden zoals verwacht tegen, waardoor het voorstel verworpen werd. Socialisten en de Groenen reageren teleurgesteld.

De voorstanders van het migrantenstemrecht vonden het stemgedrag van de PRL "het meest cynische dat we in 28 jaar politiek hebben meegemaakt".

Man na 34 jaar uitgenodigd voor sollicitatie

Jetski had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit India heeft 34 jaar nadat hij een sollicitatiebrief had gestuurd alsnog een reactie gekregen. Hij kreeg een week geleden te horen dat hij op gesprek mocht komen.

De 52-jarige sollicitant is nu echter te oud voor de functie. Ravindra Nath Halder was een tiener toen hij zich op het arbeidsbureau inschreef voor een baan bij de overheid in West-Bengalen. Nu is hij grootvader en eigenaar van een snackbar.

Minister van Werkgelegenheid Mohammed Amim verklaarde dat het vaak lang duurt voordat iemand voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Als reden gaf hij op dat er in totaal 5,5 miljoen mensen hebben gesolliciteerd, terwijl er jaarlijks maar plaats is voor 16.000 of 17.000 mensen.

Leefbaar Antwerpen nieuwe naam Vlaams Blok

Sas22 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vlaams Blok, de "eigen volk eerst"-partij van BelgiŽ, probeert op slinkse wijze van zijn slechte naam en extreemrechtse stigma af te komen.

Het Blok (met 33 procent van de stemmen veruit de grootste partij van Antwerpen) gaat een nieuw 'platform' oprichten onder de naam Leefbaar Antwerpen.

Blok-voorman Filip Dewinter licht de opmerkelijke keuze toe: "Dat verlaagt wellicht de drempel voor andere partijen om met ons samen te werken"

Alle traditionele partijen zworen nooit met het Vlaams Blok samen te werken en vormden zodanig ťťn grote coalitie, het zogenaamde "cordon sanitaire".

Dewinter kijkt met jaloezie naar Rotterdam, waar het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn niet tegen zo'n muur oploopt. Leefbaar Rotterdam kan overigens moeilijk extreemrechts worden genoemd. Dewinter huldigt kennelijk het principe 'beter goed gejat dan slecht bedacht'...

Belg overspoeld door oprecht medeleven

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat begon als een gebaar van medeleven loopt nu aardig uit de hand. Een Belgische jongen van 12 moest vier jaar geleden een levertransplantatie ondergaan en de buren riepen iedereen op een kaartje te sturen. Deze actie liep enorm uit de hand, kennelijk zijn onze zuiderburen erg meelevend.

De Belgische tiener heeft het niet meer. Hij wordt nu dagelijks overspoeld met zo'n 300 ansichtkaarten.

Wethouder stapt op na fraude van vrouw

Wolk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wethouder H. Kootstra (GroenLinks) in Winschoten is opgestapt omdat hij zijn vrouw wil steunen. Die is namelijk aangehouden wegens verkiezingsfraude.

De echtgenote van de man bekende aan de politie dat ze twee handtekeningen op oproepkaarten voor de gemeenteraadsverkiezingen vervalst had. Ze had een kennis gevraagd om met de vervalste oproepkaarten op de wethouder te stemmen.

Burgemeester J. Vlietstra van Winschoten noemt het aftreden een verstandig besluit. Wie de wethouder gaat opvolgen is niet bekend. De wethouder zou volgens de burgemeester niet persoonlijk bij de fraude betrokken zijn geweest.

Winkels gaan weer om zes uur dicht

Omko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

We zijn er al weer een tijdje aan gewend maar de winkels gaan binnenkort weer om zes uur sluiten.

Uit onderzoek blijkt dat voor het eerst sinds 1996 de verkoopcijfers in de avonduren dalen. Vorig jaar was 10.3 procent van de omzet nog behaald in de avonduren. Dit jaar zal na verwachting het percentage uitkomen op 9.7.

Sommige supermarktketens hebben daarom besloten de avondopenstelling terug te dringen. Zo sluiten enkele winkels van Dirk van den Broek in Amsterdam weer gewoon om zes uur. Albert Heijn houdt haar winkels gewoon open.

Dode kapers krijgen eindelijk visum voor VS

Fear! had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Men kan zeuren over de Nederlandse bureaucratie en het ineffectieve ambtenarenapparaat, maar in de Verenigde Staten kunnen ze er ook wat van. Maandag vielen daar twee studentenvisa op de mat van een vliegschool in Florida. De visa waren bedoeld voor Mohammed Atta en Marwan al-Shehhi, twee van de kapers die op 11 september het World Trade Center invlogen. Uiteraard zullen ze geen gebruik meer kunnen maken van de gastvrijheid.

Volgens de Nederlandse houder van de vliegschool, Rudi Dekkers, kwam het tweetal op in juli 2000 naar Florida en verbleven ze op een toeristenvisum. Op 29 augustus van dat jaar werden de studentenvisa aangevraagd. Op 17 juli 2001 keurde de Amerikaanse immigratiedienst de aanvraag van Atta goed. Op 9 augustus kreeg ook al-Shehhi groen licht. De vraag is alleen waarom het zo lang heeft geduurt voordat de visa arriveerden.

Vrouw veroordeeld voor moord op kinderen

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jury in de Amerikaanse staat Texas heeft gisteren voor de rechter Andrea Yates schuldig bevonden aan de moord op haar vijf kinderen. Ze verdronk haar kinderen in de badkuip.

De jury moet nu beslissen of de 37-jarige vrouw ter dood veroordeeld moet worden, zoals de Openbare Aanklager heeft geŽist. Yates was al jaren ernstig geestelijk ziek, ze bekende de vijf moorden wel. Ze zei dat ze haar kinderen zo wilde beschermen tegen de duivel. Volgens de aanklager was de vrouw ziek, maar bij zinnen genoeg om het verschil te kennen tussen goed en kwaad.

Beatrix gewaarschuwd voor hel Srebrenica

KomMaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Holbrooke, heeft koningin Beatrix een maand voordat Srebrenica viel gewaarschuwd. De diplomaat vertelde Beatrix bij die gelegenheid dat de Nederlandse soldaten zich in een bijzonder gevaarlijke situatie bevonden, en niet in staat waren zichzelf of de moslims te verdedigen tegen de Servische strijders. De koningin zou de informatie in Nederland hebben doorgespeeld. Onduidelijk is aan wie.

Holbrooke zei dit alles gisteravond in NOVA. Holbrooke ontmoette Beatrix in 1995 op de 'Bilderbergconferentie', een jaarlijks samenzijn van topzakenmensen, topdiplomaten en toppolitici uit Europa en Noord-Amerika.

"Beatrix reageerde zeer beleefd en een beetje verrast op mijn krachtige uitspraken", aldus Holbrooke. "Ik had haar nog nooit ontmoet. Ik zei haar dat ik wilde praten over een zeer serieuze zaak. 'Jullie troepen zitten in een vallei, de heuvels zijn omsingeld door ServiŽrs; de situatie kan niet gevaarlijker zijn.' Ik tekende voor haar de situatie uit op een papiertje of iets wat daar voor doorgaat."

Een jaar later kwam Holbrooke de koningin opnieuw tegen op een Bilderbergconferentie in Canada. Volgens de Amerikaan zei Beatrix toen tegen hem dat zij haar eerdere conversatie met hem "haar leven lang niet zou vergeten. Ik wist dat er iets serieus aan de hand was, ik heb daar met mijn mensen over gesproken en ik zal uw waarschuwing nooit vergeten."

Boete voor unlocken van GSM

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit voerendaal heeft een boete opgelegd gekregen omdat hij meerdere telefoons had geunlocked. De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag bepaald dat het kraken van simlocks in mobiele telefoons strafbaar is.

"De man heeft inbreuk gemaakt op auteursrechten van de softwareleveranciers" aldus de rechter.

Tot een half jaar geleden werden klanten in door de telecomaanbieders gelokt met zeer goedkope prepaid telfoontjes. Op de toestellen was wel een simlock aangebracht zodat alleen maar gebeld kon worden met een kaart van de aanbieder.

Zo probeerden telecomaanbieders de beller aan zich te binden en wilde men voorkomen dat consumenten de zwaar gesponsorde toestellen gebruikten voor een abonnement bij een ander bedrijf. Telecombedrijven verkochten telefoontoestellen voor ver onder de kostprijs. Daaraan kwam in september 2001 een verandering.

Gevecht Tyson - Lewis gaat toch door

ingeping had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mike TysonMike Tyson mag eindelijk gaan boksen tegen Lewis. De strijd om de wereldtitel vindt plaats in Washington op 8 juni.

Eerder werd de ontmoeting voor 6 april in Las Vegas uitgesteld want tijdens een persconferentie voorafgaand aan het gevecht deelde Tyson klappen uit. Bovendien beet de Amerikaan zijn Britse tegenstander in het been. De staat Nevada trok vervolgens zijn licentie in.

Israel: twee ministers stappen op

Premier Sharon krijgt meer problemen te verduren. Nu hebben twee nationalistische ministers hun ontslag bij de premier ingediend. Ze verwijten hem dat hij de Palestijnse leider Yasser Arafat niet hard genoeg aanpakt.

Beide minsters stappen morgen op. De regering-Sharon behoudt in de Knesset toch de meerderheid. Sharon is dan wel meer afhankelijk van de Arbeidspartij en de Shas-partij.

Lieberman (Infrastructuur) en Elon van Toerisme zijn boos op Sharon die begin deze week Arafat meer bewegingsvrijheid gaf, ondanks dat de Palestijnse leider in Ramallah huisarrest had gekregen.

PvdA: "Ga niet in debat met Pim Fortuyn"

PLUTONIUM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is Úf niet meedoen aan debatten met Pim Fortuyn, of aanvaarden dat Ad Melkert ze allemaal verliest. Dat is het advies dat Marcel van Dam en Rob Oudkerk, beiden prominenten van de PvdA, aan het partijbestuur van "de Rooien" geven.

,,Een debat heeft alleen zin als je elkaar gunt argumenten naar voren te brengen. Maar Fortuyn laat dat niet toe, die begint er doorheen te roepen en je van demagogie te beschuldigen. Dan moet je er maar van afzien'', zegt Marcel van Dam, die laatst in het Lagerhuis erop aandrong om Fortuyn sowieso niet te laten (mee)regeren.

Rob Oudkerk vind niet dat de debatten gemeden moeten worden. ,,Je verliest ze. De man heeft zo'n charisma, daar kan niemand aan tippen. Inhoudelijk win je, maar in de beeldvorming verlies je. Maar je moet er wel aan meedoen.''

Van Dam vindt dat Melkert debatten met Fortuyn moet vermijden, tenzij ze aan zeer sterke regels worden gebonden. ,,Ik denk aan een tijdelijk verbod elkaar te interrumperen. Gebeurt dat niet, dan moet je niet met Fortuyn in debat gaan.''

Van Dam en Oudkerk denken dat alleen een ,,vrij dramatische wending'' het naderend onheil voor de PvdA nog kan keren. Maar Van Dam vreest dat het daarvoor al te laat is. ,,Ik weet niet eens of je nog wel van lijsttrekker kŠn veranderen. Die lijsttrekker is een gegeven.''

HeroÔne voortaan te verkrijgen met chippas

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een chipkaart gaat binnenkort tot de standaarduitrusting van een heroineverslaafde behoren. Tienduizenden junks zullen alleen nog methadon verstrekt krijgen als zij zich kunnen legitimeren met deze chippas en een vinger en handscan.

Landelijke invoering van dit systeem moet voorkomen dat
junks onder valse naam op meerdere locaties methadon of heroÔne krijgen.

De invoering van gratis heroÔneverstrekking, waarover het kabinet nog moet beslissen, valt of staat met een dergelijk systeem.

De Stichting Informatievoorziening Verslavingszorg claimt dat een onbekend aantal junks nu bij methadonprojecten in diverse steden "shopt". Ze krijgen daardoor te veel en soms ook verkeerde doses van de heroÔnevervanger.

Met de drugspas is al met succes geŽxperimenteerd in Zwolle, Den Helder en op Texel.

Friezen voelen zich beledigd door postzegels

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PTT presenteerde gisteren zogenaamde verrassingszegels. Met een verrassing op zijn tijd is niets mis, lijkt ons. Maar de fractie van de Friese Nationale Partij in de provinciale staten van Friesland is boos op het voormalige staatsbedrijf.

De PTT heeft namelijk de provincienaam Friesland gebruikt, terwijl de officiŽle naam al sinds 1996 'Fryslan' is. Op de zegels staan typische Friese onderwerpen als de Friese doorloper, Abe Lenstra en Fries suikerbrood.

Pinkpop 2002 Programmering bekend

Raven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pinkpopbaas Jan Smeets heeft een aantal grote namen weten toe te voegen aan de programmering van de 33e editie van het popfestival (18, 19 en 20 mei). Inmiddels zijn er in de voorverkoop al 40.000 kaarten verkocht. Alien Ant Farm, Gomez, Five for Fighting en Supergroover zijn de laatsten die ook getekend hebben voor een optreden in Landgraaf.

De tienduizend kaarten voor Pinkstermaandag zijn al uitverkocht, evenals de 30.000 kaarten voor de camping. Alleen van de zogenoemde weekendkaarten is nog een aantal te koop.

Tijdens Pinkpop treden ondermeer de volgende bands op: Bush, Muse, Kane, Lenny Kravitz, Def P & Beatbusters, Heather Nova, Jewel, Macy Gray en System of a Down..

Met drie grote afsluiters op alle Pinkpopdagen wordt Pinkpop steeds meer een meerdaags festival. Op zaterdag sluit Live de dag af. Zondag is dat Faithless en de Duitse metalband Rammstein sluit Pinkpop 2002 op maandag af.

Leger Zimbabwe staat klaar

Het leger van Zimbabwe is in verhoogde staat van paraatheid gebracht in verband met de uitslag van de presidentsverkiezingen. Die wordt later vandaag verwacht. Met ongeveer de helft van de stemmen geteld, heeft de zittende president Mugabe een voorsprong op oppositiekandidaat Tsvangirai.

Volgens de oppositie ťn internationale waarnemers heeft de president de verkiezingen van afgelopen weekend gemanipuleerd. Er wordt dan ook gevreesd dat oppositie-aanhangers zich met geweld tegen een overwinning van Mugabe zullen verzetten.

Willem II overweegt stappen tegen Abdellaoui

Willem II kijkt of het juridische stappen kan ondernemen tegen Yassine Abdellaoui. De voetballer liep een week geleden boos weg bij de training. Sindsdien heeft hij zich niet meer laten zien, ook niet na diverse verzoeken van de club. Abdellaoui zegt dat hij niet de motivatie kan opbrengen onder de huidige technische staf te spelen. Hij wil worden verhuurd aan een andere club, maar daar wil Willem II niet aan meewerken.

De Tilburgse club overweegt nu de 27-jarige voetballer aan te klagen wegens werk-weigering.

Doodvonnis Brit uitgevoerd

In Atlanta, hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia, is gisteren het doodvonnis uitgevoerd tegen de Brit Tracy Housel. De 43-jarige man kreeg een dodelijke injectie toegediend. Elf minuten later werd hij dood verklaard. Housel was 17 jaar geleden ter dood veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden van een 46-jarige liftster.

Britse regeringsvertegenwoordigers hebben nog geprobeerd de straf te laten omzetten in levenslang, maar dat verzoek werd afgelopen maandag afgewezen.

Postbode ontmaskerd als dief

De Belgische Edith Schurmans (37) uit Sint Truiden heeft met een list haar postbode als een stiekeme dief ontmaskerd. Zij kreeg al drie weken geen post en begon te vermoeden dat de postbode het achteroverdrukte. "Steeds als ik ernaar vroeg, wist hij van niks", zegt Edith.

Vorige week stuurde zij een kaart aan zichzelf met daarin de mededeling dat zij een mountainbike had gewonnen. De fiets kon op een bepaald adres afgehaald worden. De kaart arriveerde niet zoals zij al vermoedde.

Drie dagen later belde de postbode doodleuk naar het adres dat hij de gelukkige was. Wat hij echter niet wist, was dat hij Ediths moeder, die op de hoogte was, aan de lijn had. Toen hij de prijs kwam halen, stond een welkomstcomitť, bestaande uit twee politieagenten, hem op te wachten. Uiteraard kon de postbode moeilijk ontkennen. Ook is hij op staande voet ontslagen.

Voyeur opgepakt voor camera in schoen

bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 37-jarige Yang Teh-feng had een microcamera in ťťn van zijn sportschoenen gemonteerd. Zodoende kon hij onder de rokken van dames op straat kijken. In de Taiwanese pers wordt hij "viezerik met de grote voeten" genoemd omdat hij zijn basketbalschoenen met opzet een paar maten te groot had gekocht om in de rechterschoen het cameraatje met de lens te monteren.

Op de vismarkt van Hsinchu liep hij tegen de lamp. Beveiligingsbeambten dachten dat ze met een zakroller te maken hadden omdat hij een vrouw nauw op de huid zat. Groot was de verbazing toen de voyeur tijdens het verhoor zijn bizarre bekentenis deed. Hoelang hij al met de camera in zijn gympie rondliep, werd niet bekend gemaakt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.