Zwerver in gemeenteraad Eibergen

Rorik, gerritdekzijl en famtie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sprookje 2000. Zo heet de politieke beweging van Bertus Rietman (49), die een zwervend bestaan leidt. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd hij met voorkeursstemmen gekozen in de nieuwe gemeenteraad van Eibergen. Rietman heeft geen officiële vaste woon -of verblijfplaats in Eibergen, maar dat is wel verplicht om raadslid te kunnen worden.

Rietman en zijn gezin werden twee jaar geleden uit hun woning gezet wegens overlast. Volgens Rietman dwong de gemeente Eibergen hem via een overeenkomst om de gemeente te verlaten. Volgens een woordvoerder van de gemeente ging het echter alleen om uitzetting uit de buurt waar Rietman woonde. Rietman wilde in Eibergen blijven wonen. Sinds twee jaar leidt hij een zwervend bestaan en woont zijn echtgenote in Zutphen.

Sprookje 2000 is ontstaan uit woede tegen dat besluit van de gemeente. Rietman: "Ik wil dat ik via urgentie in aanmerking kom voor een woning in Eibergen. Want het kan toch niet zo zijn dat een raadslid niet in zijn eigen woonplaats woont." Het college heeft al aangegeven dat hij zich gewoon kan inschrijven bij de woningstichting.

Bertus Rietman werd met 344 voorkeursstemmen gekozen. Sprookje 2000 is een eenmansfractie. Een van zijn opmerkelijkste speerpunten is dat bij mooi weer de raadsvergaderingen in het openluchttheater van Eibergen worden gehouden.