Nieuwe waarschuwingen op pakjes sigaretten

AnTjE en konniekipke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mensen die Marlboro roken kunnen haast niet meer om de waarschuwingen op het pakje heen. Eerder dan verplicht heeft Marlboro veel grotere kaders met teksten als Roken is dodelijk en Rokers sterven jonger op de doosjes gezet.

Marlboro is in Nederland met een marktaandeel van rond de veertig procent het grootste merk. De waarschuwende teksten beslaan bijna eenderde van de voorkant van het pakje en 40 procent van de achterkant.

Producenten van sigaretten zijn vanaf mei verplicht de nieuwe waarschuwingen op de pakjes te zetten. Nederland loopt hiermee vooruit op de Europese wetgeving die in September van kracht wordt.

Het is de bedoeling dat in de loop van de week de nieuwe pakjes in de automaten zitten. De snelle invoering van de grote waarschuwingsteksten valt samen met de introductie van een nieuwe verpakking. Voor Philip Morris was het praktisch om die introductie samen te laten vallen met de presentatie van de opvallender waarschuwingen.

Desgevraagd wil de woordvoerder niet veel zeggen over het confronterende karakter van de nieuwe verpakking. ,,Het is een keuze van de overheid. Het is zoals het is.''