Politie vreest lichaam Pearl niet te vinden

De Pakistaanse politie verwacht niet dat zij het lichaam van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl vinden. Men vreest dat hij al langer dan één week overleden is.

Het voornaamste doel van de politie in het onderzoek is het vinden van het lichaam.Maar we zijn er erg pessimistisch over omdat we denken dat hij meer dan een week geleden is geëxecuteerd", aldus de functionaris.

Militante islamieten ontvoerden de journalist van de The Wall Street Journal op 23 januari in Karachi toen hij probeerde contact te leggen met radicale groeperingen. Hij deed in Pakistan onderzoek naar de vermeende banden tussen Osama bin Laden en Richard Reid, de man met de bomschoenen.

De vrouw van Pearl die ook journalist is spreekt erg strijdvaardige taal na de dood van haar man."De terroristen die zeggen mijn man te hebben vermoord, hebben misschien wel zijn leven genomen maar niet zijn geest gebroken", zo tekende de BBC op uit haar mond.

Naar aanleiding van de ijzingwekkende video waarop te zien is dat de journalist gedwongen wordt een boodschap op te lezen voordat hem de keel wordt doorgesneden, verklaarde de zwangere vrouw trots te zijn op haar man. Ze zei hun zoon te zullen vertellen dat zijn vader "de vlag droeg tegen het terrorisme".

De Pakistaanse politie zegt dat de tape zaterdag is afgeleverd bij een medewerker van de krant Frontier Post die in de westelijke grensstad Peshawar huist.De medewerker van de krant zou de band bij het Amerikaanse consulaat hebben afgegeven.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de wijze waarop Pearl is omgebracht duidelijk maakt "dat de ontvoerders niets geven om hun eigen toekomst". De Pakistaanse regering houdt daarom rekening met nieuwe acties tegen Amerikaanse doelen en heeft de bewaking voor de ambassade en bedrijven uit de VS verscherpt.