Peiling: Paars heeft meerderheid terug

De wekelijkse peiling die Bureau Interview/NSS in opdracht van NOVA verricht, de eerste na de breuk tussen LN en Fortuyn, geeft aan dat de Paarse coalitie de meerderheid in de Tweede Kamer terug heeft.

De PvdA verliest volgens de laatste stand weliswaar fors ten opzichte van de verkiezingen van 1998, toen de partij 45 zetels haalde, maar staat al weken stabiel op 39 zetels. De VVD zou nu uitkomen op 29 zetels, tegen 28 in de peiling van vorige week. D66 wint ten opzichte van vorige week 2 zetels en staat er nu op 8. Hiermee zou een coalitie tussen de drie partijen uitkomen op een minieme kamermeerderheid (76 zetels).

Het CDA komt uit op 28 zetels, één minder dan bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen. De ChristenUnie en het SGP behalen hetzelfde aantal als bij de peiling van vorige week: 7 en 5.

GroenLinks en de SP behouden de kamerzetels die ze nu ook al bezetten, respectievelijk 11 en 5.

De breuk met lijsttrekker Pim Fortuyn kost Leefbaar Nederland 6 zetels, de partij komt nu uit op 16. Pim Fortuyn zelf kan met zijn eigen lijst rekenen op 4 zetels. Een stuk minder dan de snelle tussenpeiling na de breuk aangaf, toen werd gemeld dat Fortuyn zeker op 10 zetels kon rekenen,

Bureau Interview/NSS houdt wel een slag om de arm als het gaat om de score van Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat Interview de nieuwe posities nog niet helemaal kan inschatten.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.