Vrijlaten doodrijder verbaast ook juristen

De beslissing van de Alkmaarse rechtbank om de 19-jarige dronken doodrijder een paar dagen na het dodelijke ongeval, waarbij de 16-jarige Susanne Mollee om het leven kwam, vrij te laten, heeft niet alleen tot verbazing (en woede) bij schoolgenoten geleid. Ook in juridische hoek zorgt de beslissing voor de nodige verbazing.

De Alkmaarse advocaat J. de Goeij zegt: "Wat hier gebeurt heb ik in twintig jaar nog niet meegemaakt. Ik heb er inmiddels met een stuk of zes collega's over gesproken, maar iedereen vind dit een hele vreemde gang van zaken. Vooral als je de wegenverkeerswet erbij pakt, daar staat in artikel 175 dat iemand die onder invloed van drank of drugs een ongeluk met dodelijke afloop veroorzaakt maximaal 9 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Daar wordt helemaal niks gezegd over 410 of 700 uggeltjes. Ik begrijp niet waar justitie dat vandaan haalt. In alle gevallen die ik heb meegemaakt bleef een verdachte van een dodelijk drankongeval tot aan zijn vonnis vast zitten. De wet neemt zo'n overtreding serieus. Waarom justitie Alkmaar dat niet doet is mij een raadsel."

De verbazing over de 410 of 700 uggeltjes slaat op de verklaring van de Alkmaarse rechtbank, die als één van de redenen voor de vrijlating aangeeft dat de verdachte maar 410 ugl alcohol in zijn bloed had, en dat dit onder de norm is van 700 die nodig is om iemand langer vast te houden. Andere redenen zijn dat de verdachte géén getuigen kan bedreigen, ''de zaak is zo klaar als een klontje'', zijn rijbewijs heeft ingeleverd, en er geen vluchtgevaar is.

Demonstratie

Inmiddels hebben scholieren van het Jan van Scorel college, waar het afgelopen jaar 4 doden te betreuren waren (één vermoord en drie verongelukt) de demonstratie tegen de vrijlating gedegen voorbereid. Er is een vergunning bij de politie gehaald en er is een afspraak gemaakt met justitie. De demonstranten krijgen op de rechtbank een gesprek met iemand die hun vragen kan beantwoorden. De protestactie is vanmiddag om 14:00 uur.

Justitie wil voorkomen dat het een mediacircus wordt en heeft een zaal vrijgemaakt in de Alkmaarse rechtbank voor een delegatie van de groep en hoofdofficier A. van der Kerk zal een gesprek met ze hebben achter gesloten deuren.

De verdachte zelf zal binnen zes maanden moeten voorkomen.

Zie ook Klasgenoten protesteren bij rechtbank, uit het Noord-Hollands dagblad.