Lijst Pim Fortuyn officieel opgericht

Pim Fortuyn heeft vandaag een eigen partij opgericht. Hij heeft de partij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in zijn woonplaats Rotterdam. Hij heeft nu tot en met maandag de tijd om zich in te schrijven bij de Kiesraad voor deelname aan de komende Tweede Kamer verkiezingen.

De naam van de partij wordt Lijst Pim Fortuyn. Fortuyn is zelf voorzitter.

Om aan de verkiezingen in mei te kunnen deelnemen moet de nieuwe partij in alle 19 kiesdistricten nog wel dertig steunbetuigingen krijgen. In elk kiesdistrict moeten straks dus minstens 30 mensen naar hun gemeentehuis met hun paspoort, om een handtekening te zetten voor Lijst Pim Fortuyn.
Op 2 april moet bij alle 19 kieskringen in Nederland ook een kopie van de kandidatenlijst liggen. Hoeveel kandidaten op die lijst staan maakt niet uit. Fortuyn mag er desnoods allťťn op staan. Maar van de week werd al duidelijk dat een aantal leden van Leefbaar-Nederland de gang naar de lijst van Fortuyn zullen maken.

Een onderzoek van Intomart geeft aan dat de splitsing van Leefbaar Nederland in een linkser georiŽnteerd (LN) en een rechts (Fortuyn) gedeelte, de gezamenlijke aanhang vergroot: als beide partijen aan de verkiezingen deelnemen, zouden zij samen maximaal 36 zetels kunnen behalen. Van de gezamenlijke 36 zetels krijgt de Lijst Pim Fortuyn er in het allerbeste geval 23. In het voor LN gunstigste scenario krijgt deze partij er 19. De stemmen komen van een harde kern sympathisanten en een groep kiezers die overweegt op een van beide partijen te stemmen.