Moord op man na lange rij incidenten

Afgelopen week werd bij het maaien van riet door medewerkers van een maaiboot bij de Mielbrug in het Noord-Hollandse Barsingerhorn een lijk in het water gevonden. Het bleek te gaan om het lichaam van de 26-jarige El Hadi Benlamine uit Den Helder. Uit sectie bleek dat de man was vermoord.

De politie arresteerde al vrij snel na een gouden tip twee zusters R.K (23) en E.K (27) en een man, de 25-jarige S.R, die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord. Zaterdag werden ook twee minderjarigen aangehouden. Het groepje van vijf werd afgelopen maandag voorgeleid aan justitie. Voorlopig blijven alle verdachten in voorarrest.

De moord kwam voor buurtbewoners van de zusters E.K niet geheel onverwacht. El Hadi Benlamine blijkt een relatie te hebben gehad met E.K. Toen die relatie ten einde liep is de illegaal uit Marokko afkomstige Benlamine begonnen met het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin. Door de rechter werd Benlamine hiervoor zelfs veroordeeld, mede wegens het uiten van ernstige bedreigingen.

Na het uitzitten van de celstraf kwam Benlamine eind vorig jaar op vrije voeten. Omdat hij illegaal verbleef in Nederland werd hij uitgezet naar zijn vaderland. In de praktijk betekende dit dat dat de Marokkaan een treinkaartje kreeg met de mededeling dat hij het land diende te verlaten. Benlamine pakte echter zijn oude leven op en keerde terug naar de kop van Noord-Holland. Teruggekomen in de Noordkop zocht hij zijn ex weer op.

R.K. werd de afgelopen jaren zodanig geterroriseerd dat zij volgens omwonenden meerdere keren geprobeerd heeft zich van het leven te beroven. Het vermoeden bestaat dat zij in de nacht van 27 op 28 december weer een poging deed. Met verwondingen aan haar polsen kwam zij, samen met haar oudere zus E.K. (27) om hulp vragen bij een buurvrouw. Per ambulance werd de vrouw afgevoerd naar het ziekenhuis, waarna zij na behandeling weer naar huis ging.

De moord op Benlamine zou in die periode in het huis zijn gepleegd. E.K. en twee minderjarigen zijn mogelijk bij het misdrijf betrokken geweest. Zij waren volgens de politie in ieder geval in het huis aanwezig op het moment van de moord.