Topman islamitisch onderwijs opgepakt

De voorzitter van de landelijke stichting Islamitisch Basisonderwijs, Mohamed D., blijkt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de 34-jarige Rachid El Oiryachi uit Helmond.

Mohamed D. (36) ontkent alle betrokkenheid. Hij werd twee weken geleden opgepakt en na zes dagen intensief verhoor op last van de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld. Naast D. zijn ook vier andere mannen aangehouden, van wie er drie nog in voorlopige hechtenis zitten.

De politie gaat er vanuit dat Rachid El Oiryachi vermoord is. Hij verdween op 12 oktober 1998 spoorloos, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Volgens de Eindhovense privé-detective Riet Monteijne, die op verzoek van zijn familie de zaak onderzocht, zou Rachid een transport van 274 kilo hasj regelen naar ons land.

Na een uitzending van 'Opsporing Verzocht' vorige maand kwamen bij de politie 25 tips binnen. Hierop hield het rechercheteam vier mannen aan, onder wie Mohamed D. Eerder al werd in Spanje de 45-jarige Ahmed B. uit Nabor in Marokko gearresteerd. Hij wordt binnenkort uitgeleverd aan ons land.

ISBO-voorzitter Mohamed D. kreeg eind vorig jaar landelijke bekendheid na de affaire met de omstreden kalender op de Al-Iman basisschool in Almere. De school kwam in opspraak na de vondst van een extremistische kalender met een afbeelding van een neerstortend vliegtuig bij het vrijheidsbeeld in New York. D., voorzitter van de koepelorganisatie voor alle 31 islamitische basisscholen in ons land, nam het op voor de school.