Fortuyn: Vader Máxima is nu welkom

"Je kunt de ouders van Máxima niet langer blijven wegmoffelen", zo zei lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland (LN) vanmiddag, tijdens de start van de voorcampagne van LN, in Heerlen. "Als ik premier word zal ik die mensen welkom heten, zij het niet van harte. De koude rillingen liepen me zaterdag over de rug toen ik Máxima zag huilen tijdens de huwelijksplechtigheid. Wat doen we haar aan. Ze huilde om het gemis van haar ouders".

Fortuyn meent dat Jorge Zorreguita wel degelijk politiek de verantwoordelijkheid voor de verdwijning van mensen in Argentinië draagt. Maar door het huwelijk is hij een binnenlandse aangelegenheid is geworden. "We moeten door de zure appel heen bijten. We moeten onze kritiek op hem handhaven, maar tegelijkertijd de consequenties aanvaarden voor het feit dat hij de vader van een prinses is".

De uitspraken van Fortuyn zijn opmerkelijk daar hij zelf lid is van het Nieuw Republikeins Genootschap. Maar LN is vóór de monarchie, benadrukte Fortuyn. Zolang 95% van de Nederlanders de monarchie een warm hart toedraagt, moeten we daar niet aan gaan tornen. Fortuyn ziet zelf meer in een gekozen president zoals in de VS.

Hans Kraay sr.

Fortuyn ging ook in op het ontslag van Hans Kraay sr. bij Studio Sport, wat hij terecht noemde. Maar hij vindt het onbegrijpelijk dat Felix Rottenberg, prominent PvdA lid, wél bij de publieke omroep mag blijven werken. "Gelijke monikken, gelijke kappen, ik zal niet rusten totdat Rottenberg bij de publieke omroep ontslagen is", aldus de LN lijsttrekker.