Honderden Italianen zogenaamd analfabeet

buttman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Honderden Italianen die hun rijbewijs willen halen, hebben zich voor het examen opgegeven als analfabeet. Ze ontlopen zo het nogal moeilijke schriftelijke gedeelte van het examen, aldus het Italiaanse weekblad Panorama, die zich baseerden op bronnen bij Justitie.
Volgens de Italiaanse wet hoeven kandidaten voor het rijexamen alleen maar zelf schriftelijk te verklaren dat ze niet meer onderwijs hebben gehad dan lagere school. Ze worden dan niet in staat geacht de vragen te begrijpen en de antwoorden op het formulier in te vullen. In plaats daarvan mogen ze mondeling examen doen, wat veel eenvoudiger is.

Toen de verklaringen werden nagetrokken bij diverse onderwijsinstellingen, ontdekte Justitie dat talloze kandidaten die zichzelf als analfabeet hadden opgegeven, een diploma hadden van een middelbare school of zelfs van een universiteit.

Wie ten onrechte zijn rijbewijs blijkt te hebben behaald met alleen een mondelinge overhoring, kan maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. De fraudeur raakt dan ook zijn rijbewijs kwijt en moet opnieuw examen doen, inclusief een schriftelijk theoriegedeelte.